De Siberische Husky is een erg populaire keuze onder mensen die een middelgrote hond zoeken, dit komt door hun prachtige uiterlijk en helderblauwe ogen. De Siberische Husky is een mooie hond met een bijzondere vacht, hij lijkt bijna op een wolf. Hij is een van de snelste sledehonden en brengt veel gelach en plezier in het leven van zijn baasjes.

Een Husky is niet geschikt voor elk gezin, want er is meer aan hem dan alleen zijn mooie uiterlijk. Sommige gezinnen hebben niet de energie of het geduld om voor deze prachtige honden te zorgen. Siberische Husky’s zijn minder onafhankelijk dan andere hondenrassen en kunnen daardoor moeilijk te trainen zijn.

Als je wilt weten of deze prachtige hond de juiste hond voor jou is, dan ben je hier aan het goede adres. We behandelen alles, van zijn verleden, persoonlijkheid en zijn behoeften aan beweging en verzorging.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Siberische Husky is niet zo bekend als die van andere raszuivere hondenrassen. Er wordt volgens DNA-onderzoek aangenomen dat zij het oudste hondenras zijn. Ze zijn gebroed tot Siberische Husky door de Tsjoektsjen, een Oost-Siberische stam. Ze waren wendbaar, krachtig en ze konden zich ook snel voortbewegen op hun poten. Na overdag goed gepresteerd te hebben bij het vervoeren van goederen en mensen, werden ze ’s nachts gehouden als gezelschapshonden om de kinderen warm te houden.

Ze werden naar Nome, Alaska gebracht in 1908 om te helpen tijdens de goudkoorts. Ze namen ook deel aan sledehonden races en werden beroemd om de 1925 Serum run to Nome of wel Great Race of Mercy, waarbij ze 1085 kilometer aflegden in een record tijd van 5,5 dagen om levensreddende medicijnen te brengen. Over dit verhaal is over de hele wereld verslag gedaan en er zijn vele Hollywood-films van gemaakt. Het is dé kern van de Siberische Husky geschiedenis.

Siberische Husky’s worden nog steeds gebruikt als sledehonden, maar zijn vaker te vinden als gezinshond. Hij is zo geliefd dat deze ras in de top 15 van meest populaire hondenrassen staat.

Karakter van de Siberische Husky

Siberische Husky’s zijn geweldig om in de buurt te hebben, hij staat altijd open om leuke spelletjes te spelen. Husky’s houden er ook van om zijn baasjes aan het lachen te maken. Hij staat bekend om zijn spraakzame gehuil, zijn onhandige capriolen en zijn vele energie.

De Siberische Husky is aanhankelijk en sociaal, hij is dan ook een van de meest vriendelijke honden die je kunt hebben. Een Siberische Husky houdt ervan om nieuwe vrienden te maken en is blij om nieuwe mensen te ontmoeten. Hij gelooft niet zo in persoonlijke ruimte en zal iedereen bespringen en likken die hem benadert. Dit is iets wel iets waar je hem op kan trainen, maar hij blijft een slechte waakhond.

Een Husky is een hond die niet langer dan een uur stil kan zitten. Je moet dan ook genieten van de tijd dat hij rustig bij je ligt, want het kan van korte duur zijn. De Siberische Husky is geweldig met iedereen in je omgeving, ze houden van kinderen en is echt een mensenvriend.

Helaas is een Husky niet de perfecte hond als je niet aan zijn behoeften kunt voldoen, dan ga je al snel gaan merken dat ze dingen kapot gaan maken. Een Siberische Husky is ondeugend en springt dan meteen in het diepe. Hij zal je gazon omspitten of je bank vernielen. Husky’s staan er zelfs om bekend dat ze door muren heen kunnen kauwen.

Siberische Husky’s blaffen niet vaak, dit klinkt als goed nieuws voor gevoelige buren. Maar niets is minder waar, ze vinden het geweldig om te huilen en dat al bij zonsopgang. 

