Watermeloen is een populaire traktatie in Nederland. Het wordt veel gegeten bij barbecues en picknicks in de achtertuin. Watermeloen is zoet en sappig, en bevat 92% water. Daarmee is het de waterrijkste vrucht. Het bevat ook veel voedingsstoffen waaraan maar weinig fruitsoorten kunnen tippen. Watermeloen is een populaire keuze voor mensen, maar het is ook een goed tussendoortje voor honden.

Watermeloen is zo rijk aan voedingsstoffen en water als maar kan, dus je moet voorzichtig zijn met het geven van watermeloen als traktatie aan je hond. Laten we eens kijken naar de voordelen en gevaren van het geven van watermeloen aan je hond.

Wat zijn de voordelen van watermeloen voor de gezondheid van mijn hond?

Watermeloen is rijk aan antioxidanten en kalium. Ze bevatten ook hoge gehalten aan lycopeen, vitamine C, en vitamine B6. Watermeloen bestaat voor 92% uit water. Het is een prima keuze om op hete dagen af te koelen. Het hoge voedingsgehalte maakt het een lekker tussendoortje voor jou en je hond.

Laten we eens verder ingaan op de gezondheidsvoordelen van watermeloen.

  • Vochtgehalte: Een hoog vochtgehalte (94%) is belangrijk voor de hydratatie.
  • Antioxidanten: Herstellen beschadigde cellen door omgevingsstress die op ons lichaam en dat van onze honden wordt uitgeoefend. Zie ze als de oxidatie soldaten die beschadigde cellen zoeken en ze redden van het verval dat het lichaam van onze honden afbreekt naarmate ze ouder worden.
  • Lycopeen: Dit is wat watermeloen en tomaten hun mooie rode kleur geeft. Het is ook hulpzaam bij het voorkomen van kanker en ondersteunt het gezichtsvermogen bij honden. Onderzoek wijst er ook op dat het de groeisnelheid afremt.
  • Kalium: Ondersteunt een gezonde hart- en nierfunctie, bevordert de botdichtheid, reguleert het vochtgehalte en helpt bij de spierontwikkeling.
  • Vitamine C: Nog een krachtige antioxidant die de immuniteit bevordert en ontstekingen tegengaat.
  • Vezels: Helpen om voedsel door het spijsverteringskanaal te laten bewegen.
  • Vitamine A: Ondersteunt de goede werking en kwaliteit van huid, haar, spieren, zenuwen en vacht.
  • Vitamine B6: Een kritisch co-enzym dat de vochtbalans regelt, eiwitten opbouwt, hormonen regelt en neurotransmitters ondersteunt.
Bekijk ook  De top 10 beste Renske hondenvoer van 2024

Lees ook: Welke soorten fruit mag een hond eten?

Zijn er delen van een watermeloen die mijn hond NIET MAG eten?

Je hond zal dol zijn op watermeloen, een heerlijke, vochtige vrucht die je hem op warme dagen kunt geven. Maar, is niet alles is wat het lijkt. Je moet voorzichtig zijn met het geven van watermeloen aan je hond.

Vooral voor de pitjes van watermeloen (de rijpe soorten) zijn niet veilig voor je hond. Ookal zullen een paar pitjes geen verwondingen veroorzaken, het toelaten dat je hond hele plakjes watermeloen eet, vergroot de kans dat hij te veel pitjes binnenkrijgt. Als dit het geval is, kunnen harde pitjes het darmstelsel van je hond niet meer passeren en een darmblokkade veroorzaken. Dit is vooral het geval bij kleine honden, want die hebben kleinere darmen. Daarom is het verwijderen van de pitjes en het geven van kleine stukjes aan je hond de beste manier om ze van de sappige vrucht te laten genieten.

Zijn watermeloenen zonder pitjes veiliger? Ja!

Watermeloen zonder pitjes is de beste keuze voor je hond. De pitjes zijn niet rijp of groot genoeg om zich in het verteringskanaal te binden. Je moet goed nog steeds goed opletten of er geen pitjes meer in de watermeloen zit, maar het is een veel veiligere keuze als je hond dol is op watermeloen.

Mag mijn hond de schil van watermeloen eten?

Je hond mag de schil niet eten. De schil is te hard voor honden om te eten. Het kan hun spijsverteringsstelsel blokkeren en darmverstoppingen veroorzaken, net als pitjes.

Voordat je watermeloen aan je hond geeft, kun je het beste de schil en de pitjes verwijderen.

Kan mijn hond te veel watermeloen eten?

Te veel van wat dan ook kan problemen veroorzaken, en dat geldt ook voor watermeloen.

Vergeet niet dat 90% van de voeding van je hond uit gewone, evenwichtige voeding moet bestaan. Watermeloen en traktaties zijn een traktatie die af en toe kan, maar mogen niet meer dan 10% van het dagelijkse dieet van de hond uitmaken om zwaarlijvigheid en diabetes te voorkomen.

Bekijk ook  De top 10 beste hondenvoerbak van 2024

Te vaak watermeloen kan bij honden diarree, constipatie, maagklachten, en andere problemen veroorzaken. Kleinere honden moeten minder watermeloen als tussendoortje krijgen dan grotere honden.

Hoe zit het met de suiker in watermeloen?

Watermeloen bevat suiker, maar de vezels in watermeloen werken als een isolatie, waardoor de suiker langzamer in de bloedbaan vrijkomt dan de suikers in vruchten. Watermeloen mag niet aan honden met diabetes worden gegeven.

Mag je hond watermeloen eten? Ja, het is een gezonde traktatie!

Ja, watermeloen is een van de beste soorten fruit die je als tussendoortje aan je hond kunt geven. Door het hoge vocht- en vezelgehalte, gecombineerd met dicht opeengepakte voedingsstoffen, behoort het tot de categorie supervoedsel. Op de juiste manier klaargemaakt is het een snelle, voedzame, en hydraterende lekkernij als de zon hoog aan de hemel slaat en je hond wat extra vocht of een lekker tussendoortje nodig heeft. Maar let op: te veel watermeloen kan een maagontsteking veroorzaken!

Andere soorten fruit voor honden