De Weimaraner werd oorspronkelijk in Duitsland gefokt als jachthond. Deze honden waren een waardevolle metgezel voor jagers om hun te helpen met groot wild. Ze zijn sterk en hebben een sterk uithoudingsvermogen, hier moeten baasjes rekening mee houden voor ze deze mooie hond in huis nemen.
Weimaraners hebben extra aandacht en zorg nodig. Daarom zijn ze niet aan te raden voor nieuwe hondenbaasjes. Ze zijn vriendelijk en makkelijk tevreden, waardoor ze zich makkelijk in het gezin kunnen integreren. Ze zijn trouw en maken graag deel uit van het gezin. Deze honden zijn zilverkleurig, maar hun hart is van goud.
Wil je een Weimaraner in huis nemen? We hopen dat je in staat bent ze bij te houden. Wanneer je hun behoeften niet kent, kan het moeilijk zijn eraan te voldoen. Dit artikel helpt je om alles te leren over dit mooie, unieke hondenras. We behandelen de geschiedenis van de Weimaraner, hun gedrag, gezondheid, hoe ze eruit zien, zich gedragen, plus al de kleine dingen die je over hun gezondheid en verzorging moet weten. Ook bespreken we hoe je een geschikte Weimaraner fokker kunt vinden en wat de prijs van een pup is!
Geschiedenis
Ook al is de algemene opvatting dat de Weimaraner in de 19e eeuw ontstond, zijn er kunstwerken die ons iets vertellen over honden die veel op hen lijken! Weimaraners of hun voorouders werden in de samenleving geroemd vanaf het begin van de 14e eeuw. Interessant is hun populariteit onder de adel, toen ook al, want het Weimaraner ras werd enkele honderden jaren later door Duitse edelen in het leven geroepen!
Het Weimaraner ras is in de 19e eeuw in het Duitse Weimar ontstaan. Adel van het hof van Weimar hadden een jachthond nodig voor hun jacht tochten. Deze honden konden groot wild, zoals herten en wolven aan. Hiervoor hadden ze een hond nodig met uitzonderlijke moed, intelligentie, loyaliteit en speur vermogen.
Er zijn veel theorieën over hoe dit ras is ontstaan, maar er is een mogelijkheid dat het een grijze Duitse Korthaar Pointer was, of gekruist met een ouder Duits ras. Gek genoeg werd deze toevallige grijze kleur het kenmerk van het ras! Het ras werd in deze tijd de Weimar Setter genoemd.
Vorming van de Rasstandaard
De Duitse adel had veel grip op de ontwikkeling van het ras. Ze beheersten de toegankelijkheid van de Weimaraner voor de bevolking. Ze stichtten de Weimaraner Club en hielden toezicht op de groei van het ras.
Het was een bijzonder streng proces en mensen die geen lidmaatschap hadden konden geen Weimaraner krijgen. Veel van de geschiedenis van het ras ging in die jaren verloren, maar er zijn veel verhalen over deze geweldige grijze jachthond. Weimaraners begonnen in de tweede helft van de 19e eeuw op kleiner wild te jagen, in plaats van op het grotere waar ze oorspronkelijk voor gefokt werden.
Karakter van de Weimaraner
Weimaraners zijn jachthonden en kunnen een tikkeltje hyperactief zijn, die altijd klaar staan om overeind te komen en er op uit te gaan. Baasjes van deze honden moeten bereid zijn om aan de energieke behoeften van dit ras te voldoen. Daarom zijn deze honden meer geschikt voor gezinnen die veel vrije tijd hebben, want aan de beweging van een Weimaraner moet extra veel tijd worden besteed. Het is voor mensen met een drukke levensstijl niet handig om een Weimaraner te nemen, ook is het geen geschikt ras voor beginnende hondenbaasjes.
Het zal je verbazen hoe lief, vriendelijk en aanhankelijk je Weimaraner gaat zijn. Het zijn geweldige huisdieren voor het gezin en ze houden ervan om buiten te spelen. Ze kunnen goed omgaan met kinderen, maar je moet altijd voorzichtig zijn met kleinere kinderen in de buurt. Des ondanks zijn ze graag bij kinderen, en het kan moeilijk zijn ze van elkaar te scheiden!
