Je bent waarschijnlijk bekend met het “ik word bekeken” gevoel wanneer je je huis deelt met een kat. Het is niet vreemd dat je kat naar je kijkt. Of je nu aan het koken bent, op de bank ligt te slapen of ’s morgens opstaat. Is dit gewoon uit nieuwsgierigheid? Of is er iets meer aan de hand?

Dit artikel helpt je te begrijpen waarom je kat naar je gezicht staart. Lees verder om de geheimen van het gedrag van je kat te ontdekken.

Waarom staart mijn kat naar mij?

Er zijn verschillende redenen voor een starende kat. De 3 meest voorkomende zijn:

1. Het is etenstijd

Je kat kan proberen om je zover te krijgen dat je hem voert. Dit is de meest voor de hand liggende reden waarom ze naar je staren. Als je kat je aanstaart wanneer hij normaal aan eten krijgt, is het waarschijnlijk dat hij je probeert te overtuigen om hem eten te geven. Om dit nog dwingender te maken, kan het staren worden gecombineerd met miauwen en piepen.

2. Katten zijn nieuwsgierig

Katten zijn nieuwsgierig van aard, en ze willen alles weten. Het kan zijn dat ze gewoon naar je kijken om te zien wat je doet.

Katten hebben een scherp oog voor beweging. Als ze binnenshuis zijn, gaat hun laserfocus naar de beweging in huis, en dat ben jij waarschijnlijk. Vooral als je wakker bent en dingen aan het doen bent!

3. Manier om liefde te tonen

Dit is wat je noemt “eye kisses”, en het is het grootste compliment dat je van je kat kunt krijgen. Dit is de manier van een kat om liefde te tonen.

Bekijk ook  Mijn kat niest veel, wat nu?
https://www.youtube.com/watch?v=O_77wubFwpw

Lichaamstaal is het belangrijk

Het kan moeilijk zijn om te achterhalen waarom je kat zit te staren. Daarom moet je goed op hun lichaamstaal letten.

Kalm en ontspannen

Als je kat kalm en ontspannen naar je kijkt, is het waarschijnlijk dat hij gewoon liefde toont.

Een gezwollen en stijf lichaam

Als een kat een stijf, gezwollen lichaam heeft, is hij waarschijnlijk erg overstuur. Ze kunnen ook met hun staart zwaaien of je aanstaren. Dit is vaak een manier van een kat om te dreigen of om je te dwingen iets te doen. Als je kat dit doet, moet je bij hem weggaan. Kijk ze niet meer aan.

Gehurkt met de staart ingetrokken.

Dit is meestal een teken dat je kat bang is. Als ze je aanstaren terwijl ze ook nog eens gehurkt zitten met hun staart in, kan dit een teken van angst zijn. Ze kunnen zich onder een tafel of bed verstoppen en je aanstaren omdat ze bang zijn. 

Dit is ons artikel over waarom katten naar je staren. Wil je meer te weten komen over het gedrag van je kat? Lees dan jet artikel “Waarom likt mijn kat mij“.