Honden worden nat, dat is helaas een feit. Het lijkt soms wel dat sommige pups meer tijd nat dan droog doorbrengen, door de hoeveelheid tijd die ze doorbrengen in het water, in bad en tijdens regenachtige wandelingen. Dit betekent dat jij te maken krijgt met een vochtig huis, vochtige meubels en de (vieze) geur van een natte vacht. Een waterblazer voor honden is de perfecte oplossing als je je hond snel wilt laten drogen.

De waterblazer ofwel hondenföhn is om vele redenen een geweldige oplossing. In de praktijk en onze eigen tests zien we dat ze de droogtijd en het aantal benodigde handdoeken aanzienlijk verkorten. Ze houden de huid van je hond schoon en fris en de geur van natte honden wordt verminderd.

We hebben voor jou de top 10 beste waterblazers voor honden geselecteerd en getest, daarnaast leggen we je de voordelen, hoe je een waterblazer gebruikt en nog veel meer uit!

€165,59
op voorraad
Bol.com

Naast de door ons geselecteerde top 10, is er een nog veel uitgebreider assortiment beschikbaar van waterblazers voor honden.

Waarom je een waterblazer nodig hebt

Je hebt geen waterblazer nodig – want je hond kan gewoon door de lucht drogen. Maar met al dat vacht duurt het drogen een eeuwigheid en gaat het ook nog is behoorlijk stinken!

Je hond zijn vacht zal ook bevriezen in de winter als het nat is (als je lang haar hebt en je bent ooit buiten geweest in de winter met nat haar, weet je hoe het voelt).

Bekijk ook  De top 10 beste probiotica hond van 2024

Een normale (mensen) föhn duurt te lang!

Sommige baasjes kiezen ervoor om een normale föhn te gebruiken voor hun hond. Dit is een goede optie voor sommige (voornamelijk kleine) honden, maar niet voor iedereen. Vergeet niet dat honden veel meer haar hebben dan wij. Het drogen van je hond met een normale föhn kan tot 3 keer langer duren (15 minuten vs. 45 minuten).

Normale föhns zijn te heet

Normale föhns hebben een veel hogere temperatuur dan een waterblazer voor honden. Honden hebben een hogere lichaamstemperatuur dan mensen, dus een te hete waterblazer kan ervoor zorgen dat je hond oververhit raakt.

Honden kunnen ook ernstige brandwonden oplopen door een gloeiend hete haardroger. Wanneer je zelf je haar droogt merk je al snel als die te heet is, maar voordat een hond dat door heeft door zijn (vaak) dikke vacht is het al te laat.

Het drogen van de ondervacht van je hond kost veel moeite

Waterblazers zijn vooral belangrijk voor honden met meerdere haarlagen, omdat een dichte ondervacht het drogen erg moeilijk kan maken met een normale föhn, die zijn daar niet krachtig genoeg voor.

Waterblazers voor honden houden de vacht van je hond gezond

Een goede waterblazer verwijdert dode vacht, allergenen en stof uit de vacht van je hond. Dit betekent dat ze minder vaak in bad hoeven.

Door een waterblazer kan je je huisdier thuis in bad doen (oftewel: ze besparen je geld)

Het kan erg duur zijn om naar een professionele trimsalon te gaan. Je kunt geld besparen door je eigen verzorgingsspullen te kopen, zoals een waterblazer voor honden.

Hoe je een waterblazer moet gebruiken

  • Ga naar buiten. Als je niet wilt dat de vacht van je hond overal komt, raden we je aan om je hond buiten te drogen. Zo zorg je ervoor dat de haren van je hond niet overal in je huis terechtkomen.
  • Houd het mondstuk op een veilige afstand. Plaats de waterblazer niet te dicht bij het haar van je hond. Houd het op een veilige afstand van hun huid.
  • Borstel je hond terwijl je hem droogt. Om overmatig klitten te voorkomen, kan je je hond borstelen terwijl je hem droogt met de waterblazer.
  • Vermijd het gezicht. Droog de oren en het gezicht van je hond niet met de waterblazer. Het zal heet worden en kan ernstig letsel veroorzaken bij je huisdier. Vermijd om dezelfde reden de ogen, neus, mond en anus van je hond.
  • Bedek oren. Bedek bij voorkeur met een speciale band de oren van je hond, honden zijn gevoelig voor geluid en het geluid van een waterblazer kan erg hard zijn.
  • Begin op een lage stand. Zet de waterblazer op de laagste stand en blaas dan op je zelf om de sterkte te voelen. Als je hond er klaar voor is, kun je samen met hem de sterkte geleidelijk opvoeren.
  • Wees alert op angstsignalen. Als je hond bang is, moet je onmiddellijk stoppen. Let goed op het gedrag van je hond!
  • Geef je hond water. Dit zal helpen om oververhitting en uitdroging te voorkomen.
  • Geef veel traktaties om hem tevreden te houden. Houd je hond kalm en ontspannen. Om je hond te herinneren aan het geweldige werk dat hij doet en om positieve associaties met de waterblazer te stimuleren, kun je hem heerlijke trainingssnoepjes geven.
  • Overweeg een verzorgingstafel. Je zou ook een verzorgingstafel voor je huisdier kunnen overwegen. Hiermee kan je je hond dichter op armhoogte zetten, dit voorkomt jou een hoop rugpijn.
Bekijk ook  De top 10 beste puppy shampoo van 2024

