Een veel voorkomende gedachte is dat een gezonde kat een natte, koude neus heeft. Veel mensen geloven dat een droge of warme neus een aanwijzing is van een probleem. Betekent dit dat er iets mis is?  Het korte antwoord op deze vraag is nee. Het is niet mogelijk om de algemene gezondheid van je kat te beoordelen door zijn neus. Het is normaal dat katten een natte, droge, warme of koude neus hebben. Er zijn wel enkele aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat de neus van een kat geïrriteerd raakt.

De neus van je kat

Waarschijnlijk ben je eraan gewend dat de neus van je kat koud is als je hem aanraakt.  Katten likken hun neus namelijk instinctmatig. De reukzin van een kat wordt versterkt door een natte neus. Het helpt om te bepalen waar geuren vandaan komen.

Het is een algemeen bekende mythe dat honden en katten gezond zijn als ze koude, natte neuzen hebben en ongezond als hun neuzen droog of warm zijn. Zoals zovele mythes, is de oorsprong niet bekend… Deskundigen denken dat het begon in een tijd dat hondenziekte veel voorkwam. Vroeger, toen distemper nog op grote schaal voorkwam, werd een koele, natte neus gezien als een teken dat de hond geen distemper had. Ook katten hadden deze gedachte kunnen hebben, want er bestaat een vorm van kattenziekte die panleukopenie genoemd wordt. Terwijl deze ziekten nog steeds kunnen voorkomen bij katten en honden, worden ze tegenwoordig veel minder vaak aangetroffen dankzij vaccins.

Waarom de neus van een kat droog of warm kan zijn

Een droge neus is normaal bij een kat die net wakker is geworden. Het komt doordat de kat zijn neusgaten niet heeft gelikt in zijn slaap. Als de kat in de zon, naast een warmtebron of in de buurt van een ventilator heeft geslapen, kan de neus van de kat warm of droog aanvoelen.

Bekijk ook  Kleine katten: 9 Rassen die voor Altijd Knuffelig Blijven!

Een gezonde kat met een droge of warme neus is meestal in orde. Controleer of de neus niet droog, schilferig, gebarsten, rauw, gezwollen of etterig is. Als je kat zich als zichzelf gedraagt en de huid op zijn neus normaal is, zou alles in orde moeten zijn.

Soms wordt een droge of warme neus opgemerkt samen met andere ziektesymptomen zoals braken, diarree en lusteloosheid. Deze symptomen kunnen worden opgemerkt ongeacht hoe je kat zich voelt.

Oorzaak droge neus bij katten

Als je afwijkingen aan de neus van je kat opmerkt, zoals schilfering, korstvorming of zwelling, roodheid en afscheiding, bloeding of abnormale gezwellen, is het aannemelijk dat je kat ziek is. Neem onmiddellijk contact op met de dierenarts als je kat problemen heeft met zijn of haar neus. De gezondheid van de neus van een kat kan door verschillende medische oorzaken worden verslechterd.

Ziekte van de luchtwegen

Infecties van de bovenste luchtwegen (URI’s) komen vaak voor bij katten. Droogheid en korstvorming kunnen optreden in de neus als gevolg van URI’s of andere ademhalingsproblemen. Neusuitvloeiing, zwelling, verstopping en niezen komen vaker voor. Katten kunnen lusteloos worden en hun eetlust verliezen als gevolg van aandoeningen aan de luchtwegen.

Katten kunnen worden getroffen door vele aandoeningen aan de luchtwegen. Sommige van deze aandoeningen zijn minder ernstig en kunnen door de dierenarts worden behandeld. Andere vereisen onmiddellijke aandacht. Sommige aandoeningen van de luchtwegen kunnen zelfs besmettelijk zijn voor katten. Als je kat symptomen heeft van een ademhalingsziekte, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Uitdroging

Een kat met een droge neus is waarschijnlijk uitgedroogd. Uitdroging kan gepaard gaan met andere symptomen, zoals lusteloosheid of gebrek aan eetlust. Het is belangrijk om niet aan te nemen dat de droge neus van je kat het gevolg is van uitdroging. Het mag echter niet worden genegeerd. Neem contact op met de dierenarts als je kat langer dan een paar dagen een droge neus heeft en minder eet of drinkt dan normaal.

Bekijk ook  5 Soorten Cyperse Katten met Opvallende Patronen!

Huidproblemen

Kattenneuzen kunnen worden aangetast door een verscheidenheid aan huidaandoeningen. Pemphigus Foliaceus, een zeldzame, maar ernstige auto-immuunziekte die korstige laesies kan veroorzaken op de huid en de poten van katten, is zeldzaam. Schimmelinfecties en bacteriële infecties, allergische dermatitis en andere huidaandoeningen kunnen ook de neus aantasten. Raadpleeg altijd een dierenarts als de neus van je kat vreemd lijkt.

Trauma

Katten kunnen gewond raken tijdens het verkennen van hun omgeving. Katten die buiten leven lopen meer risico om aangereden te worden door auto’s, aangevallen te worden door andere dieren, of gewond te raken bij een val. Bovendien worden ze blootgesteld aan giftige stoffen, barre omstandigheden en ruw terrein. Elk van deze factoren kan verwondingen veroorzaken. Zowel binnenkatten als buitenkatten kunnen gebeten worden door insecten of brandwonden oplopen. of ongelukkige ongelukken krijgen. Het plotseling verschijnen van roodheid of bultjes, zwelling, bloeding of afscheiding uit de neus kan een teken zijn dat er iets mis is. Als je een van deze symptomen bij je kat ziet, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Beschadiging door de zon

Katten kunnen ook verbranden, net als mensen. Katten luieren graag in de zon. Langdurige blootstelling aan de zon kan tot verbranding leiden. Dit kan leiden tot een rode huid, droogheid en zelfs korstvorming. De Uv-stralen kunnen na verloop van tijd ook huidkanker en pigmentveranderingen veroorzaken. Als je vermoedt dat de neus van je kat door de zon is beschadigd, neem dan contact op met de dierenarts.

Kanker

Katten kunnen getroffen worden door vele soorten kanker. Bij sommige daarvan kan zelfs huidkanker bij katten ontstaan, zoals lymfomen en sarcomen. Als je kat plotseling een probleem krijgt met zijn neus, is het belangrijk om onmiddellijk naar je dierenarts te gaan. Zelfs kleine veranderingen kunnen worden opgepikt bij een standaard gezondheidsonderzoek. Je dierenarts zal je aanraden om met je kat naar de dierenarts te gaan voor een jaarlijkse of tweejaarlijkse controle