De tong van een kat wordt gezien als een van de waardevolste eigenschappen. Katten hebben gebogen stekels op hun tong die bedekt zijn met “papillen”. Katten gebruiken die om zichzelf te wassen. Ze besteden 30 tot 50% van hun dag aan het schoonhouden van hun vacht. Omdat katten zoveel aandacht besteden aan hygiëne, vragen veel baasjes zich af: “Waarom likt mijn kat mij?”

6 verschillende redenen waarom je kat je likt

Onderzoekers, dierenartsen en deskundigen op het gebied van kattengedrag, hebben allemaal ideeën over waarom je kat je af en toe zou kunnen likken. Laten we er eens dieper induiken…

1. Om liefde te geven

Katten houden ervan zichzelf te likken. Je kat schept een band met jou en andere katten door ze te likken. Dit gedrag kan een gevolg zijn van het likken door de moeder van je kat, toen ze nog een kitten was. Die likte de kitten om haar liefde te geven, en om ze te wassen. Dit gedrag komt vaak voor bij katten, om de gewoonte in stand te houden.

2. Om “hun territorium aan te geven”

Er zijn veel manieren waarop katten “hun territorium afbakenen”, zoals kopjes geven, krabben (en helaas plassen), likken kan een andere manier zijn waarop katten iets als hun territorium kunnen claimen.

Als je kat probeert om andere dieren te laten weten wie je bent, dan is de kans groot dat hij je likt!

3. Om je te wassen

Hoewel je kat zich er misschien niet van bewust is dat hij je niet helpt “schoon te worden”, is het likken van jou natuurlijk gedrag. We noemden al dat moederkatten kittens wassen om liefde te geven. Ze leren zo hoe ze voor zichzelf moeten zorgen, en om een band te creëren.

Bekijk ook  14 Kattenrassen die niet verharen (of minder verharen)

Volgens Marci Koski wordt een groepskat die samenleeft vaak een “allo-groomer” genoemd. Dit betekent dat de kat die de andere katten in de groep wast, likt en verzorgt.

Als je kat je gezicht likt, kan dat zijn omdat hij probeert de rol van “allo-groomer” te spelen. Hij maakt je haar schoon en schept een band met je.

4. Om iets te proeven

Het lijkt misschien simpel, maar het kan zijn dat je kat je huid likt omdat hij iets op je huid ruikt. Het kan ook zijn dat je kat je likt, omdat hij de resten heeft geproefd van iets dat je hebt aangeraakt. Het kan warm zijn, of dat je aan het sporten bent geweest.

Katten hebben een minder goed smaakvermogen dan mensen. Hun tong is bedoeld om te wassen. De kat is het enige zoogdier dat geen zoetigheid kan proeven.

5. Om aandacht te krijgen

Je kat kan je ook likken omdat hij je aandacht wil. Of ze nu geaaid willen worden of eten willen.

In dit geval kan het likken beschouwd worden als een vorm van aandacht vragen, vergelijkbaar met miauwen of pootje geven.

6. Tegen angst of stress

Je kat kan je gaan likken als hij gestrest of angstig is. Soms kan overmatig likken duiden op een medische aandoening. Maar katten likken zichzelf of jou vaak als een manier om met stress of angst om te gaan.

Na een verhuizing of verandering van omgeving, kan het zijn dat je kat je begint te likken. Dit is niet iets om je zorgen over te maken. Maar niet als je kat zichzelf overmatig wast of kale plekken maakt. Praat met je dierenarts om te bespreken wat je aan dit gedrag kunt doen.

https://www.youtube.com/watch?v=OFfOB_R8ons

Waarom doet het pijn als mijn kat me likt?

De vraag “waarom likt mijn kat mij?” sluit direct aan bij “Waarom likt mijn kat mijn gezicht?”.

Bekijk ook  5 Soorten Cyperse Katten met Opvallende Patronen!

We zeiden al dat papillen kleine stekeltjes op de tong van katten zijn. Deze papillen bevatten keratine, dezelfde stof als de nagels van de mens. Katten zijn zelfverzorgers. Ze kunnen hun vacht ontklitten, vuil verwijderen en oliën verdelen.

Het is niet ongewoon dat een kat je likt, en met zijn met stekelige tong herhaaldelijk over je huid schuurt. Daarom kan de tong van een kat vergeleken worden met schuurpapier.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat stopt met mij te likken?

Wanneer je kat je niet likt of overmatig vaak wast, is likken niet iets om je zorgen over te maken. Het is gewoon normaal gedrag van katten. Het kan irritant zijn als je kat de hele tijd aan je gezicht likt, omdat de tong van de kat ruw is.

Als je wilt voorkomen dat je kat dit doet, kun je de aandacht van de kat afleiden. Om je kat af te leiden van het likken, kun je hem knuffelen of aaien. Ook kun je proberen een speeltje te gebruiken om je kat af te leiden van het likken. Wanneer je kat te veel likt, kun je gewoon weggaan.

Hoewel je kat misschien dingen met je doet die niet alarmerend zijn, kan het zelfs een compliment zijn! Wij raden je aan je dierenarts te raadplegen als je je zorgen maakt over zijn gedrag.