Wij mensen kennen “een appel per dag houdt de dokter weg” maar geldt dit ook voor honden? Deze zoete, knapperige lekkernijen kunnen gelukkig ook door je hond worden gegeten. Deze lekkere traktatie is erg geliefd bij de meeste honden!

Mogen honden appel eten?

Ja, honden mogen appel eten, appels zijn zelfs goed voor hen. Appels zijn namelijk rijk aan vitamine C, vitamine A, kalium en antioxidanten. De schillen van appels zijn rijk aan vezels die honden helpen bij de spijsvertering en hen helpen een gezond gewicht te behouden.

Appels zijn caloriearme traktaties die geschikt zijn voor honden die moeten afvallen of op gewicht moeten blijven. Een hele appel is waarschijnlijk wel te veel voor je hond, aangezien een appel ongeveer 14 gram suiker bevat. Vandaar ook dat appels een goede manier zijn om je hond te laten genieten van zoete lekkernijen (in tegenstelling tot chocolade of ander menselijk voedsel dat schadelijk kan zijn voor je hond).

Wanneer je hond op een appel kauwt reinigt het ook nog is zijn gebit. Appelschillen kunnen echter wel vast komen te zitten tussen de tanden. Het eten van appels mag dan ook zeker niet worden beschouwd als een vervanging voor een regelmatige gebitsbehandeling, zoals dagelijks poetsen of regelmatige gebitsreinigingen door de dierenarts.

Lees ook: Welke soorten fruit mag een hond eten?

Hoeveel appels mag een hond eten?

Nu je weet dat honden appel mogen, let er wel op dat je je hond niet te veel appel geeft. Een hond die te veel appel eet kan last krijgen van diarree of maagpijn. Een paar schijfjes appel kunnen de honger van je hond al stillen, dus geef ze ook niet veel meer dan dat.

Bekijk ook  Mag een hond meloen? Hoe je veilig meloen geeft aan je hond!

Appels zijn ook goed voor puppy’s. Begin bij puppy’s met kleine stukjes, zoals een schijfje of een blokje, als je je puppy nog niet eerder appel hebt gegeven. Om er zeker van te zijn dat ze niet allergisch zijn voor de appels, moet je je hond in de gaten houden. Let daarbij ook goed op of je hond spijsverteringsproblemen heeft, zoals braken of diarree. Geef je hond geen appels als hij problemen heeft, neem indien nodig contact op met een dierenarts.

Appels veilig klaarmaken voor je hond

Let op: Geef nooit de pitten of het klokhuis van een appel aan een hond, deze bevatten een kleine hoeveelheid cyanide en kunnen ook verstikkingsgevaar opleveren.

Was en schrob je appels goed om bacteriën en ziektekiemen weg te halen. Net als veel groenten en fruit zijn appels vaak in de supermarkt behandeld met bestrijdingsmiddelen, daarom is het van cruciaal belang deze af te spoelen.

Zorg ervoor dat de pitten uit de appel zijn, deze kunnen je hond ernstig verwonden als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Je hond kan daarnaast ook stikken door het harde klokhuis en de steel van de appel. Je moet goed waakzaam zijn als je hond appelpitten of klokhuizen eet.

Snijd de appel in kleine stukjes, zodat je hond ze gemakkelijk kan eten. Als de appel geschild is, kan hij makkelijker door je hond worden opgegeten.

Vergeet niet dat honden, ondanks dat ze wel appels mogen, nooit appeltaart mogen hebben. Honden kunnen de extra suiker en de gouden korst waar mensen zo van houden niet eten, het is niet ernstig als ze per ongeluk een kleine stukje eten. Echter, volgens verschillende onderzoeken kunnen honden die appeltaart eten waarin nootmuskaat is verwerkt (dat een toxine bevat die myristicine wordt genoemd) problemen krijgen. Nootmuskaat kan in kleine hoeveelheden milde maag-darmklachten veroorzaken. In grote hoeveelheden kan het epileptische aanvallen, hallucinaties en/of hoge bloeddruk veroorzaken.

Bekijk ook  De top 10 beste Smolke hondenvoer van 2024

Mogen honden appelmoes?

Ja, Honden kunnen normale appelmoes gewoon eten. Appelmoes is over het algemeen gezoet, dus zorg ervoor dat je je hond niet te veel appelmoes eet.

Appelmoes kan worden ingevroren in ijsblokjesvorm, deze kun je aan je hond geven na een wandeling of op een warme zomerdag.

De beste manier om je hond appel te voeren

Honden houden van deze koele traktatie voor zijn bevredigende crunch en heerlijke smaak. Honden houden van appels rauw, maar er zijn ook hond-vriendelijke appel recepten.

Geroosterde appelchips voor honden zijn het makkelijkst te maken door dungesneden appelschijfjes gedurende 2 uur op 100 graden te bakken, tot ze knapperig worden.

Andere soorten fruit voor honden