Lapjeskatten staan bekend om hun mooie, driekleurige, oranje haren. Ze zijn een variatie van verschillende kattenrassen, en de meeste zijn poezen. Sinds de jaren 1940 wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan om hun genetische opmaak te bepalen. Deze katten zijn in de folklore een symbool van geluk.

Lees meer leuke feitjes over de gekleurdste poesjes van de wereld.

1. Lapjeskat is geen kattenras

Het is geen kattenras. De kat verwijst naar de verschillende kleuren van de vacht van de kat. Hoewel oranje, zwart en wit de populairste kleuren zijn, zijn er ook katten met een crème, blauw-zwarte of rode vacht.

Er zijn veel kattenrassen die de vacht hebben van deze katten. Deze zijn onder andere de Amerikaanse korthaar en Perzische katten, maar ook de Maine coon en Cornish Rex katten.

2. De meeste lapjeskatten zijn vrouwtjes (mannetjes zijn zeldzaam)

Zoals bekend is 99,9% van alle lapjeskatten ter wereld vrouwelijk. Dit komt door de unieke samenstelling van hun chromosomen, die de kleuren van de vacht bepalen.

Het geslachtschromosoom X en Y bepalen of een kat mannelijk of vrouwelijk is. Elke kat heeft twee paren geslachtschromosomen, met mogelijke combinaties van XX en XY. Het coderende gen voor de zwarte en oranje kleuren in de vacht van een lapjeskat is ook te vinden op het X-chromosoom.

Vrouwelijke lapjeskatten worden geboren met twee X-chromosomen. Zij hebben twee chromosomen met een kleurcode. De kans is groot dat beide X-chromosomen van een kat de oranje code hebben.

Mannetjes kunnen technisch gezien geen lapjeskat genoemd worden. Zij hebben namelijk een X-chromosoom dat codeert voor oranje, of zwart. Zij kunnen alleen zwart of oranje worden, maar niet beide.

Bekijk ook  Schildpadkat: 10 Feitjes die je MOET Weten!

Een uitzondering is de genetische afwijking van het XXY-syndroom, waarbij een kater twee X-chromosomen maar één Y-chromosoom erft. Dit kan leiden tot een mannelijke lapjeskat.

Een op de 3.000 mannelijke lapjeskatten wordt geboren. Helaas leven ze door genetische afwijkingen niet zo goed als poezen. Het XXY Syndroom kan mannetjes onvruchtbaar maken, en kan de oorzaak zijn van andere gezondheidsproblemen. Een gezond dieet, veel beweging en veel liefde kunnen een kater helpen om langer en gelukkiger te leven.

3. Kittens kunnen niet gefokt worden

Kittens kunnen niet worden gefokt, vanwege hun unieke genetische opmaak. De natuur creëert deze prachtige poesjes per toeval.

4. Karakter

Ze komen voor in alle rassen, maar ze zijn niet allemaal hetzelfde. Ze hebben ook niet dezelfde karaktereigenschappen. Er zijn veel kattenrassen die lapjeskatten kunnen worden genoemd. Als je op zoek bent naar een bepaald karakter, onderzoek dan zeker de Amerikaanse korthaar en de Maine Coon.

De gemiddelde levensduur van deze katten verschilt behoorlijk. Vergeet niet dat een gezond en gelukkig kattenleven begint met een gezonde voeding, onderdak en veel liefde!

5. Lapjeskatten brengen geluk

Vooral mannelijke, worden als geluksbrengers gezien omdat ze zeldzaam zijn. Ze maken deel uit van de folklore en het geloof.

  • Vroeger gebruikten Japanse vissers deze katten om hun schepen te beschermen tegen zware stormen, en tegen de geesten van hun nijdige voorouders.
  • De Ierse folklore zegt dat je wratten kunt behandelen door de staart van een de kat, op de aangetaste plek aan te brengen. Dit is echter alleen mogelijk in de maand mei. Het is beter om naar de dokter te gaan.
  • De Japanse Maneki Neko, werd ontworpen op basis van een deze katten. Om geluk te brengen, worden ze vaak bij de ingang van huizen en bedrijven gezet. Deze katjes staan bekend om hun vermogen om geluk te brengen en zijn er al sinds de jaren 1870.
  • In de Verenigde Staten worden ze vaak “geldkatten” genoemd omdat ze geluk brengen.
Bekijk ook  Schildpadkat: 10 Feitjes die je MOET Weten!

6. Misschien heb je een lapjeskat Patronus

Harry Potter fans: wat is je patronus? Als je de lapjeskat hebt geantwoord, ben je loyaal, slim, oplettend, en heb je veel geluk!

Veelgestelde vragen

Wat kost een lapjeskat?

De kosten van het kopen van een lapjeskat liggen meestal tussen de €300 tot €2000. De exacte prijs hangt af van verschillende factoren, waaronder het ras, de leeftijd en het geslacht van de kat en of het een raszuivere kat is of niet.

Wat is het verschil tussen een lapjeskat en een schildpadkat?

De twee termen (lapjes en schildpad) verwijzen naar vachtkleuren. Lapjeskatten hebben een driekleurige combinatie van wit, zwart en roodoranje. Bij schildpadkatten ontbreekt het wit en is vaak gevlekt.