De Goldendoodle is een van de meest geliefde designer honden. Geen wonder dat deze kruising zoveel populariteit heeft gekregen. Betekent dit dat hij de juiste hond zal zijn voor jouw gezin? Dat is niet altijd zo! Deze kruising is een grote hit bij verschillende soorten gezinnen. Hij is veel meer dan een schattige teddybeer.

Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden als je een Goldendoodle neemt. Het begrijpen van hun karakter, behoefte aan beweging, en de verzorging is allemaal belangrijk. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen hoeveel geld je je kunt veroorloven voor de aanschaf van hondenspeeltjes en hondenvoer.

Ben je nog steeds benieuwd naar de Goldendoodle? Dit artikel gaat over de standaard Goldendoodle, en niet over de Mini Goldendoodle. Ook al is elke Goldendoodle vergelijkbaar, een standaard Goldendoodle pup is anders in enkele opzichten. Laten we eens kijken of deze hond perfect bij je past!

Geschiedenis

De geschiedenis van de Goldendoodle is onduidelijk, net zoals bij de meeste designer honden. Wel is bekend dat de Goldendoodle in de jaren negentig populair werd, net als andere designer honden. Waarschijnlijk werd de Goldendoodle geïnspireerd door de succesvolle kruising van de Labrador Retriever en de Poedel om een allergievriendelijke hulphond te ontwikkelen.

Samson The Dood is de bekendste Goldendoodle ter wereld, met meer dan een miljoen volgers op Instagram.

Het verleden van een hond kan ons helpen zijn persoonlijkheid te achterhalen en hoe hij zou zijn als huisdier. Het is een belangrijk onderdeel van het onderzoek “is dit het juiste hondenras voor mij?”. Laten we eens kijken naar de geschiedenis van zijn ouders om een nog beter beeld te krijgen van hun verleden.

De Poedel van standaard formaat is de helft van zijn ouders. De Poedel is een Duitse jachthond. Hij jaagt het liefst op eenden. Het is een sportieve hond met veel energie en hij houdt van water (en eenden!). Zijn vader is een Golden Retriever.

De Golden Retriever is een jachthond die komt uit Schotland en het Verenigd Koninkrijk. Hij is oorspronkelijk gefokt om prooien van jagers op te halen. De combinatie van deze genen zorgt voor een hond die energiek is en van zijn gezin houdt.

Karakter van de Goldendoodle

De Goldendoodle is een charmante hond die van het leven houdt. Deze honden zijn altijd blij en enthousiast om te spelen. Hij heeft een enorme energie en we zullen er meer over vertellen in het stukje over beweging. Veel ouders die binnenkort een Goldendoodle willen nemen, gaan ervan uit dat het een liefdevolle, knuffelige hond is. Goldendoodles van standaard formaat zitten echter vol met springerige energie. Dat komt door hun Poedel ouder.

Dit hondenras is kalm en rustig in huis. Het zijn prachtige familie huisdieren omdat ze zo knuffelig zijn met hun gezin. Hij is kalm en verstandig, niet zo hyperactief als sommige andere rassen. Hierdoor is hij een geweldige therapiehond. Ook is dit een klittenband hond, en is hij dol op gezelschap. Je moet voorzichtig zijn bij het kiezen van een hond die behoefte heeft aan gezelschap.

Als je een onafhankelijke hond zoekt die graag alleen is, moet je op zoek naar een ander hondenras. Dit karakter wordt door sommige baasjes gewaardeerd, terwijl anderen er niet van houden. 

De Goldendoodle is een liefdevolle pup die van mensen houdt en beschikt over een hoge intelligentie. Soms is hij te slim voor zijn eigen bestwil. Als je hem niet genoeg vermaakt, komt hij in de problemen. Het is een vriendelijke hond die goed overweg kan met zowel gezinsleden als vreemden. De Goldendoodle is een goede keuze voor gezinnen die sociaal zijn en graag op vakantie gaan met hun Goldendoodle. Voor gezinnen die op zoek zijn naar een waakhond, is een ander hondenras beter.

