Misschien heb je wel eens een grote, bruingekleurde hond tussen de geiten van een andere boer gezien en je afgevraagd wat het was. Het zou een Kangal kunnen zijn. Laten we eens uitzoeken of dit krachtige ras geschikt is voor jou.

Ze zijn de meest bijtkrachtige hond ter wereld. De bijtkracht van de Kangal is gemeten op 743 PSI (of pond per vierkante inch), en is daarmee de sterkste beet in de hondenwereld. Een vergelijking is de bijtkracht van de Amerikaanse Pit Bull met 235 PSI en de bijtkracht van een wolf/hond hybride met 406 PSI. Een Kangal kan ernstige schade aanrichten als hij bijt.

Kangals hebben werk nodig. Ze mogen niet in huis wonen, maar sommige boeren laten ze wel toe. Een Kangal, ook bekend als een Livestock Guardian Dog (of LGD), is een soort herder. Een Kangal die geen werk heeft, kan door verveling vervelend gedrag ontwikkelen, net als Anatolische Herders en Grote Pyreneeën. Andere LGD rassen hechten zich meer aan het vee dan Kangals, die vaak meer in de omgeving rond patrouilleren dan bij de kudde gaan slapen. Ze zijn actief en houden hun vee tevreden door te patrouilleren langs de hekken en bedreigingen op te jagen.

Geschiedenis

Om de geschiedenis en de betekenis van de Kangal te begrijpen, moet je ook de geschiedenis en de betekenis van de Anatolische Herder kennen. De Kangal, Turkse Boz en Anatolische Herder werden in het leven geroepen om schaapskudden te beschermen tegen grote roofdieren als beren en wolven. Ze moesten zachtaardig genoeg zijn voor pasgeboren lammetjes en onderdanig genoeg dat ze naar de herder zouden luisteren. Maar fel en intelligent genoeg, om zich tussen lam en beren te kunnen plaatsen. Ook moesten ze snelle beslissingen kunnen nemen over hun leven.

Waarschijnlijk waren de voorouders van dit ras Molosser (Mastiff type) honden die uit 600 v. Chr. stammen. De Kangal lijkt veel op de Mastiff, maar is beweeglijker. De Kangal zou in de 11e Eeuw naar Turkije gekomen zijn met de migratie van Turkische stammen uit Azië.

De vraag of de Anatolische Herder of de Kangal aparte rassen zijn, is onderwerp van discussie. Sommigen geloven dat de “Anatolische Herder”, waarmee elke Anatolische herder aangeduid wordt, geen apart ras is.

Karakter van de Kangal

Kangals, het resultaat van eeuwenlang fokken, komen in het wild voor. Ze zijn in staat zich te plaatsen tussen een roofdier of hun kudde. Ze zijn beschermend tegenover hun kinderen en zullen zich opstellen om ze tegen elke bedreiging te beschermen.

Kangals mogen niet als gezelschapsdieren beschouwd worden. Ze zijn gehecht aan hun eigenaar, maar moeten zich ook gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Dit intelligente en gevoelige ras kan onervaren baasjes overrompelen. Je stem verheffen tegen een Kangal is over het algemeen voldoende. Schokhalsbanden kunnen gebruikt worden om op afstand te corrigeren, maar ze werken waarschijnlijk alleen in een milde omgeving. Kangals kunnen sterk zijn, maar ze zijn ook gevoelig. Ze hebben een zachtaardige trainer nodig.

Kangals zijn vaak te moe om overdag actief te zijn, want ze brengen het grootste deel van de nacht door met blaffen tegen de omheining om roofdieren op afstand te houden. Deze zachtaardige reuzen zijn aanhankelijk en zachtaardig voor hun gezin, vooral voor kinderen. Ze hebben een lange periode van puberteit, en honden tot twee jaar oud kunnen puppygedrag vertonen. Ze kunnen kleine kinderen omver lopen met hun uitbundigheid.

Is een Kangal gevaarlijk?

De Amerikaanse Pit Bull een bijtkracht van slechts 235 PSI, het zijn hun monsterlijke kaken en onvoorspelbare temperament die hen tot een van de gevreesdste rassen gemaakt hebben. De bijtkracht van een Kangal is 743 PSI en dus 3 keer zo sterk als die van een Amerikaanse Pit Bull. Je kunt je dus voorstellen dat een Kangal ernstige schade kan aanrichten als hij bijt.

Bekijk ook  Siberische Husky: Feitjes, Karakter, Puppy Prijs, Foto’s & Meer

Formaat & Uiterlijk

De algemene lengte ligt tussen 71 en 81 centimeter bij de schouder. Ze wegen ongeveer tussen de 40 en 65 kilo. Langbenig en met een diepe borst, kan de Kangal met verrassende snelheid bewegen.

