Terwijl de discussie nog steeds gaande is of we onze kat rauwe kip moeten voeren of niet, hebben wij een korte gids samengesteld over de voordelen en de risico’s van het voeren van rauw vlees aan je kat.

Rauw eten voor katten is een controversieel onderwerp. Met voor- en nadelen aan beide kanten van de discussie, is het geen wonder dat specialisten nog geen definitief antwoord hebben gevonden op de vraag of katten rauwe kip of ander rauw vlees zouden moeten eten. Hier is wat je moet weten over de voor- en nadelen van dit type voeding.

Mag een kat rauwe kip?

Ja, katten kunnen rauwe kip eten. De voorstanders van rauwe diëten voor katten vermelden meestal dat katachtigen zulke maaltijdopties kunnen consumeren aangezien zij biologisch bereid zijn rauwe vlees te verteren, wel zijn er enkele risico’s als dit verkeerd bereid wordt.

Niemand kookt immers een knaagdier dat een in het wild levende kat net heeft gevangen als avondmaal. Sommige mensen beweren dat het belangrijkste argument om rauw vlees aan je kat te voeren is dat het de maaltijd nabootst waarop katten evolutionair gezien zijn ontworpen om op te eten.

Er zijn echter belangrijke verschillen tussen wilde katten zoals leeuwen en tijgers, en tamme kattenrassen. Misschien is de belangrijkste vraag om te beantwoorden “moeten katten rauwe kip of elke andere soort rauw vlees eten”. Hiervoor moeten we kijken naar wat de veiligheidsrisico’s zijn voor zowel ons huisdier als onszelf.

Gemakkelijk op een veilige manier rauwe kip voeren aan je kat? Bekijk deze opties

Wat zijn de risico’s van een rauwe voeding voor katten?

Hoewel het geen kwaad kan om je kat rauw vlees te voeren, zijn er wel veiligheidsrisico’s waar je rekening mee moet houden.

Bekijk ook  De top 10 beste Hills kattenvoer van 2024

Parasieten en bacteriën

Zowel katten als mensen kunnen ziek worden als gevolg van een besmetting door parasieten en bacteriën die in rauw vlees leven. Katten hebben echter een veel korter spijsverteringskanaal en een hogere zuurgraad in hun maag dan een mens, waardoor het minder waarschijnlijk is dat ziekteverwekkers of parasieten lang genoeg in het lichaam van de kat blijven om hem ziek te maken.

Beperk het risico op besmetting door vers rauw vlees te kopen, alle oppervlakken te desinfecteren die met het rauwe vlees in aanraking zijn geweest en door je handen grondig te wassen of handschoenen te dragen bij het aanraken van het vlees.

Voedingstekort

Bij zelfgemaakte rauwe kiprecepten is het minder waarschijnlijk dat de porties voedingsstoffen volledig en in evenwicht zijn, waardoor het risico op diverse tekorten aan voedingsstoffen voor je kat toeneemt.

Met een goede kennis van de voedingsstoffen die een kat nodig heeft, is een meer evenwichtige voeding wel mogelijk.

Houd er rekening mee dat in de handel verkrijgbaar, gereputeerd kattenvoer op basis van rauw vlees een betere optie kan zijn. Dit is speciaal samengesteld door dierenvoedingsdeskundigen om aan de behoeften van je huisdier te voldoen en wordt voortdurend getest om er zeker van te zijn dat het aan de veiligheidsnormen voldoet.

Stukjes bot kunnen gevaarlijk zijn

Kleine stukjes bot kunnen in het rauwe kippenvoer van je kat terechtkomen en een gevaar vormen als ze in het spijsverteringskanaal vast komen te zitten. Gekookte botten worden ook als een gevaar beschouwd, omdat deze na het inslikken kunnen splinteren en inwendige schade kunnen veroorzaken.

Houd rekening met deze risico’s en raadpleeg de dierenarts voordat je je kat rauwe kip of een ander soort rauw vlees te eten geeft.

Kunnen katten veilig rauwe kip eten?

Ja, ondanks de diverse nadelen van rauw vlees diëten, zijn er gelukkig veel manieren om dit een veilige keuze te maken voor zowel jou als je kat. Hier volgen een paar tips:

  • Kies vers vlees van een betrouwbare bron.
  • Was je handen na het eten van rauw vlees of gebruik handschoenen en gooi ze na gebruik weg.
  • Desinfecteer oppervlakken en etensbakjes die in contact zijn geweest het rauwe vlees.
  • Bewaar rauw vlees in de vriezer en sluit het goed af om kruisbesmetting te voorkomen.
Bekijk ook  De top 10 beste natvoer kat van 2024

Kunnen katten rauwe spek eten?

Ja, katten kunnen rauwe bacon eten, maar raadpleeg altijd de dierenarts voordat je je kat welke vorm van rauw vlees dan ook voert. Zorg ervoor dat het spek vers is, rauw en niet gezouten, en houd oppervlakken en keukengerei goed schoon nadat ze in contact zijn geweest met het rauwe spek.

Spek bevat wel vaak wel veel zout en vet, dus het is beter om het af en toe te geven dan het als hoofdvoeding te gebruiken in het dieet van je kat.

Alhoewel katten rauw vlees kunnen eten, hoeft dat nog niet te betekenen dat ze dat ook moeten doen. Er zijn voor- en nadelen aan het voeren van rauw vlees en daarom is het belangrijk om beide kanten van het discussiestuk te bekijken voordat je beslist wat het beste is voor je eigen huisdier. Overleg ook met de dierenarts om deskundig advies te krijgen voordat je een beslissing neemt.