De Labradoodle, een mooie kruising van Labrador Retrievers en Poedels. De Labradoodle wordt beschouwd als de eerste Poedel mix, en is misschien wel de geliefdste designer hond. Nederlands favoriete hondenras is de Labrador, en door de Poedel krijgt hij een pluizig beerachtig uiterlijk. Daarom zijn ze wereldwijd populair bij veel gezinnen. Maar er is natuurlijk meer dan alleen zijn mooie uiterlijk.

Dit artikel helpt je beslissen of een Labradoodle geschikt is voor jou. Hij kan energieker zijn dan de meeste mensen denken, en kan ook wat meer nodig hebben dan veel mensen beseffen.

Bepaal eerst welke maat pup je wilt. Hoewel Labradoodles er in alle maten zijn, zijn er een aantal belangrijke verschillen waarvan je op de hoogte moet zijn. Laten we eens wat dieper ingaan op alle details van deze prachtige kruising.

Geschiedenis

De Royal Guide Dog Association of Australia werd in 1989 gevraagd om een geleidehond te fokken voor een blinde vrouw met een allergie voor honden. Wally Conran was verantwoordelijk voor het fokprogramma. Hij koos de Labrador Retriever om een geleidehond te maken, maar hij wilde ook rekening houden met mensen die een allergie hebben.

Sultan, een Labrador Retriever + Poedel, bleek de beste hond van het nest. Hij werd toen naar Hawaï verscheept, waar de blinde vrouw woonde. Conran en zijn team beseften dat ze een goed idee hadden. Ze gingen door met het fokken van de Labradoodles. De Labradoodle, hoewel een hybride ras, heeft zijn kenmerken kunnen behouden door het fokken over meerdere generaties.

Goede fokkers zullen de honden fokken die de beste eigenschappen van beide rassen erven. Er zijn drie verschillende soorten Labradoodle mixxen. Zoals je uit de verdeling hieronder kunt zien, zijn F2 Labradoodles meestal beter voor mensen met allergieën. Dit komt doordat ze meer Poedel dan Labrador Retriever zijn. Wanneer je met een fokker bezig bent, let er dan op te vragen welk type Labradoodle je koopt:

 • F1: 50% Labrador Retriever en 50% Poedel
 • F1B: 75% Poedel, 25% Labrador Retriever (een Poedel ouder, een F1 Labradoodle ouder)
 • F2: 87% Poedel en 13% Labrador Retriever (een Poedel en een F1B Labradoodle ouder)

De Labradoodle kan net als de meeste designer hondenrassen nog niet officieel erkend worden, zoals wel zijn raszuivere ouders.

Karakter van de Labradoodle

Labradoodles zitten vol leven en alles is geweldig en leuk voor ze! Deze pups vervelen zich nooit en er is nooit ook maar een saai moment. Daarom is hij populair bij gezinnen. Hij is ook aanpasbaar, want hij gaat graag met je mee in elke activiteit die je kiest. Wandelingen, tuinspelletjes, Netflix kijken, op bezoek bij vrienden, hij vindt het allemaal prima! Hij zal gelukkig zijn zolang jij er bent!

Hij houdt van zijn menselijke familie en verlangt naar hun gezelschap. Sommige gezinnen vinden dit te moeilijk om mee om te gaan. Labradoodles hebben er een hekel aan alleen gelaten te worden, en lijden snel aan verlatingsangst. Deze mix is geweldig voor gezinnen die veel tijd kunnen doorbrengen met hun Labradoodle. 

De Labradoodle van standaard grootte is een stuiterbal vol speelplezier die in huis te uitbundig kan zijn. Dit is geen probleem voor wie een groot huis heeft, evenveel energie heeft, of kinderen die oud genoeg zijn om niet omgestoten te worden.

Dit kan een zorg zijn voor jongere gezinnen met peuters. Sommige pups zijn rustiger en meer in balans dan andere. Elke hond is uniek, maar de kleinere Dwerg Labradoodle kan rustiger zijn.

Sommige Labradoodles hebben gemerkt dat zijn Poedel ouder een beetje afstandelijk kan zijn rond vreemden. Afstandelijke honden kunnen naar bezoekers blaffen en zijn daardoor uitstekende waakhonden. Labradoodles zijn niet de beste  waakhonden vanwege hun schattige, knuffelige persoonlijkheid.

Labradoodles zijn uitgebalanceerde honden, die ook goed om kunnen gaan met kinderen. Hij kan goed gesocialiseerd worden en met andere honden samenleven. Zijn ouders zijn jachthonden en eendenjagers, dus hij zal een hoge prooidrift hebben, vooral voor veerachtige dieren!

Formaat & Uiterlijk

Een Labradoodle van standaard grootte is gemiddeld 53 tot 61 centimeter lang, gemeten van schouder tot poot. Ze wegen meestal tussen de 13 en 29 kilo. Dwerg Labradoodles zijn honden die minder wegen dan dit. Soms kunnen Labradoodles van standaard grootte iets meer wegen.