De Kangal rasstandaard laat zien hoe een perfect voorbeeld er uit moet zien. Ook al zoek je misschien geen showhond, toch zijn er veel aspecten van de lichaamsbouw die de gezondheid en de levensduur van je hond kunnen helpen verzekeren. De Kangal rassenstandaard schetst hoe een perfect voorbeeld er uit moet zien.

Om het gevaar van ernstige verwondingen door roofdier gevechten te verminderen, knippen de Turkse herders vaak de oren van Kangals af. Deze reuzen geven de indruk van gespierd atletisch gedrag. De staart van de Kangal is een onderscheidend kenmerk. Terwijl zijn staart losjes hangt als hij op zijn gemak is en een zachte krul heeft, houdt hij hem strak gekruld bij waakzaamheid.

Vacht & Kleur

De dubbelvacht van de Kangal beschermt hem tegen extreme hitte en kou. In de winter beschermt de ondervacht hem tegen de kou door dicht en zacht te zijn. Zijn bovenvacht is ontworpen om door weer en wind te verharen. De dikke ondervacht voor de winter verhaart zwaar bij warm weer, zodat een koelere, plattere vacht voor de zomer ontstaat.

Het Anatolische Herdersras is verkrijgbaar in een breed scala van kleuren. In Turkije echter schrijft de rasstandaard voor dat de hond een effen lichtbruine of dofgouden kleur moet hebben. De hoeveelheid grijs of zwart in de buitenste dekharen beïnvloedt ook het uiterlijk van de hond.

Leefomstandigheden

Hoewel ze niet zo snel ontsnappen of gaan rondzwerven als de Grote Pyreneeën, is het toch belangrijk om je Kangal goed te beschermen met een veilige afsluiting. Door zijn lengte, en zijn graafvermogen, kan hij gemakkelijk onder de afsluiting door klimmen. Ze staan erom bekend dat ze ontsnappingsroutes graven en in kuilen gaan liggen om zich bij warm weer af te koelen.

Ze zijn een LGD ras en doen het goed in een beschermde kudde. Anatoliërs zijn in de Verenigde Staten bekend als bewakers van kuddes geiten of schapen. Je kunt je hond leren hoe hij pluimvee moet bewaken door hem vroeg kennis te laten maken met socialisatie en hem goed te trainen. Boeren moeten ook nauw met hun Kangal samenwerken om hun interacties met de dieren te begeleiden, vooral als ze bevallen. Veel boeren raden aan dat de pups in een hok bij de kudde geboren worden. Anderen laten ze in de wei geboren worden en leren van hun moeder.

Kangals kunnen over het algemeen getraind worden om met alle dieren op te schieten en vriendelijk te zijn. Elk wild of ongesocialiseerd dier mag uit de wei gehaald worden. Je Kangal moet met andere honden op de boerderij kunnen samenwerken. Verwacht niet dat je Kangal met de honden van de buren kan opschieten. Ze beschouwen hun kudde als heilig en zullen die beschermen tegen indringers.

Training van de Kangal

Kangals hebben een uitgesproken persoonlijkheid. Dit komt omdat het werkende beschermers zijn, en een menselijke herder niet in staat is hun acties te sturen als het te laat is en het roofdier toeslaat. Hoewel de meeste Kangals onafhankelijk zijn, kan het trainen ervan moeilijk zijn.

Kangals moeten hun eigenaar zien als de alfa of leider van hun troep. Ze mogen de alfa niet uitdagen of andere Kangals van hem wegjagen. Verwar hun zelfstandigheid niet met koppigheid. Als ze niet streng worden toegesproken, kunnen ze zich terugtrekken. Kangals moeten op jonge leeftijd gesocialiseerd worden.

Begin je Kangal te socialiseren met een bepaalde diersoort als je wilt dat ze die kunnen beschermen. Je hond moet kunnen observeren hoe jij met andere honden omgaat als je op een boerderij woont. Jouw handelingen helpen je Kangal bij het opvoeden.

Dit zachtaardige, edele en gevoelige ras kan het beste met beleid gehouden worden. Boeren hebben veel hulpmiddelen bedacht om te voorkomen dat hun Kangals weglopen. Maar een eenvoudige hete draad die boven of aan de zijkant van een veldafrastering wordt geplaatst, kan voldoende zijn om je Kangal te beschermen.

Gezondheid

Heup- en elleboogdysplasie

Kangals lopen risico op het ontwikkelen van heup- en elleboogdysplasie, net als veel grote hondenrassen.  Het is belangrijk om pups van grote rassen voeding te geven. Gewrichtsdysplasie van de heupen of de ellebogen wordt gekenmerkt door lusteloosheid en algemene verstijving.

