De vriendelijke, extraverte Shih Tzu behoort tot de gezelschapshond groep. In deze groep zitten ook de Yorkshire, en andere kleine honden. De Shih Tzu was ooit een gewaardeerd schoothondje door Chinese keizers. Deze pup houdt ervan om verwend te worden! Een klein gezelschapshond hondje en erg populair.

De Shih Tzu is niet de geschikte hond als je een hond zoekt die kan graven, jagen en je huis kan beschermen, want hij zal al deze dingen niet doen. Deze zachtaardige, vertrouwensvolle honden zijn geweldige metgezel schoothondjes. De enige manier waarop hij je huis zal beschermen is door te blaffen wanneer er iemand voor de deur staat.

Wist je dat de Shih Tzu een bijnaam heeft? Hij staat ook bekend als de hond met een chrysanten gezicht, vanwege de manier waarop de haar vanuit de neus en rond hun gezicht in verschillende richtingen omhoog groeit. Zou een Shih Tzu een goede keuze zijn voor jou? Laten we eens meer te weten komen over deze schattige kleine puppy!

Geschiedenis

De Shih Tzu zou in Tibet zijn gefokt door heilige Tibetaanse mannen om een miniatuurversie van een leeuw te maken. Deze hond is nauw verbonden met de boeddhistische mythologie. Ze waren in de eerste plaats een waakhond en metgezel voor monniken. Lama’s schonken de honden aan de Chinese heersers, daar kreeg de Shih Tzu ook zijn wel bekende naam.

Er zijn veel mythen rond de Shih Tzu. Sommigen geloven dat deze schattige hondjes ondeugende goden zijn. Een andere legende stelt dat de Shih Tzu de zielen droegen van monniken die stierven voordat zij het nirvana konden bereiken. 

Het einde van de keizerlijke Chinese overheersing door de Communistische Revolutie zorgden ervoor dat bijna alle Shih Tzus verdwenen. De dood van keizerin Tzu Hsi in 1908 was een andere factor die bijdroeg tot de neergang van het ras. Zij was verantwoordelijk voor een wereldwijd erkend fokprogramma dat Mopshonden, Pekinezen en Shih Tzus omvatte.

Sommige Shih Tzus overleefden deze periode wel, dankzij Lady Brownrigg en Generaal Douglas, die een aantal honden naar het Verenigd Koninkrijk brachten. Er wordt vermoedt dat het huidge ras afstammelingen zijn van slechts 14 honden. Dit ras werd pas voor het eerst geïntroduceerd in Amerika in de jaren 1940 en 1950 door Amerikaanse soldaten die een aantal Shih Tzus uit Europa hadden meegebracht.

De Amerikaanse Kennel Club erkende het ras in 1969. Sindsdien is de Shih Tzu een populaire familiehond. Vandaag de dag zijn ze vaak te zien in de gezelschapshond klasse van hondenshows. Ook zijn ze een geliefd huisdier en metgezel. Shih Tzus kunnen vriendelijk, makkelijk in omgang en aanhankelijk zijn, waardoor ze een goede keuze zijn voor nieuwe toekomstige hondeneigenaren. Ze worden vaak gemengd met andere hondenrassen vanwege hun relaxte temperament.

Hoewel de Shih Tzu het liefst op je schoot slaapt, zijn er mensen die met succes deelnemen aan behendigheidswedstrijden met deze honden. Ze blinken ook uit in gehoorzaamheidswedstrijden. De Shih Tzu is een geweldige therapiehond vanwege zijn vriendelijke, relaxte aard. Ze worden vaak vergeleken met andere honden zoals de Lhasa Apso.

Karakter van de Shih Tzu

Elk hondenras heeft een doel. Het doel van de Shih Tzu was altijd om een gezelschapshond te zijn, ze willen gewoon graag bij je zijn. Verwacht niet dat ze jagen, waken of apporteren want dat is niet wat ze doen.

