De Pomeranian Husky mix , ook bekend als de Pomsky, is een populaire designer hond en het is duidelijk waarom! De Pomsky heeft het elegante uiterlijk van de Siberische Husky en de zachte, aanhankelijke persoonlijkheid van de Pomeriaan. Maar laat je niet voor de gek houden door dit schattige uiterlijk, ze zijn erg slim en echte druktemakers.

Sinds 2017 is de Pomsky een van de geliefdste designer hondenrassen. Het is belangrijk om rekening te houden met hun karakter en wat er voor nodig is om voor ze te zorgen. Dit zal jou en je gezin helpen beslissen of een Pomsky geschikt is voor je levensstijl.

In maart 2012 werd het eerste nest met Pomsky pups geregistreerd. Daarom zijn de meeste Pomsky’s van de eerste generatie. Daarom weten we nog maar weinig over hun genetische samenstelling en over het ras, maar dit is wat we tot nu toe weten.

Ouderrassen

Het is belangrijk om de eigenschappen van de ouders van een Pomsky te kennen voordat je er een in huis neemt. Dit helpt je om hun energieopbrengst, voedingsbehoefte en potentiële intelligentie te bepalen.

De ouders van de Pomsky zijn de Siberische Husky en de Pomeranian Husky. Beide rassen hebben geen gebrek aan energie, en beide rassen kunnen erg eigenwijs zijn. Hieronder gaan we wat dieper in op de ouders van de Pomsky.

Pomeriaan

De Pomeriaan, een toy ras die brutaal en nieuwsgierig is. Soms kunnen ze koppig zijn, waardoor ze tijdens trainingen voor gehoorzaamheid misschien niet naar je luisteren. Door hun kleine formaat leven Pomerianen langer dan andere rassen. Pomerianen worden bijna nooit zwaarder dan 5 kilo.

Dit ras komt oorspronkelijk uit Duitsland, maar werd in de jaren 1800 erg populair in Engeland. Ze waren populair onder de Royalty’s om hun mooie uiterlijk en inmiddels zijn ze een favoriet. Al lang zijn ze een gewild ras en vaak worden raszuivere puppy’s voor hoge prijzen verkocht.

Ondanks hun koppigheid kunnen het loyale hondjes zijn. Pomerianen zijn geweldige schoothondjes en brengen graag tijd door met het gezin. Ze houden van blaffen en zullen deze eigenschap aan je Pomsky pup doorgeven. De Pomeranian wordt vaak gekruist tot een designer hond, vanwege hun liefdevolle karakter. Een andere Pomeranian mix is de Pomchi.

Siberische Husky

De Siberische Husky is een werkras en werd vroeger gebruikt als sledehond. Dit betekent dat elke designerhond die met hen gekruist is, waarschijnlijk heel veel gezonde energie zal hebben. Dit ras ontstond in Siberië, en leeft al eeuwenlang.

Husky’s wegen meestal tussen de 14-27 kilo, afhankelijk van of ze vrouwelijk of mannelijk zijn. Mixen met een Pomeriaan garandeert bijna altijd een luidruchtige pup. Deze pups houden van janken en praten. Ze zijn de clown van de klas en houden ervan in het middelpunt van de belangstelling te staan.

Daardoor zijn ze eigenwijs en kunnen ze onrustzaaiers worden. Siberische Husky’s staan er niet om bekend om agressief te zijn, maar zullen meer geïnteresseerd zijn in het irriteren van andere honden dan in dominant zijn. Het is niet ongebruikelijk om Husky’s met andere rassen te mixen.

Pomsky

De Pomsky is zeldzaam en heeft een uniek fokproces. Daarom moet je er rekening mee houden dat je veel betaalt voor een pup. Veel fokkers raden dit ras niet aan, dit komt doordat het moeilijk en duur is om een succesvol nest te broeden.

Deze designer hond is hier om te blijven, dat is niet moeilijk om in te zien. De Pomsky is populair bij mensen die zich er een kunnen veroorloven. Hun houding en lange vacht worden gecompenseerd door hun charme. Laten we meer te weten komen over deze designer hond en wat je kunt verwachten als je een Pomsky in huis neemt.

Karakter van de Pomsky

De Pomsky is een vriendelijke en levendige hond met een donzige vacht, die jou en je gezin urenlang zal vermaken. De ouders zijn sociaal en aanhankelijk, dus reken op dagelijkse aandacht en knuffels.

Zijn intelligentie heeft de Pomsky meegekregen van zijn Husky ouder. Ze staan bekend om hun vermogen om commando’s snel op te pakken en te reageren op positieve bekrachtigingstraining. Het zijn uitstekende honden voor gezinnen, vooral voor gezinnen met kleinere kinderen.

Bekijk ook  Jack Russel Terriër: Feitjes, Karakter, Puppy Prijs, Foto’s & Meer

Pomerianen zijn levendig en erg sociale honden. Ze staan erom bekend een schrille blaf te hebben die ze gebruiken als ze in beschermingsmodus zijn. Daarom worden ze ook wel de hond met het kleine honden syndroom genoemd. Er zijn verschillende oorzaken die dit gedrag bij kleine hondenrassen kunnen veroorzaken, je Pomsky pup zal deze eigenschap waarschijnlijk erven.

