Snurkt je kat harder dan je dacht? Hoewel snurken bij katten minder vaak voorkomt dan bij honden, is het toch iets om rekening mee te houden. Lees hier waarom katten snurken en wanneer het normaal is.

Waarom snurkt mijn kat

Als je kat slaapt, ontspant het weefsel achter in de keel en kan dit gaan trillen. Het is de trilling van dit weefsel die het snurkgeluid veroorzaakt. Elk dier met een zacht gehemelte snurkt, al komt het bij sommige dieren meer voor dan bij andere.

Iedere kat kan snurken, toch zijn er veel oorzaken die de kans op snurken kunnen vergroten. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van snurken bij katten.

1. Overgewicht

De helft van de katten tussen 5 en 11 jaar heeft overgewicht. Ongeveer een derde van alle katten heeft obesitas, en wegen minstens 20% meer dan zou mogen. Extra vet rond de nek van je kat kan ademhalingsproblemen veroorzaken en leiden tot snurken, net als bij mensen met overgewicht.

Obesitas kan meer gezondheidsproblemen veroorzaken. Praat met je dierenarts als je kat overgewicht heeft. Dit kan helpen de levensduur van je kat te verlengen.

2. Plat gezicht

Door de vorm van het gezicht hebben kattenrassen met een plat gezicht, zoals de Himalaya kat of de Pers, meer kans om te snurken. Hun hele neusholte zit in hun schedel, waardoor hun zachte gehemelte of andere weefsels hun luchtwegen gemakkelijker kunnen blokkeren. Dit verhoogt de kans op snurken.

3. Ademhalingproblemen

Je hebt meer kans om te snurken als je verkouden bent, je kat is net zo. Astma, schimmelinfecties en bacteriële infecties kunnen er allemaal voor zorgen dat een kat gaat snurken. Een bezoekje aan de dierenarts is nodig, wanneer je kat ook symptomen heeft als niezen, hoesten, ooguitvloeiing, neusuitvloeiing, gedragsveranderingen of eetlustveranderingen.

Bekijk ook  De top 10 beste reismand kat van 2024

4. Slaaphouding

Katten slapen in de bizarste posities. Soms kunnen ze hun kop precies genoeg kantelen om te gaan snurken. Het snurken stopt zodra de kat van houding verandert. Het is niets om je zorgen over te maken.

5. Vreemd voorwerp ingeslikt

Het kan zijn dat je kat snurkt, omdat hij kort daarvoor een grassprietje heeft ingeslikt. Waarschijnlijk is je kat van streek en hoest hij. Probeer niets uit de neus van je kat te halen. Je kunt hem namelijk beter naar de dierenarts brengen!

Andere oorzaken van een kat die snurkt

Neuspoliepen, tumoren, trauma, ontstekingen, maar ook allergieën kunnen de oorzaak zijn van het snurken. Bij twijfel is het altijd een goed, om je kat door een dierenarts te laten onderzoeken.

Snurken bij kat stoppen

Snurken bij katten komt veel voor en kan behandeld worden. Overgewicht kan voorkomen worden en is een behandelbare reden voor snurken. Overgewicht kan ook leiden tot andere gezondheidsproblemen, die de levensduur van je kat kan verkorten. Dit zijn enkele tips om het gewicht en het snurken van je kat onder controle te houden.

Jaarlijkse dierenartsbezoeken

Katten kunnen hun symptomen goed verbergen. Ook al is je kat ziek, het kan zijn dat je de symptomen pas opmerkt als het te laat is. Het is belangrijk om minstens een keer per jaar de dierenarts te bezoeken.

Praat onmiddellijk met de dierenarts als je kat snurkt en andere symptomen heeft. Het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

Voedsel puzzels

In het wild besteden wilde katten veel tijd aan het zoeken naar hun volgende maaltijd. Voedselpuzzels kunnen ervoor zorgen dat je kat harder werkt om zijn brokjes te krijgen. Er zijn vele moeilijkheidsgraden, zodat er voor elke kat een passende oplossing is.

Door het eten van voedselpuzzels krijgt je kat meer beweging. Daarnaast stimuleren ze een ander deel van de hersenen. Dit maakt hun leven een stuk interessanter, omdat ze moeten werken voor hun eten.

Bekijk ook  De top 10 beste kattenmand van 2024

Beweging

Katten worden niet op dezelfde manier als honden gezien. De meeste katten voelen zich niet op hun gemak als ze aan de lijn lopen. Het uitlaten van een hond is net zo belangrijk als het trainen van een kat.

Je kunt veel interactief speelgoed kopen om met je kat te spelen. Zo kun je een staaf speeltje of een laserpointer kopen. Stimuleer je kat om elke dag te bewegen.

Stimuleer klimmen

Katten houden ervan om omhoog te klimmen en de wereld van bovenaf te bekijken. Zorg ervoor dat je kat genoeg plekken heeft om op te klimmen. Je kat zal gelukkiger zijn wanneer je hem zoveel mogelijk opties aanbiedt.