Formaat & Uiterlijk

De Siberische Husky is een middelgrote hond, niet te verwarren met zijn grotere neef, de Alaskan Malamute. De Siberische Husky weegt als mannetje tussen de 20 en 27 kg, en als vrouwtje tussen de 16 en 23 kg. Hij is erg sterk en gespierd onder zijn dikke, donzige vacht. Volgroeid hebben ze een lengte, van poot tot schouder, tussen de 50 en 60 cm.

De Siberische Husky ziet er wolfachtig uit en velen verwarren deze type Husky dan ook met wolven. Zijn snuit is lang en heeft een hartvormige neus en hij heeft een speelse uitstraling dankzij zijn grote ogen en driehoekige oren. Je ziet de noordelijke afkomst duidelijk terug aan zijn lange, borstelige staart. Zijn grootte en vorm zijn zeer in evenwicht, wat hem in staat maakt om urenlang te rennen zonder te stoppen. Een Siberische Husky is gebouwd op snelheid en uithoudingsvermogen.

Vacht & Kleur

De dubbele vacht is dik en dicht bij een Siberische Husky. Bij zijn onderste laag zitten de haren dicht op elkaar en voelt het erg zacht aan, de buitenste laag bevat langer en rechter haar. Hierdoor ontstaat een weerbestendige jas die hem beschermt tegen de extreem koude Siberische omstandigheden. Ze zijn een van de weinige hondenrassen die goed tegen lage temperaturen kunnen. Ook al zijn Siberische Husky’s gewend aan koud weer, hij kan zich wanneer nodig aanpassen aan warmere klimaten.

Bekijk ook  Labradoodle: Feitjes, Eigenschappen, Puppy Prijzen, Foto’s & Meer

Zijn vacht kan elke kleur hebben, o.a. zwart, grijs (wolfskleurig), wit en bruin. De meeste Siberische Husky’s erven een gekleurd gezichtsmasker, dat ook de mooie panda markering bij de ogen geeft. Sommige Husky’s kunnen ook in een effen kleur komen. Siberische Husky’s zijn ook een van de weinige hondenrassen die verschillend gekleurde ogen kunnen erven, deze aandoening heet heterochromie.

Beweging & Leefomstandigheden

Siberische Husky’s zijn een van de meest energieke honden die je in huis kunt nemen. Het is beter om bij deze honden zelf ook actief te zijn! Hij heeft elke dag tussen de 60 en 90 minuten beweging nodig. Dit is niet alleen voor een wandelingetje in de plaatselijke buurt. Hij heeft intensieve, inspannende activiteiten nodig dat zijn werkhond energie van hem afbranden. Hij hoeft niet elke dag te gaan sleeën, maar hij moet wel voldoende beweging krijgen!

Denk aan lange wandelingen in het weekend, of uren die je doorbrengt met het verkennen van het bos en het zwemmen in het water. Voor een uurtje kun je je Siberische Husky meenemen naar het plaatselijke hondenpark om met zijn viervoetige vrienden te spelen. Daarmee heb je de gelegenheid om een paar activiteiten per week te ontspannen en het helpt ook bij de socialisatie. Iedereen wint hierdoor!

Siberische Husky’s moeten in ruime huizen met veel ruimte leven. Omdat hij gevoelig is voor huttenkoorts, is hij niet geschikt voor het wonen in een appartement. De Siberische Husky werd opgevoed in de uitgestrekte Arctische wildernis. Ook een doos speelgoed is hard nodig. Alleen al vanwege de tijd die hij ermee gaat spelen, raden we duurzaam speelgoed voor de Siberische Husky aan of puzzels die zijn (al slimme) hersenen stimuleren.

Verder heeft hij een grote tuin nodig. De tuin moet goed beveiligd en versterkt worden, dit omdat de Siberische Husky kan gaan proberen te ontsnappen. Hij doet het goed in huishoudens met meerdere huisdieren, zolang hij maar genoeg beweging krijgt en goed gesocialiseerd wordt.

Training van Siberische Husky’s

Siberische Husky’s kunnen moeilijk te trainen zijn, en niet omdat ze denken dat ze het beter weten, maar omdat ze altijd wel iets leukers en beters te doen hebben. Siberische Husky’s zijn zelfstandige en koppige honden en dat kan het trainen moeilijk maken voor nieuwe baasjes.