Het is een geweldig familie huisdier als je in staat bent om aan zijn behoeften te voldoen. Hij is gek op kinderen, maar alleen wanneer hij als pup is gesocialiseerd. Vogels, vooral eenden, zijn de enige dieren waar hij misschien niet mee overweg kan. 

Formaat & Uiterlijk

In de rasstandaard van GANA staat dat de Goldendoodle gemiddeld 53 centimeter groot wordt, en 23 kilo weegt. De meeste Goldendoodles zijn tussen de 50 en 60 centimeter groot, en wegen tussen de 22 en 40 kilo.

Als je je zorgen maakt over het formaat, is het belangrijk dat je dit bespreekt met de fokker. Er zijn vier maten Goldendoodles: standaard, klein, middel, groot, en mini.

De Goldendoodle is een grote knuffelbeer. Zijn totale uiterlijk is goed uitgebalanceerd. Hij is vrolijk en warm, met een glimlach die altijd openstaat voor nieuwe mensen. Het zijn atletische en elegant ogende honden met een soepele, lichte looppas. De Goldendoodle van het standaard formaat ziet er gespierder uit dan zijn kleinere neefjes en nichtjes.

Zijn snuit lijkt meer op die van een Golden Retriever dan op de smallere snuit van een Poedel. Dit geeft hem een meer rond en voller gezicht. Hij heeft schattige ovaalvormige ogen die expressief zijn en een vierkante, vlezige neus. Zijn oren zijn van gemiddeld formaat en hangen tot aan de kaaklijn. Zijn behaarde vacht wordt benadrukt door zijn lange staart, die hij hoog in de lucht meedraagt.

Vacht & Kleur

De vacht van Goldendoodles is populair. Er zijn 3 soorten Goldendoodle vachten: gekruld, recht en golvend. De gekrulde vacht is net zo gekruld als de vacht van een Poedel. 

Zijn KRT71 gen bepaalt zijn type vacht. Dit genetische gen kan door sommige fokkers worden getest om te voorspellen welk type vacht de hond krijgt. Dit is geen garantie. Zijn gezondheid en persoonlijkheid zijn belangrijker dan zijn krullen.

Bekijk ook  Siberische Husky: Feitjes, Karakter, Puppy Prijs, Foto’s & Meer

De term hypoallergene hond verwijst naar honden met weinig verharing, die meer geschikt zijn voor gezinnen met lichte allergieën. Een van de ouders, de Poedel, is een hond die weinig verhaart, en de Golden Retriever is dat niet. De Golden Retriever verhaart heel veel! Er zijn honden die niet verharen, maar dat is een fabeltje.

Als je een hypoallergene hond wilt, kun je beter bij een rashond blijven. Fokkers kunnen ook testen op de verharingsgenen, net zoals ze kunnen testen op krul genen.

De Goldendoodle komt voor in verschillende kleuren. De voornaamste kleuren voor de Goldendoodle zijn: crème, abrikoos en rood, maar ook zwart, zilver, chocolade, zilver en grijs. Verder kunnen ze variëren in vachtstijlen. Deze omvatten ‘parti’, dit betekent dat de vacht minimaal 50% wit is met effen vlekken van een andere kleur. Als de vacht minder dan 50% wit is, wordt het vachtpatroon ‘abstract’ genoemd.

Een hond met ‘fantoom’ markeringen op een effen achtergrond wordt ‘fantoomvacht’ genoemd. Deze markeringen bevinden zich boven en onder elk oog, langs de zijkanten van de snuit, onder de staart, in de borst, en aan de binnenkant van de poten. Tot slot wordt het ‘gestroomde patroon’ in strepen weergegeven. De “merle vacht” is een resultaat van de vermindering van effen vachten door het merles gen. Het creëert een willekeurig vachtpatroon met verschillende kleuren.