Is het nog niet helemaal duidelijk hoe je dit nou precies moet doen? Geen probleem, hieronder staat waarin een hond stap voor stap wordt droog gemaakt.

Koopgids voor een waterblazer hond: Waar moet je op letten?

Er zijn veel waterblazers beschikbaar maar waar moet je nou naar kijken om de beste te kiezen? Wij hebben de belangrijkste punten op een rij gezet zodat jij de juiste keuze kunt maken!

Het merk 

Het maakt niet uit wat de prijs of functies zij, wil je er zeker van zijn dat je het koopt van een bedrijf dat je kunt vertrouwen. Doe daarom ook zelf onderzoek naar de geschiedenis van een bedrijf, en kijk wat andere mensen ervaren hebben.

Type waterblazer

Er zijn vele soorten waterblazers verkrijgbaar. Een draagbare waterblazer is de meest populaire. Hij werkt op dezelfde manier als een stofzuiger, alleen blaast deze lucht in plaats van te zuigen. Er zijn ook staande- en benchföhns die het haar van je hond drogen zonder dat je dat handmatig hoeft te doen, en ook waterblazers die aan een borstel worden bevestigd.

Luchtstroom en vermogen 

Het vermogen is een belangrijke factor bij de keuze van een luchtblazer. De meeste waterblazers hebben een vermogen van 2800W. Dit is de hoeveelheid lucht die ze blazen, wattage (W) geeft aan hoe krachtig de elektromotor is. Dit is iets om rekening mee te houden.

Geluidsniveaus 

Hoewel het geluidsniveau van een luchtblazer geen invloed heeft op de prestaties, kan het wel een groot verschil maken in hoe je hond erop reageert. Sommige honden zullen het prettiger vinden om stil te blijven zitten als de waterblazer een hard geluid maakt en de ander schrikt hier juist van en wilt weg. Je wilt dat de trimervaring voor je hond zo plezierig mogelijk is. Het is belangrijk om te weten hoeveel geluid de waterblazer maakt.

Warmte-instellingen

De meeste waterblazers kunnen worden ingesteld op een lage tot hoge temperatuur. Als je in een kouder klimaat woont, kan een lagere warmtestand handig zijn om de vacht sneller te drogen en eventuele rillingen te voorkomen. Het advies is om zoveel mogelijk de warme stand te vermijden tenzij het absoluut noodzakelijk is. Een goede waterblazer zou eigenlijk geen hete lucht mogen produceren, omdat dit het haar van de hond kan verbranden.

Waar voor je geld

Een ander belangrijk aspect om te overwegen is de prijs-kwaliteitverhouding. Dit is een vergelijking van de functies, voordelen en kosten van de blazer ten opzichte van de prijs. Vaak is het bij waterblazers zo dat goedkoop duurkoop is.

Veelgestelde vragen over waterblazers

Wat is een waterblazer?

Een waterblazer ofwel hondenföhn klinkt precies zoals het klinkt: een föhn gemaakt voor honden. Omdat honden gevoelig zijn voor hitte, gebruikt een waterblazer minder of geen hitte dan een föhn voor mensen. Waterblazers maken minder gebruik van warmte en meer van luchtsnelheid om het haar van je hond te drogen. Hitte mag niet worden gebruikt om de snelheid van het drogen te versnellen.

Waarom zou ik een föhn voor honden gebruiken?

Een föhn voor honden is anders dan een föhn voor mensen. Een föhn voor honden wordt gebruikt om overtollige vacht van ondervachten te verwijderen en om onder dubbele vachten van honden te komen. Dit voorkomt verharen en zorgt ervoor dat dubbelharige honden zich prettiger voelen. Daarnaast kan je ook de vacht sneller opdrogen van je hond als deze nat is.

Hoe train ik mijn hond om een waterblazer te vertrouwen?

Hieronder wordt in een video stap voor stap uitgelegd hoe jij je hond een waterblazer kan laten vertrouwen, zodat jij hem rustig droog kan maken!