Hun dominante eigenschap is genegenheid en hun favoriete plek is je schoot. Ze zijn het gelukkigst als ze bij hun gezin zijn en aandacht kunnen krijgen, maar ook geven.

De Shih Tzu is echter geen bankzitter. Ze zijn alert, energiek en zullen naar iedereen blaffen die bij hen thuis komt. Ze zijn daarna wel weer snel vriendelijk wanneer de gasten je huis binnenkomen.

Formaat & Uiterlijk

Een Shih Tzu zal volgroeid tussen de 20 en 27 centimeter hoog worden, gemeten van poot tot schouder, en wegen volgroeid meestal tussen de 4 kg en 7,5 kg. Mannelijke Shih Tzus zijn meestal groter dan vrouwtjes. Dit kleine gezelschaphonden ras zou bijna in je zak passen.

Het hoofd van de Shih Tzu heeft de vorm van een koepel, hij ziet er lief en schattig uit. Zijn ogen zijn groot en rond, maar niet opvallend. Ze staan aardig ver uit elkaar. Hun oren zijn groot en iets lager dan de kruin van hun hoofd. De snuit van de Shih Tzu is vierkant, kort, ongerimpeld en niet lager dan de onderste oogrand. Zelf zijn ze net iets langer dan hun staart, de staart zelf is pluizig en zit omhoog.

Bekijk ook  Pomsky: Feitjes, Karakter, Puppy Prijs, Foto’s & Meer

Vacht & Kleur

Als de vacht mag groeien, is de vacht zijdeachtig en lang. Shih Tzus hebben regelmatig haarverlies omdat ze een dubbel behaarde vacht hebben. Als het haar lang is zullen deze vaak in het vacht verstrikt raken en minder snel op je meubels of de grond terechtkomen.

Shih Tzus komen in vele kleuren, waaronder:

  • Zwart
  • Wit
  • Rood (ziet er donker oranje uit)
  • Zilver (lijkt op wit, maar heeft een diepe glans van zilver)
  • Goud (geelbruin dat varieert van licht tot diep goud)
  • Blauw (houtskoolgrijs)

Ook zie je vaak dat deze kleuren gecombineerd zijn, bijvoorbeeld een combinatie van geel en zwart.

Beweging & Leefomstandigheden

De Shih Tzu is brutaal en ondeugend, hij heeft meer energie in zich dan hij zelf zal laten lijken. Shih Tzus hebben de neiging lui te zijn en hebben niet zo veel beweging nodig als andere rassen. Ze wandelen wel graag elke dag en trekken niet, dus een comfortabel klein tuigje is voldoende.

Ze wil graag wandelen, spelen in de tuin, en genieten van uitstapjes naar het park. Maar aan de andere kant zal de Shih Tzu ook tevreden zijn met rustig zitten en naar de TV kijken!

Een Shih Tzu hoort niet buiten te leven, de Shih Tzu is te gehecht aan zijn menselijke familie, te klein en te gevoelig voor warmte, om buiten te kunnen leven. Ze hebben alleen een liefdevol thuis nodig.

Training van Shih Tzu

De Shih Tzu is een intelligent, goed te trainen hondenras. Deze honden kunnen koppig zijn, dus je hebt misschien geduld nodig om ze volledig zindelijk te maken. Shih Tzus kunnen leren om mee te doen aan kleine agility evenementen, ook kunnen ze kunstjes leren en commando’s opvolgen.

Je Shih Tzu pup kan som wel iets te zelfstandig worden, waarbij hij je schoenen afpakt en op je spullen gaat kauwen. Shih Tzus kunnen bazig en prikkelbaar zijn, waarbij hij zijn speelgoed en voedsel goed beschermt. Training en vroege socialisatie zijn belangrijk voor dit eigenwijze ras. Ook deze pups kunnen erg actief zijn, dus zorg ervoor dat ze voldoende speelgoed van Shih Tzu formaat hebben.