De Labradoodle ziet er door zijn vacht uit als een grote knuffelige teddybeer. Hij is de grootste van de drie types. Hij is atletisch en in staat om elk behendigheidsparcours te winnen. Labradoodles hebben een iets groter postuur door de Labrador Retriever, maar de elegantie en sierlijkheid van de Poedel.

Vacht & Kleur

Veel Labradoodle baasjes zullen het ermee eens zijn dat zijn vacht het opvallendste kenmerk van hun hond is. De meeste Labradoodles zullen een vacht hebben met een enkele laag, waardoor ze geschikter zijn voor mensen met een allergie. Dit is niet in alle gevallen zo.

Als je wilt dat je aanstaande hond goed hanteerbaar is voor mensen met een allergie, dan kun je een raszuivere Poedel overwegen. Of een ander hypoallergeen ras. Je moet echter weten dat niet alle Poedels hypoallergeen zijn.

Er zijn twee soorten Labradoodle vachten: fleece en wol. De vacht met fleece is zacht en lijkt op die van de Angora geit. De wollen vacht is dichter en lijkt op een schapenvacht. Je kunt kiezen uit recht, gekruld, of spiraalvormig geweven haar.

Bekijk ook  Pomsky: Feitjes, Karakter, Puppy Prijs, Foto’s & Meer

Zelden hebben dit soort honden een krul of golving. Honden met een wollen vacht hebben vaak lossere krullen. De vacht zou niet langer mogen zijn dan vier centimeter.

De Labradoodle komt voor in veel verschillende kleur. Het hangt er allemaal van af welk kleurpigment ze erven. Zwartgekleurde honden hebben zwartgekleurde uiterlijke kenmerken. Dit betekent dat hun ogen, neus, lippen en oogranden allemaal zwart worden. Zwarte honden komen voor in de volgende kleuren:

 • Chalk
 • Black
 • Red
 • Cream
 • Silver
 • Apricot
 • Gold
 • Blue

Bruin gepigmenteerde honden zijn honden die bruin gekleurde kenmerken hebben. Deze kleuren komen veel voor bij bruin gepigmenteerde honden:

 • Caramel
 • Caramel Ice, Cream, of Red
 • Lavender
 • Parchment
 • Chocolate
 • Café

Je kunt ook kiezen uit verschillende vachtpatronen. Parti betekent dat de vacht voor minstens 50% wit moet zijn en effen vlekken van een andere kleur moet hebben. De ‘smoking vacht’ is een effen kleurige basis, met lichtgekleurde poten en buik. De ‘sable coat’ is meestal een effen-zwarte vacht die geleidelijk lichter wordt.

Een ‘fantoomvacht’ is een vacht met specifieke aftekeningen op een effen basis. Deze aftekeningen bevinden zich boven elk oog, langs de zijkanten van de snuit, onder de staart, aan de binnenkant van de poten, op de borst en aan de binnenkant van de benen. De ’triphantom’ lijkt op de phantom, maar heeft drie kleuren.

Hoeveel moet een Labradoodle bewegen

Labradoodles van standaard grootte zijn actieve honden die elke dag ongeveer 60 minuten beweging nodig hebben. Veel nieuwe baasjes zijn hier vaak verbaasd over, omdat ze zich vergissen en denken dat hun Labradoodles op de knuffelige schoothondjes lijken. Maar dit is helemaal niet waar. De ouders van de Labradoodle waren werkhonden vol energie. Je kunt verwachten dat ook hij veel energie heeft.

Omdat dit een intelligente kruising is, moeten zijn oefeningen gevarieerd zijn. Hij kan zich gaan vervelen, en hij zal zijn eigen leuke vormen van lichaamsbeweging bedenken. Hij zal dingen vernielen en bloembedden uitgraven. De Labradoodle is zo dol op water, dat hij voor altijd van je zal houden als er een strand, zwembad of hondenbadje in de buurt is. Pas wel op voor de eenden in de buurt!

Labradoodles hebben veel mentale stimulatie nodig hebben gedurende de dag. Jij bent degene die de schuld krijgt, als hij vervelend of ondeugend gedrag ontwikkelt. Je moet investeren in meerdere hondenspeeltjes, die zowel voor interactief spel als solospel gebruikt kunnen worden. Een speeltje dat je in het water kunt gooien zodat je hond het kan apporteren zal een grote hit zijn.

Leefomstandigheden

De Labradoodle is een vriendelijke, meegaande hond die in elke gezinsomgeving kan leven. Hij kan leven in kleine appartementen of in grote huizen.

Het appartementsleven is niet voor iedereen weggelegd. Hij ontwikkelt slecht gedrag als hij niet regelmatig gestimuleerd wordt, en niet voldoende beweging krijgt. 