Formaat & Uiterlijk

Een Volwassen Pomsky kan 38 centimeter hoog worden en kan 9 tot 14 kilo wegen. Dit klinkt misschien groter dan verwacht, maar zijn moeder kan 58 centimeter hoog worden en 23 kilo wegen. Ook al worden ze als kleine honden beschouwd, ze kunnen groter worden dan de meeste mensen zich realiseren.

Er zijn veel kleurmogelijkheden voor hun vacht, maar de populairste zijn zwart-wit, rood, bruin en crème. Deze teddybeer heeft een zachte, pluizige dubbelgelaagde vacht. Zijn donzige ondervacht zorgt ervoor dat wanneer hij twee keer per jaar verhaart, je het meteen door hebt! Dit betekent ook dat de Pomsky goed tegen de kou kan, maar niet zo goed tegen de warmte.

De meeste Pomsky’s erven de unieke ogen van de Husky. Hoeblauwer en helderder hun ogen zijn, hoe meer gewild de pup is. Het is ook mogelijk dat je Pomsky eindigt met twee verschillend gekleurde ogen, bekend als heterochromie.

De Pomsky is een mix, dus er zijn geen garanties over hoe ze eruit zullen zien. Ook is dit ras nog relatief nieuw en beschrijvingen zijn van de eerste generatie Pomsky’s. Hou rekening met lichte variaties. Het uiterlijk van de Pomsky is wat hem een van de populairste Pomerianen mixen van vandaag maakt.

Vacht & Kleur

Door de manier waarop hun ouders eruit zien, kunnen Pomsky’s in allerlei kleuren voorkomen. Ze kunnen helemaal wit zijn met blauwe ogen, of donkergrijs met bruine ogen, of zelfs rood, en alles daar tussenin. Ze zullen over het algemeen een combinatie hebben van de kleuren die het meest voorkomen bij de twee ouderrassen. De kans is groot dat je Pomsky pup een of andere combinatie van zwart, wit, en grijs zal hebben.

Fokproces van een Pomsky

Hoe is het fysiek mogelijk om deze twee totaal verschillende rassen te fokken? Nou, ze hebben een beetje hulp nodig. Een Pomsky wordt altijd door kunstmatige bevruchting gefokt, anders kan het gevaarlijk zijn en gaat het waarschijnlijk ook mis. De moeder is altijd een Siberische Husky en de vader altijd een Pomeriaan.

Er zijn maar weinig erkende Pomsky fokkers, dus het kan zijn dat je een aardig stukje moet rijden voor een fokker. Fokkers vragen vaak om de pups persoonlijk te ontmoeten. Dit is een teken dat je pup goed verzorgd werd.

Beweging & Leefomstandigheden

Pomsky pups zijn actief, ook al zijn ze klein. Ze moeten gestimuleerd worden en regelmatig bewegen gedurende de dag. Ze kunnen een bedreiging voor je huis en meubels zijn als ze te lang zonder toezicht worden achtergelaten.

Pomsky’s moeten elke dag minstens een uur bewegen om alle energie kwijt te raken. Het is een hele opgave om deze mix moe te krijgen, dus intensieve activiteiten als een frisbee of behendigheidscursussen voor honden kunnen geweldig zijn voor jou en je Pomsky.

Training van de Pomsky

Pomky’s zijn slim en leren snel, dit zorgt ervoor dat ze makkelijk getraind kunnen worden. Het is belangrijk om consequent te zijn met positieve bekrachtigingstraining en snoepjes bij de hand te houden.

Het is van belangrijk om zo snel mogelijk met de training van je Pomsky pup te beginnen. Dit is om verschillende redenen die eigen zijn aan het ras. Ten eerste zijn Pomerianen koppige hondjes en zullen zichzelf als de leider van de roedel beschouwen (nog een aanwijzing voor het kleine honden syndroom!) Het is van noodzakelijk om de rangorde in het huishouden vast te stellen. Husky’s kunnen ook een roedeldier zijn, dus zorg ervoor dat je door gehoorzaamheidstraining je autoriteit als roedelleider uitoefent. Dit zal ervoor zorgen dat het gezin gelukkig is. Dit kan uit de hand lopen als je dat niet doet!

Ten tweede is het belangrijk je Pomsky pup te socialiseren met andere dieren en mensen, om te voorkomen dat hij agressiviteit erft van de beschermende neigingen van de ouders. Ook al komt dit niet vaak voor, toch is het belangrijk om je puppy met andere dieren te socialiseren.

Bekijk ook  Basenji: Feitjes, Karakter, Puppy Prijs, Foto’s & Meer

Je hebt een bench nodig waarin de Pomksy pup voldoende ruimte heeft om zich om te draaien terwijl hij in de bench zit.

