Als je last hebt van kattenallergieën en van katten houdt, zijn er een aantal kattenrassen die minder verharen dan andere. Dit kan een goede optie zijn om jeuk te verminderen en geld te besparen op pluizenrollers.

Bestaan er hypoallergene kattenrassen?

Er zijn niet veel kattenrassen die hypoallergeen zijn. Dit komt omdat Fel d 1 (een allergeen eiwit) wordt geproduceerd in de huid van katten. Het komt ook voor in hun speeksel, huidschilfers en urine. Alle katten produceren dit allergeen, en je moet je ervan bewust zijn elke keer dat je een kat aanraakt. Het allergeen is te vinden in het speeksel en de huid van zelfs haarloze kattenrassen.

Estee Vogel, PA-C, een specialist in oor, neus en keel bij South Florida ENT Associates, zegt dat hypoallergene van katten zich ook kunnen ophopen op tapijten, muren, en kleding.

Vogel verklaart dat zelfs de kleinste hoeveelheid van dit eiwit een allergische reactie bij sommige mensen kan veroorzaken. Andere mensen die aan een allergie lijden, kunnen echter minder heftige reacties krijgen als hun kat minder of niet verhaart. Dit komt omdat ze geen allergenen verspreiden via met speeksel besmette haren.

Als je allergisch bent voor katten en toch een kat in huis wilt nemen, kun je haarloze of niet verharende katten overwegen.

Omgaan met kattenallergieën

Katten moeten vermeden worden om een allergische reactie op die soort te voorkomen. Als je niet in staat bent om deze schattige en knuffelbare dieren te vermijden, zijn hier enkele dingen die je kunt doen.

Er zijn veel opties voor de behandeling van een kattenallergie. Deze omvatten antihistaminica zoals Claritin of Zyrtec, intramusculaire steroïdensprays zoals Flonase of Nasonex, en andere over-the-counter spray en mondelinge decongestiva. De specialist stelt voor om een allergoloog te raadplegen om te helpen de beste behandeling voor jouw te bepalen.

Om de effecten van allergieën voor henzelf en anderen te verminderen, zouden baasjes ook:

  • Na het spelen met je kat, was je handen.
  • Om haar uit kleding te verwijderen, gebruik een pluisjesrol.
  • Om haren uit je huis te krijgen, stofzuig en stof vaak. Je kunt ook een HEPA (high efficiency particulate air), filter gebruiken om fijne deeltjes op te vangen en te filteren.
  • Om huidschilfers en losse haren te verminderen, moet je je kat borstelen en verzorgen.

14 Kattenrassen die niet verharen (of tenminste minder verharen)

Deze katten zouden het juiste huisdier voor jou kunnen zijn, ongeacht of je allergieën hebt of geen kattenhaar op je kleding wilt hebben.

Bekijk ook  5 Soorten Cyperse Katten met Opvallende Patronen!

Sphynx

Een genetische mutatie heeft de Sphynx van nature haarloos gemaakt, waardoor het een populaire keuze is voor mensen die hun kattenallergie willen verminderen. Sommige Sphynxen kunnen perzikachtige haren hebben. Zij zullen moeten worden verzorgd zoals alle haarloze katten. Katten scheiden olie af, net als mensen. Door zachtjes over hun lichaam te wrijven, vermindert de olie. Deze katjes zijn heerlijke knuffelige maatjes.

Burmees

Burmezen zijn klein en hebben een fijne, korte vacht. Ze hebben van nature minder haar dan andere rassen. Volgens de Cat Fanciers Association zijn ze aanhankelijk en willen ze zo veel mogelijk bij hun baasje zijn. Sommige Burmezen kunnen zelfs apporteren met speelgoed!

Cornish Rex

De Cornish Rex heeft wel haar, maar zijn vacht verhaart minder dan die van andere rassen. Hun vacht is gekruld en erg kort, en ligt dicht tegen hun lichaam aan. Cornish Rex zijn een speels ras dat een goede keuze kan zijn voor iedereen die op zoek is naar een maatje voor zijn huisdieren of zichzelf.

Devon Rex

Een ander krulharig ras is de Devon Rex, die een korte vacht heeft. Deze katten vormen een hechte band met hun baasjes en houden van aandacht. Door al die liefde kan er meer haar, speeksel en allergenen op kleding komen. Neem contact op met je huisarts als je een gevoelige huid hebt.

