Net als tijgers met strepen en cheeta’s met vlekken, staan ook cyperse katten bekend om hun opvallende vachtpatronen. De term in het engels “Tabby” is een gebruikelijke naam voor kattenliefhebbers. De ware betekenis van het woord lijkt vergeten te worden, naarmate het vaker wordt gebruikt. Een cyperse kat is geen kattenras is, hebben veel kattenrassen cyperse patronen.

Angelica Dimock DVM, dierenarts van de Animal Humane Society. Zegt dat de genetica van een cyperse kat kan worden herleid naar oude Afrikaanse wilde katten, met vergelijkbare patronen als de huidige cyperse kat.  “Dit is de reden waarom de meeste kattenrassen cyperse genen hebben, ook al vertonen ze geen cyperse patronen”.

Zelfs een zwarte kat kan een duidelijke cyperse vacht hebben. Hij valt op omdat hij dezelfde kleur heeft.

Toch zijn sommige kattenrassen bekender om hun cyperse kenmerken dan andere. Wij laten je alles weten wat je moet weten over cyperse katten.

Wat is een cyperse kat?

Een cyperse kat is een kat die willekeurig werd gefokt en een patroon van wervelingen, vlekken of strepen in zijn vacht heeft.

Dit patroon kan worden gevonden op veel verschillende kleuren vachten. De meest voorkomende zijn grijs, bruin en oranje. Wat hebben alle cyperse rassen gemeen? De vlek is gemarkeerd met een “M”. Volgens Dimock hebben alle cyperse katten een M-vormig voorhoofd.

Er zijn veel varianten van de cyperse eigenschap bij kattenrassen te vinden.

Soorten cyperse katten

De klassieke cyperse (Blotched Tabby)

De klassieke cyperse kat wordt soms ook een blotched tabby genoemd. Hij heeft het wervelpatroon waar je aan denkt als je je een cyperse vacht voorstelt.

Bekijk ook  Waarom likt mijn kat mij?

De makreel cyperse (Mackerel Tabby)

Makreel cyperse, de tijgers onder de cyperse katten, hebben een opvallende vacht met strepen, waardoor ze zich onderscheiden van andere cyperse soorten.

De gevlekte cyperse (Spotted Tabby)

De toepasselijk genaamde gevlekte cyperse kat wordt nog mooier door de vlekken. De vlekken lijken op strepen, maar het zijn meer vlekken. 

Ticked tabby’s

Ticked tabby’s kunnen strepen of banen op hun poten en staart hebben, maar hun lichaam heeft geen duidelijke markeringen. Dit komt door hun haar meerdere gekleurde strengen, waardoor de duidelijke cyperse aftekeningen ‘verwateren’.

De ticked tabby is de zeldzaamste cyperse kat van de hele groep.

De gevlekte cyperse (Patched Tabby)

Katten met zowel schildpadachtige en cyperse patronen worden de gevlekte cyperse, of “torbies” genoemd. Omdat de schildpadkat geen effen gekleurde katten zijn, kunnen schildpadkatten vier tot vijf verschillende kleuren op hun vacht hebben.

5 Cyperse kattenrassen en waarom ze bijzonder zijn

Hoewel ze er hetzelfde uitzien, en onder een van de verschillende soorten kattenrassen kunnen vallen, hebben cyperse katten totaal verschillende karakters. Het karakter van je cyperse kat zal meer afhangen van het ras. Deze vijf cyperse rassen worden geliefd om hun wervelingen, vlekken en strepen.

Amerikaanse korthaar

De Amerikaanse korthaar is een klassieke cyperse kat, met een lange geschiedenis als beschermer. Hij kwam in Amerika aan boord van de Mayflower en werd meteen gevreesd door muizen. Het ras heeft zich ontwikkeld tot een lief familiehuisdier, hun jachtinstinct is nog steeds intact, en moet regelmatig worden gestimuleerd met interactief speelgoed en voedselpuzzels.

Pers (Perzische kat)

Ook al staan ze vooral bekend om hun platte gezicht en hun golvende vacht. Perzische katten zijn ook te herkennen aan hun makreel cyperse kattenhaar. De Pers is gehecht aan zijn familie en vindt het heerlijk om liefde te krijgen. Baasjes van een Pers moeten hun huisdier op jonge leeftijd borstelen en wassen, zodat dit een vast onderdeel blijft van hun routine gedurende hun volwassen leven.

Bekijk ook  Kleine katten: 9 Rassen die voor Altijd Knuffelig Blijven!

Maine Coon

De Maine Coon is de beste keuze voor baasjes die hun katten veel liefde willen geven. Het formaat, in combinatie met hun opvallende puntige oren en zuivere vacht, is een droom voor veel baasjes. Maine Coons zijn lieve reuzen die graag dicht bij hun baasjes zijn. Toch zijn het meestal geen goede schootkatten. Maine Coons zijn vaak bedekt met een makreel cyperse kattenvacht, die regelmatig, zo niet wekelijks, moet worden gewassen om de vacht zacht te houden.

Bengaal

Geen paniek! Hoewel de gevlekte Bengaal rechtstreeks uit de oerwouden komt, was slechts een klein deel van haar afstamming afkomstig van wilde katten. De rest van de stamboom is afkomstig van huiskatten, en dat is waar je de huidige Bengaalse generaties zult tegenkomen. Bengalen kunnen pas huiskatten zijn als ze F4 zijn. Dat betekent dat ze vier generaties verwijderd moeten zijn, van de voorouder van de wilde kat. Ze worden niet aangeraden voor beginnende kattenbaasjes. Deze katten kunnen brutaal zijn en genieten ervan om met hun eigenaars op avontuur te gaan.

Abessijn

De Abessijn is sierlijk, mooi, en zweeft over de wegen van het leven enthousiast achter je aan. Abessijnen zijn sociaal en nieuwsgierig en volgen vaak hun baasjes, om hen op de hoogte te houden van wat er zich in huis afspeelt. Wees niet verbaasd als ze in de kattenboom klimmen, om je van bovenaf te bekijken. De Abessijn is een zachtaardig en makkelijk in omgang. 

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een cyperse kat?

Willekeurig gefokte cyperse katten hoeven maar €100 of minder te kosten. Raszuivere cyperse kunnen je al gauw €700 tot €1500 kosten. Designer cyperse zoals de Bengaal kosten rond de €2000 of meer.

Waar komt de cyperse kat vandaan?

Cyperse , soort van donkergestreepte vachtkleuren die voorkomen bij zowel wilde katachtigen als huiskatten. Een van de meest voorkomende vachtkleuren, het cyperse patroon stamt uit de tijd van de huiskatten in het oude Egypte. Het is een erkende kleurvariant bij raszuivere katten en wordt vaak gezien bij katten van gemengde afkomst.

Hoe oud wordt een cyperse kat?

Cyperse katten kunnen tot wel 18 jaar oud worden. De gemiddelde leeftijd van een cyperse kat ligt tussen de 12 en 18 jaar. Dat is relatief lang in vergelijking met buitenkatten. Van katten die op straat leven, is bekend dat ze in het beste geval 2 tot 5 jaar oud worden.