Kat likt alleen aan eten, maar eet niet? Ben je bezorgd en op zoek naar oplossingen? Wij zullen de situatie onderzoeken en enkele oplossingen voorstellen om je kat weer aan het eten te krijgen.

Je kat kan kieskeurig worden als het gaat om het eten. Baasjes kunnen merken dat hun kat helemaal niet meer uit de etensbak eet. Sommige baasjes hebben gemeld dat hun kat het eten wel likt, maar niet opeet.

Wat is de oorzaak van dit vreemde gedrag bij katten?

Factoren die ervoor zorgen dat je kat niet wil eten

Wanneer je merkt dat je kat zich vreemd gedraagt, zoals het likken aan het eten, maar het niet opeten. Kan te maken hebben met een van de volgende redenen.

Je hebt geen voedingsroutine

Het niet hebben van een voedingsroutine kan leiden tot gedragsveranderingen en veranderingen, in de manier waarop je kat met voedsel omgaat. Wanneer je hem op verschillende tijdstippen gedurende de dag eten geeft.

Je kat heeft meer zin in eten als je een vaste etenstijd aanhoudt. Tijdens je werk kan je kat vrij door de buurt zwerven.

Het kan zijn dat ze vogels of ratten opjagen en opeten. Of dat ze de etensbak van een andere kat vinden, en het eten opeten als de andere kat niet in de buurt is. 

Wanneer je een vaste routine hebt, train je het darmkanaal van je kat om te wachten tot je hen eten brengt.

Je geeft je kat te veel snoepjes

Krijgt je kat te veel snoepjes gedurende de dag? Hoewel we allemaal graag onze katten van tijd tot tijd verwennen, kan te veel lekkers nadelig voor ze zijn.

Katten zijn dol op snoepjes en niets is lekkerder voor ze dan gedroogd vlees, of een ander soort rauw vlees. Te veel snoepjes kunnen je kat geïrriteerd en nijdig maken.

Als ze denken dat ze elke dag snoepjes krijgen, kunnen ze afhankelijk worden van je om ze meer te geven. Soms raken katten gewend aan het krijgen van snoepjes en vinden ze hun eten saai.

Omgeving

De juiste omgeving is belangrijk voor je kat om goed te kunnen functioneren. Zorg ervoor dat je de kat elke dag op hetzelfde tijdstip te eten krijgt. Het is hun natuurlijke instinct om in privacy en veiligheid te eten.

Bekijk ook  De top 10 beste Hills kattenvoer van 2024

Katten zullen zich terugtrekken als je probeert ze buiten te voeren. Katten die angstig zijn zullen niet eten als ze gestrest zijn. Je kat kan in een angstige situatie raken en denken aan weglopen, in plaats van eten.

Juiste katten voerbak

Wanneer je een oudere kat hebt, zet de voerbak dan dicht bij hun bed. Oude katten houden er niet altijd van om veel rond te lopen, en ze kunnen het eten ontlopen het eten ver weg is.

Katten voerbak problemen

De voerbak van je kat kan problemen veroorzaken, als het gaat om het voeren. Dit zijn enkele van de meest voorkomende problemen met de voerbak van een kat.

Vorm

Katten zijn niet blij als hun snorharen de zijkanten of het vlees raken.

Als het voerbakje een te kleine doorsnee heeft, kan de kat langs de zijkanten eten. Bovendien kunnen ze hun voedsel aan de zijkanten aflikken, zodat ze niet met hun snorharen aan de rand van de kom komen. Voor het beste resultaat is een brede kom met een ondiepe bodem het beste.

Hoogte

Katten eten niet graag in grote schalen en staan niet graag rechtop. Katten eten het liefst zittend aan hun etensbakje. Zet de kom plat op het aanrecht of op de vloer. Vermijd contact met de randen van de kom door kommen met lage zijkanten te kiezen.

Hygiëne

Katten zijn schone dieren. Ze zullen niet uit een vies bakje eten, wanneer je ze eten geeft. Houd er ook rekening mee dat sommige katten allergisch zijn voor schoonmaakmiddelen, zoals wasvloeistoffen. Voordat je je kat eten geeft, moet je het bakje goed omspoelen.

Type voedsel, geur, en hoe het eruit ziet

De reactie van je kat op het voedsel dat je hem geeft, hangt af van het soort voedsel dat hij eet. Sommige katten eten natvoer, terwijl andere de voorkeur geven aan droogvoer.

Katten kunnen gevoelig zijn voor voedsel en kunnen voedselintolerantie ontwikkelen. Het kan zijn dat je kat haar eten niet opeet als ze eraan likt.

Laten we de verschillen tussen droogvoer en natvoer eens bespreken en hoe ze het dieet van je kat kunnen verbeteren.

Droogvoer voor katten

Er zijn veel bekende merken die droogvoer voor katten aanbieden. Er zijn een aantal dingen die je moet weten, over het voeren van droge brokjes.

Bekijk ook  De top 10 beste voerbak kat van 2024

Laat kattenvoer niet langer dan een dag staan. De vetlaag op kattenvoer bestaat uit oliën en vetten die smaak en aroma toevoegen.

De vettige laag van de brokjes wordt afgebroken als het langer dan 24 uur buiten staat.

Door het afbraakproces wordt het voer minder lekker en gaat het minder ruiken. Sommige baasjes stoppen het niet opgegeten kattenvoer terug in de verpakking, en geven het bij de volgende voeding aan hun kat. Dit is een slecht idee, en kan ervoor zorgen dat je kat nog geïrriteerder wordt over het voer.

Droogvoer kan vocht opnemen en muf worden als het ’s nachts wordt achtergelaten. Katten zijn erg gevoelig voor geur en smaak, dus oud voer is niet aantrekkelijk voor ze.

Controleer altijd de houdbaarheidsdatum van het voer en de productiedatum wanneer je voer voor huisdieren koopt. 

Na een tijdje beginnen de oliën en vetten in de brokjes ranzig te smaken. Hierdoor kan je kat het voer niet meer lekker vinden.

Gooi alle etensresten van de vorige dag weg. Je kat zal niets eten wat hij gisteren niet lekker vond.

Natvoer voor katten

Kieskeurige katten geven de voorkeur aan natvoer, en het kan zijn dat ze meer aan het natvoer likken dan aan het droogvoer.

Als je kat wel aan het voer likt, maar het niet eet. Kan het zijn dat hij wel van de saus, maar niet van het voer geniet. Probeer dan eens een andere smaak of een ander merk.

Je kunt je kat brokjes geven als je moeite hebt om van voer te veranderen. Maar katten zullen natvoer vermijden vanwege de geur en het mondgevoel.

Conclusie – Geef je kat nooit koud eten

Katten zijn gevoelig voor de temperatuur van het voedsel. Katten zijn roofdieren en besteedden hun tijd aan het vangen van levende prooi.

De genen van je kat bepalen zijn eetgewoonten. Ze zullen geen koud voedsel eten. Je kat zal denken dat het oud is, en denken dat het er al een tijdje ligt.

Katten gaan niet op zoek naar voedsel, en zullen niet dezelfde dode dingen eten als honden. Katten baasjes maken vaak de fout om kattenvoer in de koelkast te bewaren. Dan vragen ze zich af waarom hun kat er niet naar kijkt.

Er zijn veel opties te overwegen wanneer je kat wel aan het eten likt, maar het niet opeet. Verander van voer en verminder het aantal snoepjes. Overweeg dan het veranderen van de omgeving. Zelfs een kleine verandering in het dagelijkse ritme, kan al een groot verschil maken.