Yoghurt, of het nu Grieks, vetvrij of traditioneel is. Het is onze favoriete optie voor het ontbijt. Het helpt bij de spijsvertering en voegt een lichte smaak toe aan ons dieet. Veel mensen houden van yoghurt. Zouden onze katten ook van yoghurt houden?

Op televisie zien we katten een schoteltje melk drinken als favoriete snack. Maar is melk veilig voor huiskatten? Hoewel sommigen lactose-intolerantie zijn, kunnen katten alleen yoghurt eten. Katten kunnen in sommige gevallen last hebben van “mensen voedsel”.

Lees het volledige artikel voor het antwoord op de vraag: mogen katten yoghurt?

Gezondheidsvoordelen van Yoghurt

Interessant om weten is dat yoghurt door het fermentatieproces andere voedingsstoffen bevat dan de melk waarmee het gemaakt is. Een kopje yoghurt kan bijna de helft van het calcium voor mensen leveren en voldoende eiwitten gedurende de dag.

Yoghurt bevat 12 gram eiwit per zeven ons. Dit komt omdat het gekoppeld is aan eetlust regulering.

De culturen die ontstaan tijdens de fermentatie zijn een van de opmerkelijkste onderdelen van yoghurt. Levende bacteriën, of probiotica, zijn geweldig bij de behandeling van IBS, een opgeblazen gevoel en vele andere spijsverteringsproblemen.

Yoghurt bevat ook veel fosfor en magnesium. B12 en Riboflavine blijken te helpen bij de opbouw van rode bloedcellen, het stabiliseren van het humeur en het geven van een energieboost.

Mogen katten yoghurt?

In het kort is het antwoord: Misschien. De meeste dieren hebben geen lactase, een enzym dat lactose afbreekt. Daardoor kunnen producten op basis van zuivel voor maagproblemen zorgen bij zowel honden als katten. Opvallend is dat katten op jonge leeftijd wel lactose verwerken als ze de melk van hun moeder drinken, maar naarmate ze ouder worden is dat verwerken niet meer nodig en verliezen ze na verloop van tijd het lactase.

Bekijk ook  De top 10 beste Hills kattenvoer van 2024

In yoghurt zit een lager lactosegehalte, waardoor katten er wel een paar likjes van kunnen krijgen. Toch wordt het niet aangeraden. Hieronder volgen de meest voorkomende tekenen van lactose-intolerantie:

 • diarree
 • Verhoogd krabben
 • Lethargie
 • Buikpijn en ongemak
 • braken
 • Gewichtsverlies en eetlust

Sommige katten kunnen wel goed tegen zuivelproducten. Het wordt door deskundigen aangeraden een kleine hoeveelheid lactose te geven, om zijn tolerantie te testen. Ze zouden dan binnen een dag moeten reageren. Zelfs als ze binnen 24 uur geen symptomen vertonen, is het nog steeds niet aan te raden om ze vaker zuivel traktaties te geven. Het is niet noodzakelijk voor katten om het als onderdeel van hun natuurlijke voeding te hebben.

Mogen katten melk?

Yoghurt bevat minder lactose dan melk. Het is geen goed idee om je kat melk te geven. Het kan maagklachten en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. De meeste melk die we in de supermarkt kopen is niet geschikt voor huiskatten.

Vanwege hun lactoserijke aard worden melkproducten niet aanbevolen voor huisdieren. Melk staat op de ASPCA lijst, dit is een lijst met voeding die je niet aan je huisdieren moet geven.

Alternatieve gezonde snacks

Er zijn veel menselijke voedingsmiddelen waar katten van kunnen genieten, die geen schade toebrengen aan hun spijsverteringl zoals yoghurt. Hier een lijst met voeding wat je aan je katten mag geven.

 • Volle granen zoals bruine rijst en gerst
 • Zucchini
 • Broccoli
 • Ham, rundvlees en kalkoen kunnen goed en eenvoudig worden bereid.
 • Selderij (ze houden van de knapperigheid!)
 • Wortelen
 • Roereieren
 • Spinazie (boordevol vitamine A, C, & K!)
 • Erwten zijn een goede bron van vitamine-rijke voedingsstoffen en zijn te vinden in veel voorverpakte voeding voor honden en katten.
 • Pompoen (Pumpkin) is een goede bron van vezels voor het dieet van uw kat.
 • Groene paprika’s

Deskundigen adviseren dat traktaties – ook als ze eiwit bevatten – niet meer dan 10-15% van hun dagelijkse voeding mogen uitmaken.

Bekijk ook  De top 10 beste natvoer kat van 2024

Introduceer nieuwe dingen met mate als je wilt dat je kat ervoor openstaat om het te proberen. Katten zijn vaak terughoudend met nieuwe dingen en houden zich liever aan hun routine. Belangrijk is dat als ze een ander dieet moeten eten dan ze gewend zijn, ze niet de vitale voedingsstoffen binnenkrijgen van goed samengestelde kattenvoeding.

“De meerderheid van de katten moet een evenwichtig dieet eten”, vertelt Gary Richter DVM, de eigenaar en medisch directeur van Montclair Veterinary Hospital. Traktaties mogen geen groot deel uitmaken van het dagelijkse dieet van een kat.

Kortom, beperk de yoghurt tot een minimum en houd je kat tevreden door er af en toe iets lekkers aan toe te voegen terwijl ze hun normale voedingsschema aanhouden. Eet smakelijk!