Gezondheid

De levensverwachting van de Shih Tzu ligt tussen 10 en 18 jaar. Ze heeft, zoals alle kleine honden, wel enkele gezondheidsproblemen waar je rekening mee moet houden.

Problemen met het gebit

De kleine tanden van de Shih Tzu kunnen problemen veroorzaken zoals scheefstand van het gebit, overgroeien, en zelfs het ontbreken van tanden. Het Shih Tzu ras is gevoelig voor tandvleesproblemen (parodontitis). Het gebit van je hond kun je gezond houden door hem brokjes te geven in plaats van natvoer. Je moet de tanden van je Shih Tzu ook elke dag poetsen met een speciale tandenborstel en tandpasta die je bij de dierenarts kunt krijgen.

Patella luxatie

Patella luxatie is een genetische aandoening waarbij de knieschijven van de hond uit hun positie kunnen schieten.

Onbehandeld kan Patella luxatie leiden tot artrose in de kniegewrichten. Deze aandoening kan met een operatie behandeld worden. Vraag de fokker van je pup om bewijs dat de dierenarts de ouders en grootouders op Patella luxatie gecontroleerd heeft.

Proptosis

Bij de Shih Tzu staan de ogen naar buiten. Bij proptosis worden de ogen blootgesteld aan krassen of andere verwondingen. Proptosis kan ernstige beschadiging aan de ogen geven, waardoor bloed niet meer naar de ogen stroomt. Dit kan leiden tot blindheid.

Cataract

Shih Tzus zijn vatbaar voor cataract. Cataract bij honden is hetzelfde als bij mensen. Een cataract is een onvolmaaktheid in de lens van het oog. Net als een cameralens, focust de lens van het oog op licht. De lens hoort kristalhelder te zijn, maar als er een cataract ontstaat, wordt het zicht erdoor vertroebeld.

Cataract varieert in grootte van een piepklein puntje tot het bedekken van de hele lens. In het vroege stadium van de ontwikkeling zal een cataract geen grote visuele problemen voor je hond veroorzaken, misschien alleen een beetje wazigheid of wazigheid. Maar als de cataract compleet is, zal het gezichtsvermogen van je huisdier sterk verminderd worden.

Bekijk ook  Goldendoodle: Feitjes, Eigenschappen, Puppy Prijzen, Foto's & Meer

Progressieve Retinale Atrofie (PRA)

Progressieve retinale atrofie kan tot blindheid leiden. De ziekte PRA kan genetisch bepaald zijn.

Hoornvlieszweren

Andere oogproblemen die Shih Tzus kunnen krijgen zijn droog oog (keratoconjunctivitis sicca), en ingegroeide wimpers. Dit zorgt voor hoornvlieszweren en andere pijnlijke complicaties. 

Brachycefaal Obstructief Syndroom

Shih Tzus hebben een plat gezicht vergelijkbaar met die van een Boxer. Beide zijn brachycefale honden. Dit betekent dat hun ademhaling bij warm weer eronder kan lijden en, tot bepaalde gevallen, kan leiden in ernstige ademhalingsproblemen.

Nier dysplasie

Nier dysplasie, een andere erfelijke aandoening waarbij de nieren van de hond niet goed functioneren. Deze aandoening kan ervoor zorgen dat een pup niet goed groeit, te veel drinkt, en niet gezond is. Vraag je fokker altijd om documentatie die bewijst dat de nieren van beide ouders van je pup normaal functioneren.

Voeding

De hoeveelheid voer die je je Shih Tzu geeft, hangt af van zijn activiteitsniveau, lichaamsbouw, metabolisme, en andere factoren. Je moet je Shih Tzu elke dag een half tot een kop droge brokjes van hoge kwaliteit voeren.