Het enige probleem van een Labradoodle is zijn neiging om te gaan springen. Dat kan problemen veroorzaken met jonge kinderen. Hij is dol op kinderen en zou niets doen om ze expres kwaad te doen. Hij kan ze echter per ongeluk verwonden als ze te wild zijn.

Als je overweegt een gezin te stichten of kinderen hebt, is dit iets waar je rekening mee moet houden. Zoals we al eerder zeiden, is elke hond uniek en veel Labradoodles zijn geweldig met jonge gezinnen.

Training van Labradoodles

De Labradoodle is een intelligent hondenras, en daarom ontstond hij ook. Zijn Labrador Retriever ouder is het 7e meest intelligente hondenras en zijn Poedel ouder het 2e.

Ze zijn makkelijk te trainen door hun bereidheid om hun gezin en vrienden te behagen. Daardoor is hij een goede keuze voor baasjes van honden die net beginnen. Maar neem dit niet voor lief en vergeet een goede training niet, want hij zal in een kleine duivel veranderen als je hem dat toestaat.

Socialisatie is onmisbaar voor Labradoodles. Hier moet zo snel mogelijk aan gewerkt worden, nog voor ze naar huis gebracht worden. Het is belangrijk om met een erkende fokker te werken. Een hond socialiseren betekent dat je ze met zoveel mogelijk honden laat kennismaken, en dat je ze als volwassene de gelegenheid geeft verschillende situaties mee te maken. Dit zal helpen hun zelfvertrouwen op te bouwen en tegelijk fatsoenlijke puppymanieren aanleren.

Labradoodles kunnen gevoelige honden zijn, dus de positieve bekrachtigingsmethode is geschikter voor hen. Ze houden niet van strenge hondentrainers. Je complimenten, traktaties en speelgoed zullen hem meer motiveren.

Bench training is een andere aanbevolen trainingsmethode. Bench training wordt door hondenexperts aanbevolen voor alle honden, maar vooral voor angstige puppy’s zoals deze mix. Als puppy is het belangrijk je hond te leren alleen te zijn. Hij zal op je vertrouwen voor gezelschap. Hij zal dankbaar zijn voor zijn veilige plek door bench training.

Gezondheid

Labradoodles zijn gezonde honden. Hij kan van beide ouders gezondheidsproblemen erven, zoals bij alle honden van gemengde rassen. Hun gemiddelde levensduur is 12 tot 14 jaar. Er zijn veel dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je hond zo lang mogelijk bij je blijft. Het is belangrijk om je hond gezond en actief te houden door hem op de hoogte te houden van zijn dierenartsbezoeken, hem voeding van hoge kwaliteit te geven, en regelmatig te laten bewegen.

Een erkende fokker zal je helpen ervoor te zorgen dat je Labradoodle gezond is. Er zijn enkele gezondheidsaandoeningen waar je op moet letten wegens erfelijke ziekten. Deze lijst bevat niet alle symptomen.

Bekijk ook  Shih Tzu: Feitjes, Karakter, Puppy Prijs, Foto’s & Meer

Heup en Elleboog Dysplasie

Heupdysplasie is een aandoening waar beide Labradoodle ouders vatbaar voor zijn. Elleboogdysplasie is ook mogelijk bij zijn Labrador Retriever ouder. Beide aandoeningen ontstaan als de gewrichten niet goed gevormd zijn. Dit is vaak een gevolg van snelle groei, of van overerving. Overmatige slijtage van de gewrichten kan leiden tot pijnlijke artritis en verminderde mobiliteit. Labradoodles kunnen problemen ondervinden met staan of traplopen, of een slechte tolerantie voor lichaamsbeweging.

Oogaandoeningen

Labradoodles kunnen vatbaar zijn voor veel oogaandoeningen. De voorkomendste zijn progressieve netvliesbeschadiging en cataract. Alle aandoeningen kunnen, als ze onbehandeld blijven, blijvend gezichtsverlies veroorzaken dat de kwaliteit van leven van een Labradoodle aanzienlijk kan verminderen. Lichtgevoeligheid en tegen dingen stoten zijn tekenen van geleidelijk gezichtsverlies.

Coma door inspanning

Soms kan deze aandoening doorgegeven worden uit de Labrador lijn. Honden met deze aandoening storten vaak onmiddellijk na inspanning in. Sommige honden herstellen niet van een aanval. Fokkers van hoge kwaliteit zouden hun honden op DNA moeten laten testen om te bepalen of ze voor EIC in aanmerking komen.

Sebaceous Adenitis

Soms wordt deze huidaandoening doorgegeven van een Poedel ouder. Schilfering en alopecia kunnen veroorzaakt worden door een gebrek aan talgproductie in de haarfollikels. De meest voorkomende tekenen zijn droge plekken, schilferige huid en haaruitval. Je kunt het onder controle houden met hoogwaardige voeding en plaatselijke behandelingen.