Het is een echte roedel hond en heeft een sterke leider nodig om hem gelukkig te maken. Hij zal het gevoel krijgen dat hij structuur en leiderschap in zijn leven mist. Zodra je je Siberische Husky thuis brengt, begin je met gehoorzaamheidstraining. Leer hem te werken voor traktaties als bijvoorbeeld snoepjes. Hierdoor leert hij je te gaan respecteren.

Siberische Husky’s houden van rennen door hun hondenslee verleden. Omdat hij zo graag rent, raden we aan het aan de lijn te houden. Het is belangrijk om Husky’s als pup te trainen om aan de lijn te lopen. Dit maakt het makkelijker om hem later aan de lijn uit te laten.

Je Siberische Husky van pup af aan in een bench stoppen is een andere factor om rekening mee te houden. Husky’s kunnen ondeugend zijn en zullen vaak in de problemen komen, zelfs als ze goed getraind zijn. Zijn bench training geeft je niet alleen rust als je hem een paar uur moet achterlaten. Maar het geeft hem ook een ruimte waarin hij een paar uur kan chillen. Je moet je Siberische Husky eerst goed trainen voor je hem in zijn bench legt. Zo niet, dan gaat hij zijn best doen om te ontsnappen.

Het is een koppige hond die meer geschikt is voor mensen met eerdere ervaring. Het is belangrijk om de koppigheid van je hond niet op te geven en geduld met hem te hebben als hij niet oplet.

Gezondheid

Siberische Husky’s zijn gezonde honden met een levensverwachting van 12 tot 14 jaar. Hij is vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen, net als alle hondenrassen. Het betekent dan ook niet dat Siberische Husky’s nergens last van kunnen krijgen. De volgende aandoeningen moet je wel weten en je bewust van zijn, om zo de symptomen te kunnen herkennen.

Heupdysplasie

Door ongelijke groei kan het zijn dat de kom en het heupgewricht zich niet goed vormen. Dit kan verlamming, kreupelheid, en andere problemen met de botten veroorzaken. Zijn ouders en ook hij hadden hun heupen moeten laten testen om de kans op het ontwikkelen van slechte heupen te verkleinen.

Oogaandoeningen

Er zijn drie belangrijke oogaandoeningen waar de Siberische Husky vatbaar voor kan zijn. De meest voorkomende aandoeningen om op te letten zijn juveniele cataract, progressieve retinale atrofie, en hoornvliesdystrofie.

Bekijk ook  Boxador: Feitjes, Eigenschappen, Foto’s & Meer

Voeding

De Siberische Husky is een energieke hond die goed moet eten om hem op de been te houden. Zorg ervoor dat je je Husky altijd het beste voer geeft die je kan veroorloven. De Siberische Husky moet brokjes krijgen van hoge kwaliteit, die speciaal samengesteld zijn voor zijn hoge energiebehoefte.

Siberische Husky’s moeten een specifiek dieet eten. Vanaf dat hij een puppy is tot hij 12 maanden oud is, moet hij puppybrokjes krijgen. Deze bevatten meer energie, eiwitten en vetten om zijn ontwikkeling te stimuleren. Daarna kun je hem overzetten op brokken voor volwassenen. Zodra zijn leeftijd gestegen is, kun je hem op rijkere en minder calorierijke brokken laten overschakelen.

Deze honden werden opgevoed om de hele dag hard te werken zonder te eten. Hij eet veel minder dan de meeste mensen denken. De gemiddelde Husky heeft per dag tussen 860 en 1290 calorieën nodig. Dit komt overeen met drie kopjes brokjes per dag. De Siberische Husky komt, in tegenstelling tot andere rassen, zelden te veel aan. Lees voor de zekerheid altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het voer.

Verzorging van de Siberische Husky

Hun dikke, pluizige vacht komt veel voor, en ze hebben veel verzorging nodig om te voorkomen dat hun haar op je meubels terechtkomt. Ze verharen het hele jaar door met mate. Tijdens het verharing seizoen, dat de lente en de herfst is, heeft hij een volledige ‘blow out’. De beste oplossing om zijn verharing onder controle te houden is door hem door het jaar heen een paar keer per week te borstelen en tijdens het verharing seizoen elke dag.

