Jack Russells zijn een actieve, energieke, en pittige kleine hond. Ze jagen graag op prooidieren als eekhoorns, konijnen en zelfs de kat van je buurman.

Deze intelligente en eigenzinnige Terriërs doen het goed in huizen waar ze bezig gehouden kunnen worden, zoals het jagen op ratten in de schuur of meedoen aan wedstrijden.

Voordat je kunt bepalen of een Jack Russell het juiste huisdier voor je is, gaan we eerst eens kijken naar zijn ingewikkelde geschiedenis en huidige situatie.

Geschiedenis

De Jack Russel Terriër wordt vaak verward met de Parson Russell Terrier. Ook al zien ze er hetzelfde uit, ze zijn verschillend van elkaar.

Beide rassen werden vernoemd naar de dominee John Russell, die in de jaren 1800 in Engeland geleefd heeft. Russell hield van vossenjacht en was zo dol op jachthonden dat hij de honden ging fokken.

Dominee Russell was in zijn omgeving ook bekend als “The Sporting Parson”. Hij zocht een werkhond die dapper, sterk en zelfverzekerd genoeg was om de vos tot op de grond te jagen en dan de prooi uit zijn hol te graven.

De dominee had een kleine, wendbare hond nodig die het vlakke terrein en zijn verlangens aankon. De kleine hond kon meegaan met bereden jagers en jachthonden. Jack Russells werden gebruikt om vossen uit hun hol op te graven, wanneer de jachthonden de vos ondergronds joegen.

Na de dood van de dominee evolueerde de kleine terriër die hij gemaakt had tot de iets grotere Parson Russell Terrier. De hond met langere poten was meer geschikt om te werken in het ruigere, heuvelachtigere terrein in de andere gebieden van het jachtland. De Jack Russel was kleiner, maar nog steeds nuttig als werkhond en waakhond. 

Jagers gebruikte bij voorkeur kleinere terriërs omdat ze beter bij kleinere gaten konden komen. De Jack Russells werden vaak meegedragen in terriërzakken die over het zadel van de jager werden geslingerd.

Deze honden worden nog steeds gebruikt door mensen om op ongedierte te jagen. Het merendeel van de Jack Russells wordt echter als gezelschapshond gehouden.

Karakter van de Jack Russel

Jack Russells zijn bekende blaffers en gravers. Ze zijn ook ervaren in ontsnappen. Dit is helemaal geen raar of slecht gedrag. Het is gewoon een Jack Russel die een Jack Russel is.

Om er zeker van te zijn dat je Jack Russel Terriër naar je luistert, hebben Jack Russell pups veel strenge, eerlijke en consequente training nodig, al vanaf de puppytijd. Je pup moet veel beweging en mentale stimulatie krijgen om hem alert te houden.

De Jack Russel is een natuurlijke jager en zal vanwege zijn afkomst achter alles aan jagen wat hij als wild ziet. Dit geldt ook voor eekhoorns, muizen, ratten, en zelfs de kat van je buurman. Ook moet je weten dat elk dier dat jammer genoeg door een Jack Russel Terrier gevangen wordt, waarschijnlijk sterft.

Een goed gesocialiseerde Jack Russel kan goed met andere honden opschieten, maar een kat bezitten is geen optie. Houd hem uit de buurt van kleine huisdieren als konijnen, cavia’s of andere kleine dieren die je kinderen bezitten.

Formaat & Uiterlijk

Jack Russells zijn gespierde honden van een klein formaat. Ze kunnen tussen 33 centimeter en 36 centimeter lang worden en wegen 6 tot 8 kilo. Het is normaal dat vrouwtjes kleiner zijn dan hun mannelijke soortgenoten.

Deze vrolijke hondjes zijn sterk voor hun kleine postuur. Hun bouw is rechthoekig en ze zijn langer dan hun lengte. Ze zijn groter dan je zou verwachten voor een kleine hond, omdat ze gefokt werden als werkhonden.

Ze hebben kleine hoofden met V-vormige oren die omklappen. De zwarte en gepigmenteerde randen omlijnen hun amandelvormige ogen. Hun neus kan ook zwart of gepigmenteerd zijn.

Vacht & Kleur

Jack Russells kunnen een gladde of een gebroken vacht hebben. Beide vachtsoorten verharen nauwelijks en zijn wollig noch zijdeachtig. De dichte ondervacht verhaart twee keer per jaar. Ze houden ervan om langer haar rond hun staart en gezicht te hebben.

