Een van de eerste designerhonden is de Cockapoo. Deze pup is een kruising tussen de Poedel en de Engelse Cocker Spaniël. Ze bestaan al zo lang dat het bijna een hondenras is geworden. Maar nog niet helemaal! De Cockapoo heeft vele namen, waaronder de Cockapoodle, Cockerpoo en ook de Spoodle. Het hondenras is een van de populairste Poedel mixxen.  Hetzelfde geldt voor de Engelse Cocker Spaniël.

De Cockapoo is een favoriete keuze voor gezinnen die een pluizige knuffelbeer achtige hond willen. Deze hond is meer dan een schattige knuffelbeer. Hij heeft veel energie en zijn verzorgingsroutine neemt meer tijd in beslag dan de meeste mensen beseffen.

Er zijn drie maten Cockapoos. Om niet voor verrassingen te komen staan, is het belangrijk om te weten welke maat het beste bij je levensstijl past. Je moet er zeker van zijn dat je in alle behoeften kunt voorzien. We gaan je alles laten weten over de Cockapoo.

Geschiedenis

Cockapoos worden beschouwd als designer honden. In tegenstelling tot de meeste rashonden, is hun verleden echter minder duidelijk. Hier is wat we wel weten. Vermoedelijk is in de jaren 1960 het eerste nestje Cockapoos geboren. Het is niet duidelijk of te gepland of per toeval zijn geboren. We weten het niet! Dankzij hun vriendelijke, zachtaardige aard en hun weinig verharende vacht zijn deze honden populair geworden.

Het kan verwarrend zijn om door de wereld van de Cockapoo te navigeren. De Cockapoo is gewoonlijk een mengeling van de Poedel, en de Engelse Cocker Spaniël. Deze pups worden door fokkers soms Spoodles genoemd, terwijl anderen de naam Cockapoo/Spoodle gebruiken.

Cockapoos kunnen worden gezien als een mix van een Poedel of een Engelse Cocker Spaniël. Er is weinig tot geen verschil tussen de verschillende varianten. Als dit belangrijk is, vraag je je fokker uit welke bloedlijn hij komt. Het is belangrijk op te merken dat de Cockapoo niet verward moet worden met de Sproodle. Dat is een kruising tussen een Engelse Springer Spaniël en een Poedel.

Karakter van de Cockapoo

Cockapoos staan bekend om hun persoonlijkheid. Dit is waarom ze zo populair zijn geworden. Hoewel niet alle designer rassen het beste van beide werelden kunnen erven, profiteert dit hondenras van tientallen jaren selectief fokken. Cockapoos met wenselijke eigenschappen werden geselecteerd, waarbij elke opeenvolgende generatie hun wenselijke eigenschappen vergrootte. Het hondenras werd uiteindelijk genormaliseerd.

Hij houdt van mensen. Het is een echte vriend en hij aanbidt zijn familie. Deze eigenschap wordt zeer gewaardeerd in het Cockapoo ras. Vanwege zijn enthousiasme om zijn baasje te plezieren in combinatie met zijn intelligentie, is hij een makkelijk te trainen pup. Hij is ook gevoelig voor verlatingsangst en houdt er niet van zonder zijn tweebenige vrienden te zijn.

Het is een vrolijke, speelse pup die wordt beschreven als extreem gelukkig. Dit is de hond voor jou als je op zoek bent naar een puppy met een warme glimlach en een aanstekelijke hartelijkheid. Hoewel hij lief en gehoorzaam is, is het zijn persoonlijkheid die van hem een geweldig huisdier maakt. Bezoekers en vreemden begroet hij graag met een kwispelende staart en kusjes. 

Cockapoos zijn in staat om veel energie op te wekken, vooral grotere Cockapoos. (We zullen de verschillen in grootte hierna bespreken). Je kunt een speelse hond verwachten die houdt van touwtrekken of apporteren. Dit hondenras is altijd blij om bij mensen in de buurt te zijn. Sommige mensen, vooral degenen die op zoek zijn naar een kleine Cockapoo verwachten een schoothondje. De Cockapoo is een werkhond, net als de Engelse Cocker Spaniël en de Poedel.