Een gladde borstel is het beste voor een Siberische Husky. Het borstelen van je Husky duurt ongeveer 15 tot 20 minuten, maar het levert tegelijkertijd een band op voor jullie beiden. Tijdens de verharingsperiode kun je van zijn haar een nieuwe Siberische Husky in elkaar knutselen. Als je niet van hondenhaar houdt, overweeg dan een ander ras.

Om al het pluis dat hij verspreidt te compenseren, is hij er trots op om schoon te zijn. Na elke training maakt hij snel zijn eigen modderige avonturen schoon. Gedurende de dag gedraagt hij zich veel als een kat. Hij heeft geen sterke hondengeur en hij kwijlt niet veel. Hij is behaard, maar schoon.

Siberische Husky’s hoeven minder in bad dan andere hondenrassen. Minstens een keer per twee tot drie maanden is genoeg voor ze. Om zijn huid niet te irriteren, raden we aan een natuurlijke shampoo te gebruiken. Geconcentreerde shampoos kunnen doordringen tot de buitenste laag van zijn weerbestendige vacht voor een diepere reiniging.

Fokkers & Siberische Husky pups

Om ervoor te zorgen dat je een probleemloze aankoop als Husky eigenaar hebt, is het belangrijk om de juiste fokker te vinden. Het beste is als je iemand kent waarbij je op puppybezoek kan gaan, of als je via een doorverwijzing hoort over een goede fokker. 

De prijs voor een Siberische Husky pup is bij een betrouwbare fokker rond de € 1.000,-. Siberische Husky’s met ‘perfecte’ aftekeningen en kleuren of met verschillend gekleurde ogen, zijn meer gewild en kunnen zelfs oplopen tot € 6,000,-.

Doe altijd goed onderzoek en zoek naar fokkers die betrouwbare recensies hebben. Husky’s zijn een populair ras en hebben ook een lange geschiedenis. Daarom is het belangrijk om fokkers te vinden die al jarenlange ervaring hebben. Erkende fokkers zullen je graag ontmoeten en ervoor zorgen dat je klaar bent voor het gekke nieuwe leven dat je met een Husky zult hebben. Ze zullen je ook voorstellen aan de ouders en je voorzien van gezondheidscertificaten.

Vermijd illegale fokkers die zoveel mogelijk Husky’s produceren met zeer weinig zorg voor de gezondheid van de pup. Je kunt er bij zulke fokkers zeker van zijn dat je puppy niet zo gelukkig en gezond zal zijn als een puppy gekocht bij een betrouwbare fokker. De lagere prijs is het niet waard tegenover de hogere dierenartsrekeningen en cursussen voor hondengedragstherapeuten.

Ook moet je rekening houden met alle andere kosten voor een puppy, zoals een bench en mand, speelgoed, voer, verzekering, enzovoort. Omdat het een energieke pup is, gaat hij snel op speeltjes en manden kauwen waardoor deze snel stuk gaan. Als je hem dit niet afleert zal je steeds weer nieuwe spullen moeten kopen.

Conclusie

De Siberian Husky is een prachtige hondenras die vol zit met vreugde en leven. Hij is een geweldige familiehond en heeft veel beweging, aandacht en stimulatie nodig. Deze pup is de perfecte hond voor actieve mensen die op zoek zijn naar een trouwe viervoeter. Hij zal met plezier elke activiteit doen die je hem voorschotelt, hoe moeilijk hij het ook vindt.

Siberische Husky-eigenaars moeten ervoor zorgen dat ze een goede match zijn voor de hond. Als je hem alleen kiest vanwege zijn mooie uiterlijk, wat veel gezinnen doen, zal je snel zien dat hij een lastpak kan zijn. Na het lezen van deze gids, zal je in staat zijn om te bepalen of deze hondenras geschikt is voor jou. Als hij bij jou past en je maakt de keuze, dan zal hij echt een perfecte hond zijn.