Bekijk ook  Cockapoo: Feitjes, Karakter, Puppy Prijs, Foto's & Meer

Jack Russells zijn voornamelijk wit, met zwarte of bruine markeringen rond de kop, het lichaam en de poten. Ze kunnen ook gevlekt zijn rond het hoofd. Meestal werden ze gefokt met een witte vacht, zodat jagers ze in het jachtveld konden zien.

Beweging & Leefomstandigheden

Jack Russells zijn levendige, actieve honden en hebben veel beweging nodig om ze gelukkig te houden. Je Jack Russel moet minstens twee lange wandelingen per dag maken en ook wat speeltijd hebben.

Jack Russells die niet genoeg stimulatie krijgen voor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid kunnen onrustig en onvoorspelbaar worden!

Jack Russells zijn aanhankelijke en vriendelijke honden die het niet erg vinden om van hun gezin gescheiden te zijn. Een Jack Russel kan buiten leven in een goed geïsoleerd hondenhok, maar dat kan tot problemen leiden.

Je gaat merken dat je hond eindeloos gaat blaffen als je hem in een hondenhok zet. Je Jack Russel kan ook gaan proberen een weg naar buiten te graven, waarbij hij onderweg je tuin vernielt.

Kan je een Jack Russel alleen laten?

Ja, je kan een Jack Russel alleen laten. Een Jack Russel kan maximaal 8 uur alleen thuis zijn wanneer deze benchtraining heeft gehad en volgroeid is. Echter moet je hier geen normale zaak van maken want 8 uur is erg veel voor een hond en zeker bij een Jack Russel, deze hebben veel aandacht nodig en zijn erg energiek.

Training van de Jack Russel

Jack Russells zijn pittige hondjes die alles graag op hun eigen manier doen. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden als je ze traint. Deze honden reageren het best op lof en beloning in plaats van harde en gedisciplineerde training.

Je trainingssessies moeten afwisselend, kort en onderhoudend zijn om te zorgen dat je Jack Russel zich niet verveelt. Een ongelukkige Jack Russel Terriër kan koppig worden.

De training van je pup moet beginnen op de dag dat je hem thuisbrengt. Je Jack Russel pup is inmiddels al acht weken oud en is als een spons die alles om hem heen opzuigt.

Je moet de training van je Jack Russel niet uitstellen tot hij zes maanden oud of ouder is. Een Jack Russel kan, zelfs op zijn jonge leeftijd, koppig zijn en moeilijk in de omgang. Nadat je pup zijn inentingen heeft gehad, kun je hem het beste inschrijven voor een puppycursus. Puppy lessen zullen je Jack Russel helpen de sociale vaardigheden te ontwikkelen waarmee hij op volwassen leeftijd succes zal hebben.

Gezondheid

De Jack Russel is een sterk, gezond en langlevend ras. Hij kan tot 18 jaar oud worden. Er zijn bepaalde gezondheidsproblemen waar Jack Russells vatbaar voor kunnen zijn, waarmee je rekening moet houden.

  • Glaucoom
  • Patellaire luxatie
  • Cataract
  • Progressieve atrofie van het netvlies
  • Aangeboren doofheid

Glaucoom

Glaucoom ontstaat als er druk op de ogen van de hond wordt uitgeoefend, waardoor een goede afvoer van vocht wordt verhinderd. Glaucoom kan snel overgaan in een chronische aandoening, die uiteindelijk kan leiden tot blijvende schade aan de oogzenuw en verlies van het gezichtsvermogen.

Patella Luxatie

Patella luxatie is een aangeboren aandoening waarbij de poot van de hond vaak uit de kom raakt. Dit veroorzaakt mankheid, pijn en uiteindelijk ook artrose. Patella luxatie is te behandelen met een dure operatie.

Cataracten

De ogen van je Jack Russel  moeten helder zijn. Een cataract is een aandoening die een troebel zicht in de ogen veroorzaakt. Cataract kan piepklein zijn, waardoor het gezichtsvermogen van de hond maar heel weinig nadelige gevolgen ondervindt. Wazig zicht kan ontstaan bij ernstiger cataract. De Jack Russel kan zijn gezichtsvermogen volledig verliezen als de hele lens aangetast wordt. Hoewel een operatie mogelijk is om cataract te behandelen, kan die duur zijn en de kans dat het niet terugkomt is niet gegarandeerd.

Progressieve Retinale Atrofie (PRA)

Progressieve retinale atrofie (PRA), is een aandoening die de ogen van een Jack Russel kan aantasten. Het netvlies is de laag van lichtgevoelige cellen achter in het oog. Het netvlies bestaat uit fotoreceptoren en lichtgevoelige cellen. De lens richt licht op het netvlies. Deze zet het om in elektrische signalen die dan door het verstand van de hond verwerkt worden.

