Honden zijn net zo gevoelig voor oververhitting als mensen, veel mensen vergissen zich hier in. Honden met klachten, oudere honden en puppy’s lopen voornamelijk een groot risico om ernstig ziek te worden als ze te lang in de brandende zon zitten.

Er zijn andere manieren om je hond koel te houden dan hem gewoon in het water te dompelen in bijvoorbeeld een hondenbadje. Je kunt je huisdier goed koel houden in de hitte met koelmatten, waar ze gekoeld op kunnen liggen.

Wij hebben de tien beste koelmatten voor honden op een rijtje gezet. We bespreken daarna in onze selectie van koelmatten het materiaal, de duurzaamheid, de effectiviteit, het gebruiksgemak en nog veel meer. We geven je ook alle details over waar je op moet letten bij het kopen van een koelmat. Lees verder om de juiste koelmat voor jouw hond te kiezen!

Naast de door ons geselecteerde top 10, heeft bol.com een erg uitgebreid assortiment van koelmatten.

Onze keuze van de beste koelmatten voor honden

Wij hebben hieronder onze keuze van de beste koelmatten uitgebreid toegelicht met daarbij de voordelen en nadelen per honden koelmat.

All For Paws Chill Out Koelmat Hond

Als je een manier zoekt om je hond koel te houden in de zomerse hitte, dan is de All For Paws Chill Out Koelmat Hond een goede optie. Deze koelmat gebruikt speciale gel om tot 15 graden koeler te blijven dan de omgevingstemperatuur, en je hond 3 tot 4 uur lang verkoeling te bieden. 

Deze koelmat voor honden is verkrijgbaar in twee verschillende maten voor verschillende honden. De gel in de mat wordt geactiveerd door de beweging van je hond, dus je hoeft hem niet te koelen of in te vriezen. Nadat de koeling uitgewerkt is kan je deze gewoon weer binnen leggen en koelt deze vanzelf weer af en is hij daarna gewoon weer te gebruiken. Leg hem gewoon op de favoriete plek van je hond en laat hem lekker genieten van het koele comfort deze koelmat biedt.

Pluspunten

 • Duurzaam
 • Hoge kwaliteit
 • Verkoelende gel
 • Hoeft niet in de vriezer/koelkast
 • Meerdere maten

Minpunten

 • Prijzig
 • Na 4 uur in de hitte duurt het even om te hergebruiken

Starlyf Koelmand / Koelmat Hond

De Starlyf Koelmand / Koelmat Hond is de perfecte manier om je harige vriend koel en comfortabel te houden bij warm weer. Maak de mat eenvoudig nat met water en het waterdichte, bacterie- en schimmelbestendige ontwerp zorgt voor een verfrissend verkoelend effect. Deze koelmat hond is zeer gemakkelijk schoon te maken. Met afmetingen van 70 bij 46 cm is deze koelmat de perfecte maat voor de meeste honden. Geef je hond het geschenk van koel comfort met de Starlyf Koelmand / Koelmat Hond.

Bekijk ook  Top 10: Beste hondenbadje voor jouw hond

Door de zachte vulling is deze koelmat een soort koelmand en ook ideaal als slaapplaats voor je huisdier. De mat is gemakkelijk mee te nemen voor onderweg, zodat je hond kan genieten van een koel en comfortabel rustplekje, waar je ook bent. Bestel je Starlyf Koelmand / Koelmat Hond vandaag nog!

Pluspunten

 • Mooi design
 • Dient ook als mand
 • Comfortabel voor je hond
 • Hoge kwaliteit

Minpunten

 • Minder lang koel te houden dan koelmatten met koelgel

Nobleza Koelmat Voor Honden

De Nobleza Koelmat is een geweldige manier om je hond koel en comfortabel te houden. De mat heeft een vulling van niet-giftige automatische koelgel, waardoor hij veilig is voor zowel mens als huisdier. Je hoeft de mat niet in de vriezer of koelkast te leggen, hij houdt je huisdier koel met de gel terwijl hij lichaamswarmte absorbeert. 

Om de mat schoon te maken, spuit je gewoon een beetje water op het oppervlak en maak je het schoon met een zachte borstel of doek. De mat kan opgevouwen worden om hem gemakkelijk op te bergen of te vervoeren en is 65 bij 50 cm, een goede koelmat voor de gemiddelde hond. Of je hem nu in een kennel, mand of gewoon op de vloer gebruikt, je hond zal het verkoelende comfort van de Nobleza Koelmat op prijs stellen.

Pluspunten

 • Goedkoop
 • Stevig materiaal
 • Blijft lang koel

Minpunten

 • Sneller versleten dan duurdere opties

Koopgids: Tips bij het kopen van een koelmat hond

Een koelmat is een goede manier om je hond koel te houden. Ze zijn ideaal voor actieve honden en kunnen ook nuttig zijn voor oudere honden of honden met een onstabiele gezondheid.

Er zijn veel opties waaruit je kunt kiezen als je op zoek bent naar een koelmat. De juiste opties voor jouw zullen afhangen van de behoeften van je hond. Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van een koelmat die je moet overwegen.