Door hun hoge prooidrift kunnen Weimaraners het moeilijk vinden om het huis te delen met kleinere huisdieren. Maar als ze goed zijn gesocialiseerd, kunnen ze het goed vinden met andere honden en katten. Het is belangrijk om je Weimaraner goed voor te stellen aan je andere huisdieren en ze de kans te geven elkaar te leren kennen. Dit is een geweldige manier om je huisdieren met elkaar op te laten schieten in huis.
Weimaraners zijn moedige, sterke honden met scherpe zintuigen. De rasstandaard beschrijft ze als “vriendelijk, angstloos en alert” en dat maakt een Weimaraner een uitstekende waakhond. Je kan hem leren om alleen te blaffen wanneer het nodig is, dit is niet heel moeilijk want hij is erg intelligent en goed te trainen. Het is wel belangrijk bij Weimaraners dat er iemand bij hem is.
Weimaraners zijn grote honden die last kunnen hebben van verlatingsangst. Ze te lang alleen laten kan leiden tot veel ellende in je huis, als een verdrietige en eenzame hond nog niet erg genoeg was!
Weimaraners zijn meer dan jagers en knuffelhonden. Het zijn honden die vaak worden betrokken bij politiewerk. Veel Weimaraners zijn bij K-9 korpsen terechtgekomen om te helpen met spoorzoeken, apporteren en om aanwijzingen te geven. Ze kunnen zelfs opgeleid worden tot geleidehond, zolang ze de juiste training hebben gekregen. De persoon die hulp nodig heeft moet hem wel genoeg beweging kunnen geven, want dat is belangrijk voor hun en dan kan de Weimaraner zijn baasje optimaal helpen en zijn werk goed doen.
Formaat & Uiterlijk
De Weimaraner is een middelgroot hondenras, maar ze kunnen vrij groot worden. Mannetjes zijn staand ongeveer 66 centimeter tot de schouder en vrouwtjes rond de 61 centimeter zijn. Over het algemeen wegen Weimaraners tussen de 25 en 41 kilo, mannetjes zijn vaak zwaarder dan vrouwtjes.
Weimaraners worden beschreven als rassen met galante, sierlijke trekken die duiden op de evenwichtigheid van het ras. Het gezicht straalt vriendelijkheid en intelligentie uit. Weimaraners hebben een middelmatig lang hoofd, waaromheen een strak getrokken vacht zit. Hun oren zijn lang en staan hoog op hun hoofd, en hangen naar beneden tot iets voorbij de kaak.
Verder staan hun ogen ver uit elkaar en komen ze voor in de kleur licht amber, grijs, of blauwgrijs. De ogen lijken bijna zwart als de Weimaraner enthousiast is. De neus van een Weimaraner hoort altijd grijs te zijn en de lippen zijn bijna altijd rozig.
Weimaraners zijn atletisch en gespierd. De schouders zijn sterk en goed naar achteren geplaatst. De rug is recht en van middelmatige lengte.
Hun voorpoten zijn lang en recht, zodat ze met hoge snelheden kunnen rennen. Ook hebben ze goed gespierde dijen. Hun voeten hebben een stevige, compacte vorm met grijs gekleurde nagels.
Door hun vergelijkbare uiterlijk en lichaamsbouw kunnen Weimaraners vergeleken worden met Labradors of met Vizsla’s.
Vacht & Kleur
De vacht van een Weimaraner is kort en glad. De vacht is glimmend, zacht en komt voor in een effen kleur. Ze hebben geen ondervacht, wat het makkelijk maakt om ze te verzorgen. Ook al hebben ze geen ondervacht, dit ras verhaart wel. Ook zijn ze niet hypoallergeen, wat slecht nieuws is voor mensen met een allergie.
Ze worden ook wel het Grijze Spook genoemd vanwege hun vachtkleur! De Weimaraner is bekend door zijn prachtige vachtkleur. Er zijn verschillende zilverachtige kleuren waarin ze voorkomen, wat genetisch een soort verdund bruin of zelfs zwart kan zijn. Deze tinten variëren van zilver tot muisgrijs en gaan over in lichtere kleuren op de oren en het hoofd.
Hoeveel moet een Weimaraner bewegen
Weimaraners hebben veel energieke en vermoeiende beweging nodig. Ze moeten minstens twee uur per dag bewegen vanwege hun hoge energieniveau. Ze houden van lange wandelingen en moeten de omgeving kunnen verkennen.
