schildpadkatten, ook wel “torties” genoemd, zijn mooie en charmante wezens. Hun veelkleurige vacht verbergt een aantal verrassende feiten. Het zijn vocale, brutale katachtigen die van hun baasjes houden met een felle loyaliteit. Soms lijken ze door hun eindeloze energie een beetje eigenwijs, of net iets gevoeliger dan andere katten. Het is belangrijk om ze veel speeltijd te geven. Deze kat is een goede keuze als je op zoek bent naar een kat met een enorme persoonlijkheid en een trouwe vriend. Deze door vrouwen gedomineerde stam, die de echte reden is voor hun naam “schildpad”, is anders dan alle andere die je ooit hebt gezien.

1. Waar de naam vandaan komt

Ze behoren niet tot een bepaald ras. Ze zijn genoemd naar hun veelkleurige vacht. De kat wordt gekenmerkt door hun primaire kleuren combinatie van zwarte, rode, oranje en bruine vacht. Daarnaast komen ook verdunde schildpadkatten met een lichtere vacht en genetica voor.

2. Soorten kattenrassen waarin ze voorkomen

Er zijn veel rassen waar schildpadkatten voorkomen, waaronder de Amerikaanse Korthaar, Britse Korthaar, Perzische kat, Ragamuffin en Maine Coons. Zowel volbloeden als gemengde rassen kunnen je een schildpadkat geven die lang- of kortharig is.

3. Mozaïek vs Chimaera

De meest populaire vacht stijl is mozaïek. Dit is een schildpadkat die de traditionele kleurencombinatie willekeurig gemengd heeft met een verscheidenheid van andere kleuren. Een chimera is een schildpadkat met één kleur aan de ene kant en een andere aan de andere kant. Dit kan voorkomen op het hoofd of over het hele lichaam.

Bekijk ook  Lapjeskat: Schattige Foto's & Leuke Feitjes

4. De bijzonderheden van de vacht van een schildpadkat

Naast het feit dat de vacht van een schildpadkat bepaalde kleuren moet hebben en dan geclassificeerd moet worden als mozaïek of chimera, kan hun vacht ook worden gecategoriseerd als getrild of gepatched. Wanneer de kleuren in de vacht van deze kat in elkaar verweven lijken te zijn, is de vacht getrild. Maar als de kleuren in grote secties over het hele lichaam voorkomen, dan is het gepatched.

5. Het leven van een schildpadkat

Ze komen voor in verschillende rassen, hun levensduur en gewicht kunnen variëren. Marzipan, een van de oudste schildpadkat ooit, is 21 jaar oud geworden. Marzipan was een kitten die aankwam in het Astor Theatre, Melbourne, Australië. Ze werd al snel een geliefde verschijning. Haar dood in 2013 als gevolg van een “langdurige ziekte” was een trieste dag voor Australiërs.

6. Bijna allemaal vrouwtjes

Als je een schildpadkat ziet, is het een vrouwtje. Een belangrijke aanwijzing is dat het vrouwelijk geslachtschromosoom (X), de genen draagt voor de zwarte of oranje vachtkleur. Vrouwtjes kunnen zowel een oranje als een zwarte vacht hebben, terwijl mannetjes geen van beide kunnen hebben. Bijna alle schildpadkatten zijn vrouwtjes!

7. Mannetjes zijn zeldzaam

Er zijn echter gevallen bekend waar mannetjes schildpadkatten werden geregistreerd als gevolg van een genetische mutatie. Ze zijn uiterst zeldzaam, met slechts 1 op 33.000 schildpad katten die mannelijk zijn. Deze katten kunnen onvruchtbaar zijn en hun hele leven gezondheidsproblemen hebben.

8. Schildpad + Attitude = Tortitude

Hun vermeende “tortitude”, wordt altijd genoemd als mensen het over deze katten hebben. Hoewel katten bekend staan om hun koppigheid, lijkt de schildpadkat een ander ras te zijn. Vanwege hun wilskrachtige, onafhankelijke aard, staan ze bekend als de diva’s in de kattenwereld. Er is echter niet genoeg bewijs om te bewijzen dat deze katten meer attitude hebben dan andere katten.

Bekijk ook  Lapjeskat: Schattige Foto's & Leuke Feitjes

9. Folklore en Mythen

Er zijn folklore en mythen geschreven over de deze kat. In Ierland en Schotland wordt geloofd dat een schildpadkater die een huis binnengaat geluk brengt. In de VS worden ze “geldkatten” genoemd. De Khmers in Zuidoost-Azië geloven dat de katten afkomstig zijn van “het bloed van een jonge godin die geboren werd uit een lotusbloem”. Volgens Japanse vissers kan het meenemen van een van deze katten op een boot bescherming bieden tegen geesten en stormen.

10. Torbies vs Lapjeskatten

Er zijn subcategorieën in schildpadkatten. Torbies zijn schildpadkleurig en gestreept. De lapjeskat heeft voornamelijk een witte vacht en schildpadkleurige vlekken (rood, oranje, en zwart) over het hele lichaam.