Gezondheid

De Pomsky kruising is nog relatief nieuw en ze zijn nog niet goed genoeg bestudeerd om te weten wat hun gezondheidsproblemen zijn. Beide ouders zijn gezonde rassen, dus het is onwaarschijnlijk dat hun pups belangrijke gezondheidsproblemen zullen hebben.

Hier is een lijst van mogelijke gezondheidsproblemen en de symptomen die bij hun ouders kunnen voorkomen:

Heupdysplasie: Hinken, slepen met hun achterwerk, of moeite met klimmen

Ingestorte luchtpijp: Droge ’toeterende’ hoest of moeizame ademhaling

Allergieën en Huidproblemen: Uitslagen of voortdurend krabben

Luxerende Patella: Kreupelheid in de achterpoten

Er zijn tot nu toe nog geen gezondheidsproblemen met betrekking tot deze mix geweest. Het is waarschijnlijk dat een Pomsky 12-15 jaar kan worden. Het is belangrijk dat ze regelmatig worden gecontroleerd door een dierenarts, en dat ze op de hoogte zijn van alle aanbevolen inentingen.

Voeding

De gezondheid van je Pomsky wordt direct beïnvloed door voeding. Het is van cruciaal belang alle mogelijkheden te onderzoeken. De grootte, energieniveau, allergieën, en andere factoren van je Pomsky zijn allemaal van invloed op de voeding die je geeft. Die kan in de loop van de tijd veranderen. Je dierenarts kan je het beste adviseren over de beste voeding en het beste dieet voor je Pomsky.

Houd er rekening mee dat de moeder van de Husky heupdysplasie kan hebben, en dat zijn Pomeriaan vader ontwrichtende knieën kan hebben. Daarom kun je beter een dieet met minder calorieën en weinig calcium overwegen, want dat kan zulke gezondheidsproblemen helpen voorkomen. Overleg met je dierenarts over wat het beste dieet voor jouw pup is.

Bovendien kan je Pomsky huidallergieën hebben. Dit betekent dat hondenvoer van hoge kwaliteit essentieel is voor de gezondheid van hun huid en vacht. Vaak wordt hier een dieet aanbevolen zonder graan.

Verzorging van de Pomsky

Het is belangrijk om de vacht van een Pomsky dagelijks te borstelen met een borstel met varkenshaar. Het stimuleert de bloedsomloop en verwijdert dood haar. Twee keer per jaar verharen Pomsky’s flink, meestal in de lente en de herfst, dus gebruik een ontharingsborstel om hun ondervacht aan te pakken. Een shampoo houdt het haar in toom.

Regelmatige vachtverzorging houdt ze gezond. Ook dient het als een bondingsessie tussen jou en je Pomsky. Het helpt om eventuele vlooien of teken te zien die in het haar verborgen zitten. Iedereen blij!

De meeste honden hebben om de 4 tot 6 weken een bad nodig. Deze mix heeft vanwege hun pluizige vacht zeker regelmatig een bad nodig. Je kunt bij de plaatselijke dierenwinkel ook waterloze shampoo of speciale hondendoekjes kopen als hulpmiddel bij het baden. Er zijn veel soorten droogshampoo, zoals spray of schuim. Dit kan een optie zijn als je Pomsky slecht tegen water kan. Het is belangrijk dat je de vacht van je Pomsky niet te vaak wast. Dit kan huidbeschadiging veroorzaken en schade toebrengen aan hun natuurlijke oliën.

Pomsky puppy prijzen

De enorme toename in populariteit heeft ook geleid tot een aanzienlijke stijging van de prijs. Pomsky pups zijn duur. De gemiddelde prijs is €2.000 en kan oplopen tot € 5.000. Ze zijn duurder dan een raszuivere Pomeriaan. Dit komt door de gespecialiseerde kunstmatige bevruchting en het beperkte aanbod.

Ook zijn er lange wachtlijsten voor bepaalde eigenschappen, zoals felgekleurde ogen. De prijzen kunnen flink oplopen als de pups kleiner en meer Husky-achtig zijn.

En dat is niet alles, bovenop de aanschafprijs zijn er zoals bij elk huisdier nog andere rekeningen te betalen. Elke hond is een langdurige investering. De gemiddelde jaarlijkse kosten om een Pomsky te houden kan oplopen tot €2.000 per jaar, wat veel meer is dan voor de meeste andere hondenrassen.

Conclusie

Ze zijn ongetwijfeld schattig, maar zoals je gelezen hebt, is er veel meer dan je op het eerste gezicht zou denken! Pomsky’s zijn goed te trainen, maar je moet ze wel trainen. Anders kun je een onhandelbare Pomsky verwachten die het huishouden kan verstoren met zijn geblaf en het kleine honden syndroom. Ze zijn energiek en hebben dagelijkse beweging nodig.

Ook zijn Pomsky’s vrij duur om te hebben, dus je moet hiervoor plannen gaan maken. Houd er rekening mee dat de Pomsky een nieuwer ras is, dus wees voorbereid op het onverwachte. Als je dit alles kunt bieden, ga je zeker geen spijt krijgen van een Pomsky. Ze zijn gezellig, leuk en iedereen zal waarschijnlijk verliefd worden op je Pomsky pup!