Beweging

De Goldendoodle, van standaard formaat, is een actieve hond. Hij heeft elke dag een uur beweging nodig. Dit moet een prioriteit zijn. Als je dat niet doet, kan je Goldendoodle ongeïnteresseerd raken, ondeugend worden, of gedragsproblemen ontwikkelen.

Hij is intelligent en geniet van een gevarieerde activiteiten gedurende de week om zowel zijn geest als zijn lichaam te stimuleren. Hij is dol op water, zwem dus zoveel mogelijk in een zwembad of ga lekker zwemmen in de zee.

Overdag heeft hij naast zijn lichaamsbeweging ook mentale stimulatie nodig. Hij gaat waarschijnlijk hobby’s doen als gras graven of op de bank kauwen, of hij gaat constant naar je toe om aandacht te vragen. Speeltjes die gericht zijn op zijn favoriete speelsoort, kunnen een goede investering zijn. Om je intelligente pup gelukkig te houden, moet je in verschillende speeltjes investeren.

Leefomstandigheden

Je Goldendoodle is gelukkig zolang hij de ruimte heeft om te rennen en er mensen zijn om hem te vermaken. In een grotere woning zal hij zich beter op zijn gemak doordat hij dan plek heeft om rond te rennen. Voor dit hondenras is de enige regel dat hij niet in kleine appartementen kan wonen.

De Goldendoodle is een populaire familiehond, dit omdat hij met iedereen overweg kan. Hij past bij iedereen, van jonge peuters tot opa’s en oma’s. Het is een geweldige toevoeging aan een gezin met meerdere huisdieren. Hij kan met bijna alle dieren overweg, zolang er maar geen kippen of eenden in de buurt zijn.

Training

De Goldendoodle is een intelligente hond en hij is makkelijk te trainen. De Golden Retriever is het 4e meest intelligente hondenras terwijl zijn Poedel ouder de 2e is. Goldendoodles willen hun baasjes graag plezieren. Met de juiste training zal je intelligente hond snel commando’s leren. Dit maakt hem een goede keuze voor beginnende baasjes.

Om van hem de gelukkige, welgemanierde en liefdevolle hond te maken waar we allemaal van houden, moet hij op de juiste manier worden opgevoed. Begin met hem te trainen zodra hij in huis is. Wees consequent met de regels en commando’s.

Ook is het belangrijk om de Goldendoodle te socialiseren. Laat hem zo veel mogelijk socialiseren met andere honden en meng hem met hen. Hij moet worden blootgesteld aan lawaai, luide straten en andere mensen. Dit zal zijn zelfvertrouwen vergroten en hem een beleefde hond maken.

Positieve bekrachtiging is effectiever voor de Goldendoodle. De positieve bekrachtiging trainingsmethode zal je Goldendoodle helpen sneller commando’s te leren, zoals het leren hoe een pad te gebruiken of een commando uit te voeren. 

Veel Goldendoodles zijn angstig als ze te lang alleen gelaten worden. Ze houden van menselijk gezelschap, dus het is natuurlijk voor Goldendoodles om angstig te worden als er geen mensen zijn. Ze zullen angstig zijn als ze alleen gelaten worden, vooral als ze jong zijn. Een bench training kan een goede manier zijn om de angst te verlichten door een veilige en comfortabele omgeving te creëren. Hondeneigenaren zeggen vaak dat dit het beste is wat ze ooit hebben gedaan.

Gezondheid

De Goldendoodle is een extreem gezond hondenras. Hij kan wel 12 tot 14 jaar oud worden. Dit is een lange levensverwachting voor een grote hond. Je kunt je hond zo gezond en gelukkig mogelijk houden door hem veel beweging te geven, zijn bezoeken aan de dierenarts bij te houden en hem de beste voeding te geven die je tot je beschikking hebt. De gezondheid van je pup zal worden verbeterd als je werkt met verantwoordelijke fokkers.