Weimaraners zijn intelligent en vereisen gevarieerde bewegingsroutines. Om ze lichamelijk en geestelijk gestimuleerd te houden, zul je ze een gevarieerde hoeveelheid activiteiten moeten aanbieden. Ze moeten veel speelgoed hebben om mee te spelen wanneer jullie niet samen zijn. Weimaraners zijn trouwe metgezellen en ze moeten het grootste deel van hun tijd samen met jou door kunnen brengen. Niet alleen dat, ze gaan ook graag mee met wandelingen en spelen graag met een frisbee in het hondenpark.
Laat ze vrij van de lijn spelen om de extra energie kwijt te raken. Het is handig als een Weimaraner toegang heeft tot een omheind terrein. Als je genoeg ruimte hebt, kun je een behendigheidsparcours voor ze maken! Dit is een leuke activiteit om samen een goede band op te bouwen.
Leefomstandigheden
Vanwege hun grootte zal de Weimaraner op een plek moeten wonen die hun grote bewegingen aankan. Een ruimere woning is voor hen de beste optie, want ze moeten zich vrij kunnen bewegen. Zorg voor een afgesloten terrein, zodat ze kunnen rondrennen en verkennen wanneer ze maar willen.
Omdat Weimaraners geen ondervacht hebben, kunnen ze het goed doen op plaatsen waar het warmer weer is. Zorg er echter voor dat je ze in de zomermaanden veel water geeft, en dat ze binnenshuis koel blijven. Bij koud weer kan het moeilijker zijn omdat de Weimaraner niet de bescherming van de ondervacht heeft om hem warm te houden.
Training van de Weimaraner
Het is niet moeilijk om je Weimaraner te trainen. Het zijn intelligente honden, die in intelligentie op nummer 21 van de hondenrassen staan. Ze houden ervan om hun baasje te behagen en zijn erg loyaal. Het beste is om zo snel mogelijk een goede band met je Weimaraner op te bouwen en ze bij het trainen duidelijk te maken wie de baas is. Zo worden ze minder koppig en meer geneigd om naar jou te gaan luisteren. Dit bereik je door ze meteen bij hun thuiskomst meteen te trainen en vervolgens consequent door te gaan met trainen.
Positieve bekrachtiging is voor dit ras belangrijk. Als tegen ze geschreeuwd wordt, worden ze schuw en angstig. Positieve bekrachtiging, complimentjes en traktaties brengen je waar je wilt zijn! Je Weimaraner zal meer succes hebben als je geduldig bent, zachtaardig, maar ook streng en consequent. Je moet je hond trainen zich snel te gedragen, want door hun grote formaat kunnen ze chaotisch worden. Daarom is het trainen aan de lijn zo belangrijk.
Het is makkelijk om je Weimaraner te socialiseren, vooral als dat op jonge leeftijd gedaan wordt. Weimaraners zijn vrolijke, vriendelijke honden die het goed kunnen vinden met nieuwe mensen, zolang ze zich niet bedreigd voelen. Maar het is verstandig om het rustig aan te doen, vooral als het de eerste keer is dat je hond nieuwe mensen ontmoet. Beide partijen moeten de tijd nemen om elkaar te leren kennen.
Om je Weimaraner te helpen andere honden te leren kennen en vrienden te maken, adviseren we om ze in te schrijven voor een puppycursus. Deze lessen zullen helpen hun zelfvertrouwen op te bouwen en ze leren hoe ze met andere honden kunnen spelen. Ze hebben een hoge prooidrift en moeten leren hoe ze zich rondom andere honden moeten gedragen. Dit zijn vaardigheden die ze hun hele leven nodig zullen hebben, en vooral in het hondenpark.
Gezondheid
Als je Weimaraner van een goede fokker komt, weet je alle gezondheidsrisico’s waar ze aanleg voor kunnen hebben. Ze zouden er geen mogen hebben, maar toch krijgen ze ze soms wel. Hoewel Weimaraners 12 tot 15 jaar kunnen leven, blijven ze vatbaar voor bepaalde aandoeningen. Het begrijpen van deze aandoeningen is van cruciaal belang bij het opstellen van een behandelplan met je dierenarts. Hier zijn enkele gezondheidsaandoeningen waarvan je op de hoogte moet zijn. Onthoud dat je altijd alert moet zijn op veranderingen die je Weimaraner kan ondergaan, mocht het om ziektes gaan.
Maagtorsie
Maagtorsie treedt op als de maag met lucht overvuld wordt en dan gaat draaien. Deze aandoening komt vaak voor bij honden met diepe borstkas. De aandoening wordt veroorzaakt door te snel eten of drinken, maar ook door sporten vlak na het eten. Dit is gevaarlijk en kan zelfs fataal zijn, want de bloeddruk van de hond keldert wanneer het niet lukt de inhoud van de maag uit te braken. Daardoor belanden ze vaak in een shock.
