Als je een hond hebt die zwanger is, kun je je afvragen hoe lang een hond zwanger is. De gemiddelde draagtijd van een hond bedraagt negen weken, of 58 tot 68 dagen voor de meeste zwangere honden. Pups worden gemiddeld 63 dagen na de ovulatie geboren.

Wat zijn de signalen en fases van een hond die zwanger is?

Pleeggezinnen zijn heel belangrijk voor de werking van een dierenasiel, vooral voor zwangere dieren. Ze bieden veel voordelen voor zwangere honden, vooral als een hond zwanger is. Pleeggezinnen kunnen helpen de stress te verminderen, bieden gepersonaliseerde zorg, houden de zwangere hond gezond en zorgen ervoor dat ze veilig is.

Over het algemeen zijn er drie fases in de draagtijd bij een hond voordat hij geboren wordt. Hieronder staan de meest duidelijke signalen hoe je kan herkennen dat een hond zwanger is. Ook leggen we uit wanneer een hond in de eerste, tweede of derde fase van zijn zwangerschap zit:

FASE 1FASE 2FASE 3
Week 1 tot 4Week 4 tot 6Week 6 tot 9
Donkere tepel kleurToename buikomvangGezwollen onderbuik
lusteloosheidGewichtstoename, gewoonlijk tot 20%Licht doorzichtig vocht uit tepels
Eetlust verminderingOchtendmisselijkheid brakenDe vacht begint te vervellen rond de buik als voorbereiding op het zogen van puppies.
Rustiger of meer afhankelijk, affectief gedragVergrote tepelsNestelen begint als een hond een veilige plek zoekt om haar jongen ter wereld te brengen.
Regelmatige wandelingen aangeraden, geen oververmoeide oefeningenVerhoging eetlustOnrustig gedrag in week 9 en kan onrustig lijken.
Kortere wandelingen aangeraden, geen ruwe omgang of zware oefeningen.Het zogen kan een week voor de bevalling beginnen.
Eetlust toename, voeg 25% meer voedsel toe aan haar maaltijden tot haar laatste week.Beperkt lopen, geen oefeningen.

Wat moet je een zwangere hond te eten geven?

Honden zijn meestal 62 dagen zwanger. Een gezonde hond met een goed dieet zal tussen de 15-20% meer aankomen. Overvoeding kan leiden tot overgewicht aan het einde van de zwangerschap, wat de kans op moeilijke of langdurige bevallingen en extra stress voor de pups vergroot. Te weinig voeding tijdens de zwangerschap kan leiden tot verlies van embryo’s, abnormale ontwikkeling van de foetus, spontane abortus, doodgeboorte, kleine worpen en pups met een laag geboortegewicht die niet goed groeien.

Bekijk ook  De top 10 beste vlooienkam van 2025

De voedingsbehoeften van de moeder gedurende de eerste twee fasen zijn voor jonge honden dezelfde als voor jonge volwassenen. Het is van essentieel belang dat ze niet aankomt en haar lichaamsconditie niet verandert. Houd haar gewicht dus in de gaten en verhoog haar voeding indien nodig. Overvoeding tijdens de eerste en tweede fasen kan leiden tot overgewicht of obesitas bij honden. De beste manier om de lichaamsconditie en gewichtstoename tijdens de zwangerschap te beheersen is door middel van maaltijd voeding.

De pups ontwikkelen zich het snelst in de derde fase van de zwangerschap (na 40 dagen zwangerschap). Dit is het moment waarop de meeste druk wordt gelegd op de moeder.

In het derde fase ontwikkelen de pups zich het snelst. Dit gebeurt na 40 dagen zwangerschap. Na 6-8 weken is de energiebehoefte van de moeder het grootst. De grootte van het nest kan invloed hebben op haar energiebehoefte, die tussen 30-60% hoger is dan normaal. De derde fase is moeilijk door het aantal pups in de buik, waardoor er weinig ruimte is voor voedsel in het maagdarmstelsel. De derde fase is een goed moment om een hoogwaardige puppy/groei-/ontwikkeling voeding aan te bevelen. Meerdere kleine maaltijden kunnen de zwangere moeder helpen om voldoende voedingsstoffen en calorieën binnen te krijgen. Puppyvoer voor grote pups is niet geschikt, omdat het niet de juiste calcium- en fosfor balans biedt voor de ontwikkeling van botten of een gezonde melkproductie. Aanvulling met foliumzuur en essentiële vetzuren kan gunstig zijn voor foetussen in ontwikkeling. Vraag je dierenarts naar het gebruik hiervan bij honden.

Bron: VCA Animal Hospitals

Hoe voer je een zwangere hond?

Het vooraf opstellen van een goed voedingsschema is een goede manier om de gezondheid en welzijn van je hond te beschermen. LET OP: Elke hond is anders! De dierenarts zal het juiste voer en schema voor jouw hond aanbevelen.

Bekijk ook  De top 10 beste dierenweegschaal van 2025

Week 1 tot 4

Volg de voedingsrichtlijnen op de achterkant van de voeding.

Week 5

Overgang naar hoogwaardige puppyvoeding in 7-10 dagen die de ideale hoeveelheden eiwit, vet en energie bevat.

Week 6 tot 7

Vergroot de porties voeding met 20% tot 25% en verdeel de maaltijden in kleinere porties over de dag.

Week 8 tot 9

Honden moeten 50% meer eten dan voor de zwangerschap. Het aantal calorieën moet met 30% tot 50% toenemen.

Week 9

Als de hond weigert te eten, is het waarschijnlijk dat de hond in de komende 24 uur gaat bevallen. Voor de veiligheid van de moeder en haar gezondheid is het van vitaal belang dat onmiddellijk contact wordt opgenomen met de dierenarts. Een dierenarts kan adviseren om de hond op dit moment niet te dwingen om te eten. Ook moet ze goed gehydrateerd zijn. Kleinere porties gedurende de dag zullen helpen om haar gezondheid en voeding te behouden. Je kunt haar ook de hele dag door eten geven, zodat ze zo veel of zo weinig eet als ze zelf wil. 

Week 10 tot 14

Zodra de pleeghond bevallen is, verhoog de porties van de maaltijden met 2 tot 4 keer om rekening te houden met de borstvoedingsperiode. Wanneer je hond niet graag eet, probeer dan het eten vochtig te maken om hem tot eten te stimuleren.

Als je hond weigert te eten of overgeeft, moet je onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts

Waarom is het belangrijk om honden te steriliseren of te castreren?

Het castreren of steriliseren van een hond kan de kans op bepaalde vormen van kanker verminderen, het aantal baarmoederontstekingen verminderen, het risico op prostaatkanker verlagen, teelbal tumoren voorkomen en helpen bij gedragsproblemen bij mannelijke honden.

Hoewel het heel belonend kan zijn om een zwangere hond te adopteren, raden de meeste dierenartsen aan om de hond te steriliseren nadat het nest geboren is. Raadpleeg je dierenarts voor informatie over goedkope sterilisatie/castratie programma’s in de omgeving.