Bekijk ook  Basenji: Feitjes, Karakter, Puppy Prijs, Foto’s & Meer

Voeding

Jack Russells zijn actieve honden en hebben 450 tot 650 calorieën per dag nodig om gezond te blijven. Honden ouder dan zeven jaar kunnen minder voedsel nodig hebben, afhankelijk van hoe actief ze zijn. Jack Russel pups moeten tussen 800 en 900 calorieën eten om aan hun energie- en groei-behoeften te voldoen. Je kunt de dagelijkse calorie-inname van je Jack Russel pup verminderen als hij een jaar oud is.

Geef je Jack Russel een dieet van 75% droge brokjes. De brokjes helpen bacteriën die tandplak veroorzaken te verwijderen en het ontstaan van tandvleesaandoeningen bij hoektanden te voorkomen.

Volg de richtlijnen van de fabrikant van het voer van je Jack Russel over het aantal maaltijden dat je hem moet geven. Verdeel de dagelijkse hoeveelheid voer over maximaal twee en bij voorkeur drie maaltijden. Je Jack Russel kan het voer dan in drie kleinere porties verteren.

Verzorging van de Jack Russel Terriër

Je hoeft je Jack Russel maar één keer per week een snelle borstelbeurt te geven. Dit helpt om het verharen onder controle te houden.

Oorontsteking komt vaker voor bij honden met flaporen. De oren van je hond moeten minstens twee keer per week gecontroleerd worden op roodheid en een vieze geur. Dit kan op een infectie wijzen. Om de oren van je hond schoon te maken, gebruik je een watje of een vochtige doek. Dit voorkomt bacteriën. Je mag nooit een wattenstaafje in de oren van je hond steken!

Kleinere hondjes kunnen parodontale aandoeningen ontwikkelen. Je kunt de tanden van je hond een keer per week poetsen met een tandenborstel. Je kunt ook andere methoden gebruiken om je Jack Russells gebit en mond schoon en fris te houden. Er zijn veel opties om het gebit van je hond schoon en gezond te houden.

Artritis, en andere ziekten kunnen veroorzaakt worden door lange nagels bij honden. Om verwondingen en krassen op houten vloeren te voorkomen, knip je de nagels van je Jack Russel een keer per maand.

Begin op jonge leeftijd met de verzorging van je harige vriend. Dit zal ze helpen eraan te wennen en het jou veel gemakkelijker maken.

Fokkers & Jack Russel pups

Een lokale fokker is een goede plaats om te beginnen met zoeken een Jack Russel pup. Een dierenarts in de buurt kan misschien een fokker met een goede reputatie aanraden. Let er altijd op dat je alleen puppy’s koopt van gerenommeerde fokkers.

Vraag om het gezondheidscertificaat dat de fokker heeft van de ouders van de pup en bekijk deze goed voordat je het geld overhandigt. Een illegale fokker kan een Jack Russel pup voor een te lage prijs aanbieden en dat brengt risico’s met zich mee.

Illegale fokkers zetten kwekerijen op om in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk pups te fokken. De meeste fokhonden hebben geen gezondheidsonderzoekcertificaat, dus is het mogelijk dat de pups temperamentvolle of aangeboren problemen hebben.

De omstandigheden waarin de illegale fokkers gevangenen leven zijn vaak heel slecht. Veel zieke pups kunnen verkocht worden aan nietsvermoedende kopers omdat ze niet gevaccineerd of ontwormd zijn. Koop nooit een Jack Russel puppy bij een illegale fokker.

Wat kost een Jack Russel puppy?

De prijs van een Jack Russel pup kan erg verschillen. Pups die gefokt zijn uit kampioenen zijn over het algemeen duurder dan pups die bedoeld zijn om als huisdier of werkhond te gebruiken.

Een goed gefokte Jack Russel pup kost ongeveer tussen de € 600,- en € 1.200,-. De kosten van een Jack Russel pup zijn afhankelijk van waar je woont en hoeveel er met de ouders van de pup gefokt is.

Conclusie

Een Jack Russel Terriër is een prima keuze als je actief bent, geen jonge kinderen of huisdieren hebt, en van het idee houdt een vrolijke, levendige kleine hond te hebben.

Als je hem voldoende beweging geeft, zal hij met plezier in een klein appartement wonen. Hij kan blaffen en destructief worden als hij te lang alleen gelaten wordt. Je kunt ze niet binnen in een bench houden, of ze in de tuin laten rondrennen terwijl jij werkt. Je kleine maatje zal waarschijnlijk de hele dag blaffen en mekkeren, en je buren gek maken. Je hondachtige vriend kan proberen zijn vrijheid te vinden door er naar te graven!