Signalen waar je op moet letten zijn een opgezette buik, veel kwijlen, een verhoogde hartslag, onrust, en kokhalzen terwijl het niet lukt om over te geven. Deze aandoening is een dringende noodzaak, als je deze symptomen opmerkt, breng je hond dan onmiddellijk naar de dierenarts!
Ook al is deze aandoening begrijpelijk eng, toch is het gemakkelijk te voorkomen. Je Weimaraner de juiste hoeveelheid voedsel en water geven is belangrijk om deze aandoening te voorkomen. Beweging pas toestaan een uur na het eten helpt ook om maagtorsie te voorkomen.
Bron en meer informatie: https://dierenziekenhuizen.nl/honden/orgaanproblemen-bij-honden/een-maagtorsie-of-maagkanteling-hond/
Heupdysplasie
Heupdysplasie is een bot- en gewrichtsziekte die veroorzaakt wordt door groei- en omgevingsfactoren. Ook al worden pups van betrouwbare fokkers normaal op deze aandoening gescreend, toch kunnen Weimaraners nog heupdysplasie krijgen in hun latere leven. De oorzaak is dat het dijbeen en het bekkenbeen niet goed op elkaar passen. Dit leidt tot overmatige wrijving op de botten, wat later pijnlijke artritis kan worden.
De aandoening kan zich uitdrukken in een rare houding, hinken, of een ongelijke gang, wat je opvalt gezien hoe moeiteloos je Weimaraner hoort te bewegen! Het bespreken van de behandeling met je dierenarts is belangrijk om een goede levenskwaliteit voor je hond te behouden.
Bron en meer informatie: https://dierenziekenhuizen.nl/honden/orthopedie-hond/heupdysplasie-hond/
Wobbler syndroom
Het Wobbler syndroom (of cervicale wervelkolom) is een aandoening van de hals. Het komt vaker voor bij grote honden. Het kan echter ook voorkomen bij oudere Weimaraners. Het wordt veroorzaakt door beknelling van het ruggenmerg of de ruggenmergzenuwwortels. Dit veroorzaakt nekpijn en stoornissen in het zenuwstelsel.
Dit uit zich in een ongecoördineerde gang van de achterste ledematen en het karakteristieke “wiebelen”. Het is gemakkelijk te zien bij de gracieuze Weimaraner. Ze kunnen spiermassa verliezen in hun achterste ledematen of schouderbladen. Er kan ook acute nekpijn of algemene zwakte optreden.
De aandoening kan poliklinisch worden behandeld met pijnmedicatie en terughoudendheid met inspannende activiteiten. Dit kan moeilijk zijn voor Weimaraners, dus zorg ervoor dat ze worden vermaakt met speelgoed waarmee ze kunnen spelen in hun vrije tijd. In ernstigere gevallen kan een operatie worden uitgevoerd.
Bron en meer informatie: https://dierenkliniekgo.nl/honden/wobbler-syndroom/
Voeding
De gezondheid van je Weimaraner hangt grotendeels af van de kwaliteit van de voeding die ze krijgen. Omdat het een grotere hond is, hebben ze meer aan voer dat voor grote rassen bedoeld is, maar je moet dit wel met je dierenarts overleggen. Hun voeding moet bestaan uit droogvoer van goede kwaliteit, waarin geen kunstmatige smaak- of kleurstoffen zitten. Wanneer je ze voedsel geeft dat bij hun levensfase past, zullen ze zich in de puppytijd op de juiste manier ontwikkelen en in de latere jaren gezonder blijven.
Weimaraners hebben een hoge energiebehoefte en hebben meer calorieën nodig. Voor een goede ontwikkeling zullen pups calorierijk voer voor grote rassen nodig hebben. Oudere Weimaraners zullen grotere porties nodig hebben, afhankelijk van hoe groot ze zijn.. Zelfs oudere Weimaraners zouden meer moeten eten dan veel andere oudere honden.
De gezondheid van je Weimaraner is afhankelijk van hoeveel hij eet. De hoeveelheid voedsel die ze eten zal afhangen van hun grootte, beweging, en leeftijd. Vraag je dierenarts om je te helpen de juiste hoeveelheid voeding te geven. Het geven van teveel voeding kan zorgen voor overgewicht. Daardoor ontstaan veel aandoeningen die voorkomen kunnen worden.
