Er zijn zoveel commerciële hondensnacks verkrijgbaar, dus het is niet vreemd dat baasjes op zoek gaan naar gezonde, voedzame en betaalbare traktaties voor hun hond. Steeds meer baasjes verwerken fruit en groenten in het dieet van hun hond. Gelukkig is een van de betaalbaarste, minst calorierijke groenten een veilige, door de dierenarts goedgekeurde snack voor je pup: wortels.

Wortels zijn een voedzame snack waar zowel honden als mensen van kunnen genieten. Het is een geweldige traktatie voor het trainen van je hond en het belonen van goed gedrag. Wortelen zijn een goede keuze voor honden met overgewicht of oudere honden. Wortels kunnen ook een bron van suiker zijn, dus maak ze niet tot de favoriete groente van je hond. Wortelen moeten, net als alle andere traktaties, alleen met mate en met toestemming van je dierenarts aan huisdieren worden gegeven.

Voordelen voor de gezondheid

Wortelen zijn een geweldige bron van antioxidanten alfa- en bètacaroteen. Deze worden in ons lichaam ook omgezet in vitamine A. Wortelen zijn rijk aan vitamine A, wat het gezichtsvermogen en de algemene gezondheid van je huisdier kan helpen. Ooginfecties en verlies van gezichtsvermogen kunnen worden veroorzaakt door een gebrek aan vitamine A. Vitamine A kan het immuunsysteem van je huisdier helpen goed te functioneren en hun huid gezond te houden.

Wortelen bevatten ook vitamine K, wat belangrijk is voor de bloedstolling, en vitamine B6, die koolhydraten, vetten en eiwitten omzet in energie. Het hoge vezelgehalte van wortelen kan ook helpen om een regelmatige darmbeweging en een gezonde spijsvertering te stimuleren. Veel droogvoer, snacks en natvoer voor honden bevatten al wortelen. Ook al worden wortelen niet in alle vitaminebehoeften voorzien, maken hun voedingsvoordelen ze tot een populair ingrediënt in veel hondenvoer recepten.

Nog beter, rauwe wortelen kunnen een geweldige manier zijn om de gebitsgezondheid van je hond te verbeteren. Omdat wortelen rauw zijn, kunnen honden een sterk gebit behouden door erop te kauwen. De groenten kunnen ook worden gebruikt als poetsmiddel om hun lach schoon en gezond te houden.

Bekijk ook  De top 10 beste Renske hondenvoer van 2024

Hoe wortels te serveren aan je hond

Er zijn veel manieren om wortels klaar te maken, van rauw tot gestoomd. Je hond zal dol zijn op de zoete smaak van de groente. Je kunt wat geperste of gepureerde wortels toevoegen aan hondenvoer en traktaties. Of je kunt wortels bakken in zelfgemaakte traktaties.

Ook al zijn zowel gekookte als rauwe wortelen veilig voor honden, is het een goed idee om de wortels eerst in kleine stukjes te snijden (of babyworteltjes of geschaafde worteltjes te geven) voordat je je hond laat gaan. Voor kleinere honden kunnen wortels moeilijk te eten zijn als ze niet goed gesneden zijn. Een volwassen hond van gemiddelde grootte of groter moet in staat zijn een normale, hele wortel te kauwen. Let altijd goed op je hond als hij een harde groente zoals wortels eet.

Wortels kun je je hond geven als traktatie, tussendoortje of als trainingssnoepje. Of je kunt ze toevoegen aan hun normale voeding om de voedingswaarde van hun brokken te verhogen. Als je wortels klaarmaakt om aan je hond te geven, zorg er dan voor dat ze grondig gewassen en/of geschild zijn. Zo is hij vrij van pesticiden en vuil.

Veel dierenartsen raden aan om wortels in te vriezen en ze aan je hond te geven om de pijn bij het doorkomen van de tandjes te verzachten. Bevroren wortelen zijn ook ideaal kauwspeelgoed voor oudere en grotere honden. Overleg altijd met je dierenarts voordat je wortels toevoegt aan het voer van je huisdier.

Mogelijke risico’s

Honden kunnen wortels niet metaboliseren omdat ze cellen bevatten die met cellulose zijn ingesloten. Om de voedingswaarde te verhogen, kun je de wortels in een blender pureren. Gekookte wortels zijn geweldig voor honden. Door wortels te koken of te stomen kunnen de celwanden van de groente worden afgebroken. Dit zorgt voor een betere opname van vitaminen en voedingsstoffen. Vermijd het toevoegen van boter, zout of andere schadelijke ingrediënten aan wortels. Dit kan irritatie veroorzaken in de maag van je hond.

Bekijk ook  Mogen honden aardbeien eten?