Dat betekent ook dat hij een zeer prooidriftige hond is. Hij kan goed samenleven met andere huisdieren, maar zal achter alles aanzitten wat niet bij zijn gezin hoort. Hij is ook ongelooflijk snel! Dit is iets waar je rekening mee moet houden als je alleen met hem gaat wandelen. Dit zal zo meteen in meer detail worden uitgelegd.

Formaat & Uiterlijk

Er zijn 3 soorten Cockapoos. Daarom is het belangrijk om de juiste voor jou te kiezen. De hoogte wordt gemeten vanaf de poten tot aan de schouders. 

 • Toy –  Tot 25 centimeter. Deze honden wegen meestal minder dan 5,5 kilo.
 • Miniatuur – 28 tot 36 centimeter groot. Deze honden wegen meestal tussen 5,5 en 9 kilo.
 • Standaard – 38 centimeter en groter. Standaard Cockapoos wegen meer dan 9 kilo. Sommigen kunnen zelfs tot 23 kilo wegen.

Zoals je kan lezen is er een enorm verschil in de grootte, vergeleken met de Standaard Cockapoos. Fokkers kunnen hun Cockapoos ook in andere groepen indelen. Kleine Cockapoos worden soms Teacup Cockapoos genoemd en grotere Cockapoos krijgen soms de naam Maxi Cockapoos. Ze behoren gewoon tot een van de drie categorieën. Vraag je fokker in welke categorie hij valt. Toy Cockapoos kunnen gelukkig leven in appartementen, terwijl de andere dat misschien niet kunnen.

Grotere Cockapoos kunnen verward worden met Engelse Cocker Spaniëls en Goldendoodles. Omdat ze erg op elkaar lijken. Het zijn schattige hondjes met ronde ogen en kleine knopneuzen. De oren staan hoog op hun schedel en zakken tot de kaakhoogte. De oren staan altijd rechtop. Sommige van deze honden hebben van nature korte staarten, terwijl anderen staarten van normale lengte hebben. Het zijn goed geproportioneerde honden die gespierd zijn, maar niet te atletisch.

Cockapoo Gewichtstabel

Wij hebben een gewichtstabel gemaakt voor elk van de drie soorten Cockapoos. Om het voor jou inzichtelijk te maken hoe groot je pup ongeveer gaat worden.

Vacht & Kleur

Cockapoos hebben het kapsel van de Poedel geërfd, maar het langere haar komt overeen met dat van de Engelse Cocker Spaniël. Hun haren zijn meestal dik en dicht. Dit betekent dat ze veel verzorging nodig hebben.  Er zijn veel stijlen van vachten om uit te kiezen: teddybeer-achtige vachten, poedel-achtige vachten, stijlvolle poedel-achtige vachten en volledig natuurlijke vachten.

Bekijk ook  Boxador: Feitjes, Eigenschappen, Foto’s & Meer

Cockapoos zijn vaak enkelharig, maar dit is niet altijd het geval. Het poedelras heeft een enkele vacht, terwijl de Engelse Cocker Spaniël een dubbele vacht heeft. Fokkers die honden van de tweede en derde generatie fokken, hebben meer kans om rassen met een enkele vacht te garanderen. Je moet ergens anders zoeken als je op zoek bent naar hypoallergene honden. Er bestaat niet zoiets als een “hypoallergene” hond. Puppies die meer verharen dan anderen zijn de enige uitzondering.

Er zijn veel opties voor de vacht van de Cockapoo. Zwart, wit, bruin en crème zijn de meest populaire kleuren. Deze kleuren kunnen witte vlekken hebben, of een combinatie daarvan.

Hoeveel moet een Cockapoo bewegen

Hoewel de Cockapoo een actieve hond is, hangt zijn behoefte aan beweging af van de grootte die je kiest. Een Toy Cockapoo kan tot 30 minuten per dag worden uitgelaten. Als je kiest voor een Cockapoo van middelmatige grootte, kun je verwachten dat hij tot 45 minuten per dag beweging nodig heeft.

Een Standaard Cockapoo heeft 60 minuten beweging per dag nodig. Vraag de fokker naar de grootte van je pup. Want niet iedereen kan of wil elke dag een uur bewegen.