Als je Weimaraner kieskeurig over het eten begint te worden, kan je ervoor kiezen om strenger te zijn met de etenstijden. Het tonen van leiderschap is een goede manier om je Weimaraner te helpen herinneren dat jij de baas bent. Geef ze 30 minuten om het eten op te eten, en als ze het niet opeten in die tijd, haal dan de voerbak weg tot de volgende maaltijd.
Verzorging van de Weimaraner
Omdat hun korte vacht weinig verhaart, is het niet moeilijk om ze te verzorgen. Om overtollig vacht te verwijderen, borstel je ze een keer per week met een zachte rubberen borstel. Hiermee voorkom je dat er vacht op je kleren en meubels komt. Het verwijdert ook vuil en andere rommel uit hun vacht.
Doe je Weimaraner alleen in bad als het echt nodig is, dus alleen als hij echt vies is of stinkt. Dit kan minder vaak zijn dan je zou denken, aangezien dit ras graag in de modder rolt, maar toch moeten ze minder vaak in bad dan andere rassen.
Bij het verzorgen van je Weimaraner, zorg ervoor dat de oren goed worden schoongemaakt. Vuil kan zich ophopen en infecties veroorzaken. Knip de nagels regelmatig om verwondingen te voorkomen, en poets hun tanden meerdere keren per week.
Het verzorgen van je Weimaraner is vrij eenvoudig, maar toch moet je er voor zorgen dat ze het leuk leren vinden. Om je Weimaraner te laten wennen aan de verzorging, moet je er vanaf jonge leeftijd al mee beginnen. Geef je Weimaraner veel positieve bekrachtiging. Maak ze duidelijk dat dit een kans is om een band op te bouwen. Als het verzorgen klaar is, kun je verder gaan met leukere dingen, zoals wandelen of spelen in de achtertuin.
Fokkers & Weimaraner pups
Voor een betrouwbare fokker gaan is belangrijk wanneer je op zoek bent naar een Weimaraner pup. We moeten benadrukken dat het belangrijk is dat de fokke betrouwbaar is. Veel puppymolens en andere niet betrouwbare fokkers geven vaak niet veel om de manier waarop hun dieren worden behandeld. Deze fokkers zijn er om geld te verdienen, niet om liefde voor het ras te tonen. Deze plaatsen hebben vaak zeer beperkt voedsel en schoon water, de leefruimtes kunnen oncomfortabel en vies zijn. Deze fokkers moeten ten allen tijde vermeden worden.
Veel betrouwbare fokkers zijn ook mensen die een passie voor het ras hebben. Deze fokkers zullen aanmoedigen om je puppy vele malen te bezoeken voordat je hem mee naar huis neemt. Dit zal helpen bij het socialiseren van je puppy en hen helpen bij de overgang naar een plezierig thuis.
Bij betrouwbare fokkers kan je terecht met al je vragen en alle informatie die je nodig hebt over het ras. Ze kunnen je vertellen over de verschillende procedures die de pups hebben ondergaan en kunnen certificaten geven voor vaccinaties, tests en ontworming.
Het is niet moeilijk om een fokker te vinden voor een Weimeraner. Vraag je dierenarts naar aanbevelingen voor een fokker.
Een Weimaraner pup kost gemiddeld tussen 1000 en de 1500 euro, dit is de gemiddelde prijs bij een betrouwbare fokker. Uiteraard worden ze soms ook voor een lagere prijs aangeboden, echter moet je hier heel goed op letten dat de inentingen en certificaten allemaal in orde zijn.
Conclusie
Hopelijk hebben we in dit artikel je alle informatie gegeven die je nodig hebt om voor je Weimaraner te zorgen en meer te weten te komen. Hoewel dit ras niet wordt aanbevolen voor starters, zullen mensen met meer ervaring veel plezier beleven aan het opvoeden van hun Weimaraner. Ze zullen je graag met alles helpen als je ze de kans geeft om lekker te kunnen bewegen en zichzelf uit te kunnen putten.
Om de geluk en gezondheid van je Weimaraner te verzekeren, zal je aan hun behoeften moeten voldoen. Het zijn intelligente, liefdevolle honden die vol met energie zitten. Zolang aan al hun behoeften wordt voldaan, zullen ze een groot plezier zijn om mee te leven. Deze pups zijn een geweldige aanwinst voor elk actief gezin.