Heilige Birmaan

Misschien beeldt je je dit prachtige ras in met zijn pluizige vacht die elk plekje van je huis bedekt. Maar Hope Gonano, jurylid van de Cat Fanciers Association, zegt dat het ras weinig verhaart dankzij het niet klittende haar, waardoor slechts minimale verzorging nodig is. Heilige Birmanen zijn van nature zachtaardig, intelligent en liefdevol. Birmanen zijn gemakkelijk te trainen en zullen zich aanpassen aan het leven met andere huisdieren en kinderen.

Exotic Shorthair

De Exotic Shorthair wordt vaak beschreven als een Perzisch type kortharige kat. Hun dikke, dichte vacht verhaart echter zeer weinig. Ze moeten wel gekamd worden om dood haar te verwijderen. Exotic Shorthairs, een kalm en ontspannen ras, passen zich gemakkelijk aan in een appartement of op het platteland.

Bengaal

De kenmerkende vacht van de Bengaal is een symbool van zijn wilde aard. Zijn luipaardachtige marmering en levendige vlekken zullen je doen denken aan de wilde verwanten van de kat. Dezelfde vacht verhaart zeer weinig en is zacht om aan te raken. Bengalen zijn lief, nieuwsgierig en atletisch. Deze katten zijn uitstekende maatjes voor huisdiereigenaren die betrokken en intelligent willen zijn.

Bombay

Deze kat lijkt op een miniatuur panter door zijn gladde, zwarte vacht. Hun strakke, korte vacht verhaart minder dan andere kattenrassen, en vereist weinig onderhoud. Hun glanzende vacht moet in goede conditie worden gehouden door hem af en toe te borstelen. De Bombay is een intelligente, nieuwsgierige en extraverte kameraad. De Bombay is een vriendelijke, gemoedelijke kat die het goed doet in drukke gezinnen waar ze een gezin hebben dat hen vermaakt.

Bekijk ook  Waarom likt mijn kat mij?

Peterbald

Peterbalds kunnen volledig haarloos zijn of verschillende vachten hebben. Ze kunnen een korte, dichte, fluweelachtige of zelfs perzikachtige vacht hebben. Alle soorten Peterbalds zijn weinig harig. De grote, vleermuisachtige oren van deze schattige kat maken het een nieuwsgierige kat. Peterbalds zijn slim, luidruchtig en knuffelig. Dit vriendelijke ras is ideaal voor mensen die een kat willen die altijd bij hen in de buurt is.

Singapura

De Singapura is het kleinste kattenras en ook het ras dat het minst verhaart. De Singapura kat heeft veel persoonlijkheid en charme in zijn kleine verpakking. Singapura’s komen voor in één kleur, een korte, zachtbruine vacht die slechts licht tot matig verhaart en zeer weinig verzorging nodig heeft. Deze intelligente, nieuwsgierige kat speelt graag met zijn baasje en krult zich graag op.

Korat

De zilvergestipte blauwe vacht van de Korat bestaat uit één vacht die dicht tegen het lichaam aanligt. De Korat verhaart minder dan andere katten door zijn korte, dichte vacht. Deze schattige viervoeter houdt ervan om te knuffelen en dicht bij je te blijven. Korats zijn intelligent en speels, maar ze houden er ook van om te chillen.

Blauwe Rus

Blauwe Rus is een ander ras dat weinig verhaart. Ze verharen in een periode van twee tot drie weken, ongeveer één tot twee keer per jaar. Hun zachte, dichte dubbele vacht is opvallend zilverblauw. De Blauwe Rus is een middelgroot ras met een gespierde, elegante bouw en is gemakkelijk te trainen.

Siamees

Siamese katten hebben weinig onderhoud nodig. Ze kunnen worden geborsteld met een fijntandige borstel. Ze verharen heel weinig als het dode haar eenmaal is verwijderd. De Siamees heeft grote oren en kenmerkende blauwe ogen.

Oosters Korthaar

Oosters Kortharen zijn, omdat ze verwant zijn aan de Siamees, ook gemakkelijk te verzorgen. Oosters Kortharen zijn lang en dun zoals Siamezen. Ze kunnen ook komen in meer dan 300 kleuren opties en patronen, waaronder bi-color, tabby, en wit. Deze katjes zijn lief en gezellig. Ze staan graag in het middelpunt van de belangstelling, maar kunnen gevoelig worden als ze alleen gelaten of genegeerd worden.

Conclusie

Geen enkele kat is echt hypoallergeen, maar voor mensen die van katten houden maar er ook allergisch voor zijn, is het toch mogelijk om een kat in huis te halen door een ras te kiezen dat weinig verhaart. Uiteraard moet je rekening houden met de ernst van je allergieën en je arts om advies vragen voordat je een kat neemt.

We hopen dat je binnenkort kunt knuffelen met een van deze katten die zo min mogelijk verharen!