Toy Cockapoos houden ervan om in de buurt te gaan wandelen en hun pootjes meerdere keren per dag te strekken. Miniatuur en Standaard Cockapoos moeten veel afwisselende beweging krijgen. Ze zullen zich gaan vervelen als ze elke dag hetzelfde doen. Je kan allerlei verschillende activiteiten voor hem vinden. Zoals wandelen en het bos verkennen. Veel honden zullen genieten van zwemmen, terwijl anderen blij zullen zijn om te spelen met hun hondenvrienden in het hondenpark.

Volwassen Cockapoos zijn slim en zullen de hele dag mentale stimulatie nodig hebben. Ze houden ervan om plezier te maken en hun energie te delen met hun baasjes. Je kunt ook spelen met kauwspeeltjes of met puzzels die snoepjes geven. Je kunt nooit genoeg speelgoed hebben voor deze intelligente hond, dus zorg ervoor dat je er een paar hebt.

Leefomstandigheden

De Cockapoo kan zich aan elke omgeving aanpassen. Hij is gelukkig in elke omgeving, zolang zijn favoriete mensen bij hem zijn. Een grotere Cockapoo zal het niet goed doen in een klein appartement. Alle soorten gezinswoningen kunnen geschikt zijn als je je gezonde verstand gebruikt. Zorg ervoor dat hij een veilige tuin heeft. Als hij mag zwerven, zal de Cockapoo met iedereen bevriend raken.

Hij is goed met kinderen van alle leeftijden. Je moet toezicht houden op je hond in de buurt van kinderen, net zoals je zou doen met elke andere hond. Leer jongere kinderen hoe ze met honden moeten omgaan en spelen. Zolang de pup gesocialiseerd wordt, is het prima om andere huisdieren te hebben. Cockapoos kunnen leven in een huis met meerdere huisdieren.

Training van de Cockapoo

De Cockapoo kan snel worden getraind en is een goede keuze voor nieuwe baasjes. De Poedel afstamming is de 2de slimste hond, en de Engelse Cocker Spaniël is de 24ste. Je kan er zeker van zijn dat je Cockapoo een intelligente hond is onder alle verkrijgbare honden. Zijn enthousiasme en intelligentie maken hem gemakkelijk te trainen. Toch moet je er moeite voor doen en hem de basisprincipes van hondengedrag te leren.

Een goede socialisatiestrategie is de sleutel tot het opvoeden van een gelukkige, gezonde pup. Verantwoorde fokkers beginnen dit proces door de pup op te voeden met zijn nestgenootjes en moeder. Een fokker zal de pup met andere honden, dieren en mensen mixen zodra hij oud genoeg is. Het is jouw verantwoordelijkheid om dit proces voort te zetten zodra de pup thuis is. Laat hem kennismaken met de buren, hun kinderen en hun huisdieren. Bezoek het hondenpark zodat je hem leert kennen.

Gebruik de positieve trainingsmethode om je Cockapoo te trainen. Hij zal blij zijn om je complimentjes te horen. De kans dat je Cockapoo slaagt is groter als je elke trainingssessie en opdracht leuk maakt. Door je complimentjes en snoepjes zal je Cockapoo gemotiveerd blijven. Begin met het trainen van je Cockapoo in een bench zodra de pup thuis is.

Uit onderzoek is gebleken dat opvang een basisbehoefte is voor honden. Dit is een cruciaal aspect voor angstige Cockapoos. Voor honden die lijden aan verlatingsangst, heb je misschien een sterkere bench nodig.

Gezondheid

Cockapoos zijn gezonde honden die tussen de 14 en 18 jaar oud worden. Toy Cockapoos leven over het algemeen langer dan hun grotere soortgenoten. Probeer alles op alles te zetten om hem gezond te houden.

Regelmatige lichaamsbeweging, goede voeding en regelmatige bezoeken aan de dierenarts zijn allemaal manieren om ervoor te zorgen dat je hond gezond blijft. Het is belangrijk om te werken met verantwoordelijke fokkers die hun honden regelmatig op hun gezondheid controleren. Zorg ervoor dat je naar de certificaten vraagt.