Bekijk ook  Shih Tzu: Feitjes, Karakter, Puppy Prijs, Foto’s & Meer

Voeding

Volwassen puppy’s eten meer dan volwassen Kangals. Kies zeker puppyvoer dat speciaal voor grote rassen bestemd is. Deze formules verminderen het risico op het ontstaan van aandoeningen van het spierstelsel, zoals gewrichtsdysplasie, wat met een snelle groei in verband kan worden gebracht.

Je volwassen Kangal kan tussen de drie tot vier kopjes voer per dag eten. Kangals in de winter kunnen echter meer nodig hebben om hun gezondheid op peil te houden. Brokken voor honden van grote rassen zijn een goede optie. Hoewel baasjes van Kangals het dieet van hun werkhond vaak aanvullen met restjes van het verwerken van geslachte dieren, zou dit toch een goede keuze kunnen zijn. Je dierenarts moet worden ingeschakeld als je hond niet op een gezond gewicht blijft.

Voor je werkhonden kun je voederbakken naar vrije keuze in de wei plaatsen. Als je honden echter geiten hebben, kunnen ze het voer stelen. Als je meer dan een hond hebt, zorg er dan voor dat ze allemaal bij de voederbak mogen. Je hoeft je niet al te veel zorgen te maken als je hond zijn eten niet bij elke voederbeurt opeet. Hij heeft misschien geen hongergevoel, dit is niet erg zolang hij in goede gezondheid verkeert. 

Verzorging van de Kangal

Net als andere dubbel behaarde honden, verharen Kangals veel in de lente als ze hun wintervacht verliezen. Een borstel om de ondervacht voor de winter te verwijderen kan dit proces versnellen, en je hond zich comfortabeler laten voelen als het warmer wordt. Veel Kangals vinden het heerlijk om in de zomer een kuil te graven om af te koelen. Ze kunnen er ook van genieten om op het heetst van de dag in een schaduwrijke hoek van de wei in een hondenbadje te zitten.

Fokkers & Kangal pups

Een Kangal uit Turkije importeren kan duur worden, dus plaatselijk een betrouwbare fokker vinden is je beste optie.

Wat kost een Kangal?

De Kangal ook wel Turkse Herder, Turkse Kangal of Anatolische Herder genoemd, is  geen bekend ras. Dit kan van invloed zijn op de beschikbaarheid en prijs van pups. Er een vinden is dan ook een uitdaging. Een pup van kwaliteit kost naar verwachting minimaal €1.000.

Conclusie

Het is niet duidelijk of Anatolische Herders of Kangals hetzelfde ras zijn. Je ziet in Nederland meer Anatolische Herder fokkers. Toegewijde Kangal fokkers fokken echter uitsluitend uit Kangal lijnen. Beide rassen hebben dezelfde kenmerken. Beide rassen zijn sterke beschermers van vee, en boerderijen. Ze blaffen minder dan de Grote Pyreneeën, bewaken de omtrek van de kudde meer dan de rest van de kudde en hebben een lichtere vacht.

Het potentieel op grote beloningen ontstaat door een Kangal aan je boerderij toe te voegen. Controleer je omheining dubbel voordat je je pup mee naar huis neemt. Zorg dat je hond toegang heeft tot de beschutting tegen regen, wind en zon die schapen of geiten beschermen. Zoek mentors in je plaatselijke boerengroep als dit je eerste keer is dat je met een LGD ras werkt. Je kunt ook online bronnen vinden die speciaal voor werkhonden bedoeld zijn als er geen beschikbaar zijn. Hoewel je tegenstrijdige informatie kunt tegenkomen, profiteer je toch van de kennis van honderden anderen met vele jaren ervaring. Je kunt van hun fouten leren, zodat jij ze niet maakt.

Jij bent de Alfa, maar je Kangal zal geen mishandeling tolereren. Je zult een relatie hebben die een leven lang duurt als je geduldig en vriendelijk bent.

Veelgestelde vragen

Hoe oud kan een Kangal worden?

Kangals worden gemiddeld 12 tot 15 jaar oud.

Hoe sterk is een Kangal?

Ook al hebben Kangals niet de sterkste bijtkracht van alle dieren, ze hebben wel de sterkste beet van alle andere hondenrassen. De bijtkracht wordt gemeten volgens iets dat bekend staat als pounds per square inch, of afgekort PSI. De bijtkracht PSI meting voor een Kangal is maar liefst 743 PSI.

Hoe voed je een Kangal op?

Kangal trainingmethodes voor honden gebruiken assertieve technieken die een belangrijk effect hebben op het toekomstige gedrag van de hond. Liggen – voor de eerste keren moet je je Kangal helpen te gaan liggen. Leg je eigen hand op de schouderbladen van de hond en duw zachtjes naar beneden tot hij gaat liggen.