Voeding

Een Labradoodle van standaard grootte zou dagelijks twee kopjes brokjes opeten. De hoeveelheid brokjes die je je Labradoodle geeft zal variëren afhankelijk van zijn leeftijd, grootte, en levensstijl.

Geef je Labradoodle altijd brokjes van hoge kwaliteit die rijk zijn aan dierlijke eiwitten en gezonde omega vetzuren. Je moet je Labradoodle ook aangepaste voeding geven. Dit is vooral belangrijk in de puppytijd, want het zal helpen een gezonde levensstijl voor je hond te creëren.

Labradors zijn dol op eten. Dat is een bekend weetje. Het zijn de meest hebberige pups. Je kunt verwachten dat je Labradoodle iets van zijn onstilbare eetlust zal erven. Deze mix mag niet zonder toezicht gevoerd worden. Om te voorkomen dat je hem te veel voert, lees altijd de aanwijzingen op de verpakking. De kans dat hij gezondheidsproblemen krijgt, is groter dan als je hem laat aankomen.

Verzorging van de Labradoodle

Al eerder hebben we gezegd dat de vacht van de Labradoodle een van zijn grootste pluspunten kan zijn. Ze moeten met speciale zorg verzorgd worden. Ook al verhaart de Labradoodle niet zo veel, toch vermijdt hij het niet helemaal. Zijn enkele vacht verhaart enigszins zoals mensenhaar. Omdat zijn haar zo lang is en golvend, is de kans groter dat het gaat klitten. Hij moet meerdere keren per week geborsteld worden.

Om de zes tot acht weken moeten ze in bad, zodat hij er op zijn best uitziet en lekker ruikt. Je moet ook onthouden dat honden geen onderlaag van haar hebben. Dit betekent dat shampoos voor hen zacht en speciaal ontwikkeld moeten zijn.

Labradoodles moeten hun tanden minstens twee keer per week poetsen om parodontale aandoeningen te voorkomen. Ook de oren kunnen geïnfecteerd raken als ze niet met een oorreinigingsmiddel worden schoongemaakt.

Hoewel ze maar weinig verharen, kan het onderhoud van hun vacht moeilijk zijn. Veel baasjes kiezen ervoor hun hond te laten verzorgen. Zijn haar groeit veel sneller dan dat van een dubbel vachtige hond. Dit kan ergens tussen €75 en €150 kosten, afhankelijk van waar je woont, de grootte van de hond, de soort vacht, en zijn gedrag bij de trimsalon.

Fokkers & Labradoodle pups

De Labradoodle is een populair designer ras, dus je hoeft niet ver te rijden om er een te vinden. Goede fokkers zullen waarschijnlijk wachtlijsten voor pups hebben, maar dat is een goed teken. Het is belangrijk een fokker te vinden die geeft om de gezondheid en het welzijn van zijn pups. 

Wat kost een Labradoodle?

Labradoodle pups van standaard grootte kost rond de €2.000. Zoek je een bekende fokker, een pup met zeldzamere kleuren of bijzondere markeringen, dan kan dit oplopen tot een paar duizend euro. Vind je een Labradoodle pup voor minder dan deze prijs, dan moet je er rekening mee houden dat deze pup uit een puppymolen kan komen.

Een verantwoordelijke fokker zal de pups en hun ouders thuis laten zien. Om er zeker van te zijn dat je begrijpt waar je voor tekent, zullen fokkers je veel vragen stellen. Ze zullen met plezier al je vragen beantwoorden. Ze zullen vriendelijk zijn en de juiste gezondheidscertificaten hebben. Als je een slecht gevoel krijgt, loop dan weg en vertrouw op je gevoel!

Let op de extra kosten die komen kijken bij het vader of moeder worden van een Labradoodle. Al het nodige voor pups moet gekocht worden, en ze moeten regelmatig gevaccineerd en gecontroleerd worden. Je moet ook rekening houden met de lopende kosten, en je op je gemak voelen omdat je weet dat je je dit voor het hele leven van je hond kunt veroorloven.

Conclusie

De Labradoodle, een standaard formaat Labradoodle, is een van de meest geliefde designer hondenrassen. Dit artikel laat je zien waarom. Hij is energiek, speels, liefdevol, en gemakkelijk in omgang. Hij is een goede vriend voor kinderen en speelt graag met andere honden.

Het enige wat hij vraagt is een gezin dat het grootste deel van zijn tijd met hem kan doorbrengen. Geef hem elke dag 60 minuten beweging. Je kunt er zeker van zijn dat je leven nooit meer hetzelfde zal zijn nadat je een Labradoodle in je huis hebt toegelaten.

Kruisingen die lijken op de Labradoodle