Zoals bij alle hondenrassen, zijn Goldendoodles vatbaarder voor bepaalde gezondheidsproblemen. De meeste van deze gezondheidsproblemen komen voor bij de Golden Retriever en Poedel honden. De volgende lijst is niet volledig, maar is een nuttige basis om te weten te komen waar je op moet letten.

Heup en Elleboogdysplasie

Heupdysplasie is een aandoening waar beide ouders van de Goldendoodles vatbaar voor zijn. Elleboogdysplasie komt ook vaak voor bij de Golden Retriever. Wanneer de gewrichten zich abnormaal ontwikkelen als gevolg van een snelle groei, wordt dit gewrichtsdysplasie genoemd. Deze afwijkingen kunnen leiden tot artritis en pijnlijke beweeglijkheid. Gewrichtsdysplasie treedt op wanneer iemand moeite heeft met staan, klimmen of inspanning niet kan verdragen.

Bekijk ook  Boxador: Feitjes, Eigenschappen, Foto’s & Meer

Oogaandoeningen

Er zijn veel oogaandoeningen waar de Goldendoodle vatbaar voor kan zijn. De meest voorkomende zijn progressieve retinale atrofie, juveniele cataracten, en pigmentaire uveitis. Elke vatbare oogaandoening bij een Goldendoodle kan resulteren tot permanent verlies van het gezichtsvermogen. Jeukende ogen, roodheid, zwelling, jeuk, tranende ogen, ontstoken ogen, algemene gevoeligheid, en zich stoten aan dingen kunnen allemaal signalen zijn van verlies van gezichtsvermogen.

Hartaandoeningen

Deze aandoening wordt vaak doorgegeven vanuit de Golden Retriever familie. Subvalvulaire stenose is de belangrijkste hartaandoening. Deze aandoening wordt gekenmerkt door een vernauwing in de aortaklep. Dit kan extra druk op het hart veroorzaken en tot hartfalen leiden. Dit moet vroegtijdig worden ontdekt door de dierenarts, die naar het hart moet luisteren. Regelmatige dierenartsbezoeken zijn belangrijk.

Sebaceous Adenitis

Deze zeldzame huidaandoening is doorgegeven van zijn ouder, de Poedel. Honden met deze aandoening hebben een verminderde productie van talg in hun haarzakjes. De hond kan last krijgen van schilfering en alopecia. De meest voorkomende symptomen zijn droge plekken en een schilferige huid. Haaruitval komt ook vaak voor. Hoewel het niet kan worden behandeld, kan het onder controle worden gehouden met hoogwaardige voeding en topische behandelingen.

Voeding

Elke dag eet een Goldendoodle ongeveer drie kopjes hondenvoer. Dit is afhankelijk van zijn grootte, leeftijd en energieniveau, en van het soort brokken dat hij krijgt. Je kan advies op maat krijgen aan de hand van zijn gewicht. Of je kunt de aanwijzingen op de verpakking van het eten volgen.

De Goldendoodle moet brokken voor grote hondenrassen krijgen. Hij heeft andere voedingsvereisten dan kleinere rassen. Verder moet je je hond brokken geven die passen bij zijn leeftijd. Dit is vooral belangrijk in de puppytijd, omdat dan de basis wordt gelegd voor een gezonde levensstijl en een gezond lichaam.

Brokken van hoge kwaliteit zijn het beste voedsel voor je Goldendoodle. Het zal niet alleen voldoen aan zijn voedingseisen, maar zal hem ook gelukkig en gezond houden. Brokken van hogere kwaliteit hebben een hoger gehalte aan omega 3- en 6-vetzuren. Deze vetzuren zijn essentieel voor het zicht en de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Van brokken met veel gezonde vetten is wetenschappelijk aangetoond dat ze de gezondheid van de vacht verbeteren, vooral bij honden met talgklieracne.