 • Grootte: Een te kleine koelmat zal je hond ongelukkig maken. Een koelmat moet niet even groot zijn als je hond, maar iets groter zodat je hond hier languit op kan gaan liggen.
 • Verkoelende werking: Er zijn verschillende soorten koeltechnieken binnen koelmatten. Er zijn een hoop verschillende koeltechnieken bij honden koelmatten bijvoorbeeld een water bed, een druk-geactiveerde gel of een die gebruik maakt van water en ijs. Er zijn nog veel meer soorten koelmatten, maar hierboven staan onze favorieten.
 • Effectiviteit: Hoewel dit een voor de hand liggende vraag is, is het belangrijk om na te denken of de mat regelmatig zal worden gebruikt voor oudere huisdieren of dat hij alleen af en toe in de zomer zal worden gebruikt. De effectiviteit van de koelmat voor je hond zal afhangen van hoeveel tijd je hond doorbrengt met de mat en hoe lang het duurt om de koelmat weer af te koelen nadat hij opgewarmd is.
 • Vulling: Matten voor oudere huisdieren hebben verschillende vullingen, denk aan hele zachte of juist harde vulling. Als je hond artritis of gewrichtsproblemen heeft, is dit een belangrijke overweging.
 • Duurzaamheid: Dit is cruciaal, het maakt niet uit of je hond nou klein of groot is. Je wilt dat je koelmat sterk en effectief is, zodat deze lang meegaat.

Je moet natuurlijk ook rekening houden met je voorkeuren naar kleur, reisvriendelijkheid en of de koelmat makkelijk schoon te maken is. De hierboven uitgelegde punten zijn de belangrijkste om te overwegen en hopelijk hebben we jou goed op weg geholpen om de beste koelmat te vinden die bij jou en jouw hond past.

Bekijk ook  Top 10: De beste badjas voor jouw hond

Hoe herken je een oververhitte hond?

Je hond kan net als bij mensen oververhit raken. Kom hier alles te weten over de factoren die een rol spelen bij het kiezen van de beste koelmat voor jouw hond.

Om te beginnen ligt de lichaamstemperatuur van honden gemiddeld tussen de 38 en 39 graden, dit lijkt voor ons veel te warm, maar is voor honden een normale temperatuur.

Elke hond kan oververhit raken, dit is komt niet alleen voor bij oudere honden, zieke honden en/of pups, maar ook je kerngezonde hond kan oververhit raken. Het is belangrijk om te weten dat pups of grotere honden die zeer actief zijn, niet makkelijk uit hun zelf een pauze nemen. Hun hersenen vertellen hen niet om het rustiger aan te doen.

Oververhitting bij je hond is te herkennen door de volgende kenmerken, wees hier dan ook erg scherp op.

 • Overmatig hijgen: Je hond zweet niet zoals mensen, hij hijgt om zijn lichaamstemperatuur te verlagen. Als je hond snel en luid hijgt, kan dat een teken zijn dat hij oververhit is en moeite heeft om af te koelen.
 • Zwak: Als je huisdier strompelt of gedesoriënteerd overkomt kan dit een teken zijn van oververhitting en dat je hond zwak is.
 • Rood of blauw tandvlees: Een teken dat je hond oververhit is, kan een fel rood of blauw gekleurd tandvlees zijn. Dit is meestal een teken dat er niet genoeg bloed doorheen stroomt.
 • Braken en/of diarree: Deze symptomen kunnen erop wijzen dat je hond het te warm heeft en verzorgd moet worden. Dit geldt vooral wanneer je hond lang buiten in de zon is geweest.

Het is belangrijk om te onthouden dat oververhitting en uitdroging vaak hand in hand gaan, of in dit geval, poot aan poot. Het is van cruciaal belang dat je hond regelmatig rust neemt, veel water drinkt en een plek heeft om af te koelen (zelfs in de schaduw kan het warm zijn). 

Als je het idee hebt dat je hond erg oververhit raakt of erg gedehydrateerd, moet je je hond koel en rustig houden en hem genoeg water geven. Je kunt hem ook afkoelen met bijvoorbeeld een vochtige doek. Zorg er voor dat je zo snel mogelijk naar de dierenarts gaat als je hond oververhit is. Vergeet niet te bellen van tevoren om er zeker van te zijn dat ze beschikbaar zijn om je te helpen. Als oververhitting niet wordt behandeld, kan dit leiden tot extreme uitputting, een zonnesteek of zelfs de dood.

Hoe werkt een koelmat voor honden?

De koelmat is gevuld met een speciale gel die lichaamswarmte absorbeert en helpt om je hond koel te houden, hierdoor geeft het je huisdier een koel, comfortabel oppervlak om op te liggen. De mat kan op de vloer gelegd worden, of hij kan in de mand van je hond gelegd worden. De meeste koelmatten hebben ook een waterdichte hoes die helpt de gel te beschermen tegen morsen en ongelukjes. Als de mat niet gebruikt wordt, kan deze bij de meeste opgerold worden en bewaar deze op een koele, droge plaats. Om de mat te gebruiken leg je hem gewoon op de gewenste plaats van je hond en laat je je hond er op liggen. De mat begint onmiddellijk af te koelen, en je hond geniet van het verfrissende gevoel van de koele gel.

Conclusie

Het laatste wat we je willen meegeven is om te onthouden dat alle koelmatten het beste werken als ze in de schaduw liggen, de koelmatten kunnen namelijk juist warm worden van de zon en dat wil je vermijden.

We hopen dat je een betere kijk hebt gekregen op welke opties er zijn als het gaat om het koelen van je hond met een koelmat en met onze uitgebreide overzicht precies weet welke bij jou past. Onze favoriete