Het is belangrijk om brokken te geven omdat dit helpt met het verwijderen van tandplak op het gebit van je hond, wat kan leiden tot gingivitis of parodontale aandoeningen. Zorg ervoor dat je brokjes kiest die speciaal voor kleine rassen zijn gemaakt, zodat je hond de brokjes zonder problemen kan eten.

Shih Tzu pups moeten meer eten krijgen dan volgroeide Shih Tzus, raadpleeg je dierenarts hoeveel dit bij jouw hond moet zijn. Dit is meestal meer dan wat je een volwassen Shih Tzu zou voeren. Pups hebben meer voeding nodig dan volwassen honden. Dit komt omdat hun groei en ontwikkeling brandstof nodig hebben.

Shih Tzus kunnen gemakkelijk dik worden, dus zorg ervoor dat je de hoeveelheid en frequentie van de maaltijden van je hond in de gaten houdt. De eerste zes maanden moet een Shih Tzu dagelijks vier maaltijden krijgen. Twee maaltijden per dag is daarna het beste voor Shih Tzus.

Verzorging van de Shih Tzu

Ze zijn mooi door hun lange golvende vacht, maar ze vereisen veel verzorging om ze in goede conditie te houden. Als de vacht niet dagelijks geborsteld wordt, kunnen er klitten ontstaan, wat kan leiden tot huidproblemen. Een draadborstel met fijne en grove tanden is nodig om de vacht schoon te houden. Veel baasjes brengen hun Shih Tzus naar een professionele trimsalon om ze te laten trimmen.

Als een Shih Tzu pup een jaar oud wordt, krijgt hij een andere vacht. Tijdens die drie weken moet je je hond dagelijks een paar keer borstelen. Als je pup van vacht is veranderd, moet je hem enkele keren per week kammen of borstelen.

Dagelijks kammen is nodig voor de snor en de bovenste knot van je hond. Om irritatie van de ogen van de hond te voorkomen, knoop je topknot vast. Hiervoor moet je altijd een latex knotband gebruiken. Een gewone rubberen band kan het haar beschadigen. 

Fokkers & Shih Tzu pups

Je kunt informatie over plaatselijke Shih Tzu fokkers vinden bij Shih Tzu clubs. Een dierenarts kan misschien ook een fokker adviseren.

Als je een puppy van een erkende fokker koopt, moet je certificaten en documenten zien die bewijzen dat beide ouders van de pup getest zijn op genetische problemen.

Laat je niet verleiden tot het kopen van zogenaamde teacup of Imperial Shih Tzus. Dit zijn simpelweg te kleine hondjes. Superkleine pups hebben heel vaak te kampen met gezondheidsproblemen en hebben meestal een kort leven.

Shih Tzu prijzen hangen af van waar je woont, het geslacht van de pup en of de ouders van de pup titels van hondenshows bezitten. Voor een Shih Tzu pup van hoge kwaliteit, van wie beide ouders alle gewenste gezondheidscertificaten bezitten, betaal je tussen de € 900 en € 2.000.

Vermijd het kopen van een Shih Tzu pup voor een lage prijs. Deze pups komen waarschijnlijk uit puppyfabrieken. Puppyfabrieken zijn zaken die als doel hebben zo snel en zo goedkoop mogelijk zo veel mogelijk pups te fokken. Puppyfabrieken gebruiken vaak niet gecertificeerde fokdieren.

De honden worden in vreselijke omstandigheden gehouden, en zien nooit daglicht. Deze puppy’s worden vaak verkocht met fatale genetische ziekten of gezondheidsproblemen.

Conclusie

De Shih Tzu, een relaxte schoothond, is een goede keuze voor wie in kleine ruimtes woont zonder tuin. De Shih Tzu is een geweldige metgezel voor iedereen die thuis werkt.

Hij zal dan ook graag op je schoot kruipen terwijl je tv kijkt. De Shih Tzu is een geweldige metgezel voor senioren en kinderen. Je zult je Shih Tzu je huis kunnen toevertrouwen, en hij zal je belonen met liefde.