Verzorging van de Goldendoodle

De vacht van je Goldendoodle kan een van zijn mooiste eigenschappen zijn. Het is belangrijk om hem goed te verzorgen. Om klitten weg te houden, moet hij elke dag geborsteld worden. Vooral als de vacht van je hond krullend of wollig is. Om krullen en ondervacht aan te pakken, gebruik je een gladde tandenborstel. Om irritatie van de huid te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat de uiteinden van je borstel zacht en afgerond zijn. Hoewel ze minder verharen dan andere hondenrassen, verharen ze toch af en toe.

De Goldendoodle moet eens in de zes tot acht weken in bad. Gebruik een zachte shampoo die gemaakt is van natuurlijke ingrediënten, bijvoorbeeld verzachtende havermout. Gebruik een product dat niet irriteert als hij een pup is. Poets zijn tanden ten minste twee keer per week om tandvleesaandoeningen te voorkomen. Reinig zijn oren een keer per week met een oorcleaner om infecties te voorkomen.

Laat je Goldendoodle zo snel mogelijk kennismaken met zijn verzorgingsschema. Raak zijn voeten regelmatig aan om hem te laten wennen en beloon hem bij elke poetsbeurt.

Veel baasjes sturen hun hond ook elke zes tot acht weken naar een professionele trimsalon. Een knipbeurt kost € 75,00 tot € 150,00, afhankelijk van waar je woont en de grootte van je hond, zijn vachttype en hoe hij zich gedraagt bij de trimsalon.

Goldendoodle fokkers & puppy prijzen

Het populairste designer hondenras is de Goldendoodle. Om een fokker van hoge kwaliteit te vinden, hoef je niet lang te zoeken. Topkwaliteit fokkers kunnen wachtlijsten hebben, dus plan goed vooraf. Als je op zoek bent naar de perfecte pup, zijn reisafstand en tijd niet van belang!

Als je op zoek bent naar een pup met gelukkige en gezonde bloedlijnen, is het belangrijk om nauw samen te werken met een kwalitatieve fokker. 

De prijs voor een Goldendoodle pup ligt tussen de € 1.500,00 en € 2.000,00. De prijs kan erg schommelen op basis van de kwaliteit van de fokker en de vraag naar Goldendoodle pups op het moment dat je er één wilt kopen.

Wanneer je een pup voor een veel lagere prijs tegenkomt, is er een grote kans dat ze geen betrouwbare fokker zijn of deel uitmaken van een puppy ‘kwekerij’. Doe je onderzoek en laat je niet misleiden door lage prijzen. Uiteindelijk betaal je meer voor dierenartsrekeningen en gedragstrainingen. Een goede fokker zal je persoonlijk uitnodigen om de pups in hun omgeving te zien. Ze zullen al je vragen beantwoorden en je vervolgens veel vragen stellen over je levensstijl en het huis waarin je woont. Ze zullen uitstekend voor hun pups zorgen, inclusief medische aandacht, socialisatietraining en diergeneeskundige zorg. Vraag om gezondheidscertificaten in te zien. Kijk online voor recensies en onderzoek het bedrijf. Dit kan je helpen om een goede beslissing te nemen.

Goldendoodle pups kunnen komen met extra kosten. Je moet je huis inrichten en je tuin beveiligen met bedden, kratten, tuigjes, en andere apparatuur. De lopende kosten van het bezitten en trainen van een hond zijn ook belangrijk. Dit zijn onder andere dierenartsrekeningen, verzekeringen, speelgoed en voedsel. Wanneer je een hondeneigenaar wordt, zijn de kosten een belangrijke factor.

Conclusie

De Goldendoodle is een populair designer hondenras dat gewild is bij veel Nederlanders. Zoals je kunt lezen, is dit niet voor niets. Hij is aanhankelijk, liefdevol, intelligent, lief en speels. Hebben we al gezegd dat hij schattig is?

Hij zal van je houden en je als zijn beste vriend beschouwen. Zolang je goed voor hem zorgt. Zal hij een prachtige aanwinst voor je gezin zijn, en ga je genieten van zijn gezelschap!

Kruisingen die lijken op de Cavapoo