De gezondheidsproblemen die de Cockapoo kan hebben, zijn vergelijkbaar met de problemen die zijn ouders hebben. Cockapoos kunnen meerdere gezondheidsproblemen hebben. Sommige kunnen totaal andere gezondheidsproblemen hebben, dus wees voorzichtig met het uitsluiten van andere mogelijke oorzaken. Dit zijn de voorkomendste aandoeningen die bij Cockapoos voorkomen.

Patella Luxatie

Dit is ook bekend als “verschoven knieschijf”, een aandoening waarbij de knieschijf loskomt. Deze aandoening komt vaak voor bij kleine hondenrassen en kan worden aangetroffen bij Toy en Miniature Cockapoos. Het is mogelijk dat je pup verlamd raakt aan één poot of een afwijkende loop krijgt. Dit kan ernstige pijn veroorzaken. Je dierenarts moet het onderzoeken, want het kan zijn dat hij uiteindelijk geopereerd moet worden.

Heupdysplasie

Deze aandoening komt vaker voor bij de Standaard en Miniatuur Cockapoos, aangezien het grotere rassen zijn. Het ontstaat wanneer het aangetaste gewricht niet meer goed werkt en er meer slijtage ontstaat. Dit leidt uiteindelijk tot pijnlijke gewrichtsontsteking. Heupdysplasie treedt op wanneer de hond moeite heeft met staan of liggen, niet hoog genoeg kan klimmen en niet in staat is te bewegen.

Oogaandoeningen

Oogaandoeningen kunnen voorkomen bij Cockapoos in alle maten. De meest voorkomende oogaandoeningen om op te letten zijn glaucoom, progressieve retinale atrofie, en cataract. Deze aandoeningen kunnen leiden tot volledig verlies van het gezichtsvermogen. Het is belangrijk om snel te reageren op eventuele veranderingen rond het oog.

Bekijk ook  Pomsky: Feitjes, Karakter, Puppy Prijs, Foto’s & Meer

Leveraandoeningen

Twee vormen van leveraandoeningen komen vaak voor bij de Cocker Spaniel: chronische actieve hepatitis en kopertoxicose. Deze leveraandoeningen kunnen ook bij de Cockapoo voorkomen. Je moet letten op symptomen zoals verlies van eetlust, braken, diarree, veel plassen, zwelling, geelzucht (gele tint in het tandvlees en de ogen), en andere aanvallen.

Voeding

De leeftijd, het energieniveau en vooral de grootte van de Cockapoo zijn allemaal van invloed op de hoeveelheid voer die je hem moet geven. Omdat de voedingsbehoeften van Cockapoos zo verschillend zijn, is het moeilijk in te schatten hoeveel kopjes ze nodig zullen hebben.

Gebruik de voedingsrichtlijnen van de verpakking om te bepalen hoeveel je de hond moet voeren. Om te berekenen hoeveel voer je de hond moet geven, moet je rekening houden met zijn gewicht. Dit kan enige aanpassing vergen omdat elke hond uniek is. Maar na wat vallen en opstaan kom je er wel uit.

Een Toy Cockapoo of Miniature Cockapoo moet een brokje krijgen dat geschikt is voor kleine rassen. Voor een Standaard Cockapoo zijn algemene brokjes beter. Je Cockapoo moet brokken krijgen die geschikt zijn voor zijn leeftijd, zoals puppybrokjes en brokjes voor volwassen Cockapoos.

Dit is vooral belangrijk voor puppy’s, omdat zijn lichaam alle voedingsstoffen nodig heeft om gezond te groeien. Cockapoos zijn soms kieskeurig en je kunt ze blijer maken door warm water of natvoer te geven. Cockapoos kunnen een gevoelige maag hebben en beter reageren op hondenvoer met een beperkt aantal ingrediënten.

Geef je Cockapoo niet te veel voer, want dit kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. Je dierenarts kan je een specifiek brokje voor je Cockapoo of een voorgeschreven dieet aanraden als je vermoedt dat je Cockapoo een leveraandoening heeft.

Verzorging van de Cockapoo

De vacht van Cockapoos moet vaker worden geborsteld dan die van andere rassen. Om te voorkomen dat zijn haar in de klit raakt, moet je het elke dag borstelen. Het borstelen van de vacht duurt lang als je te lang wacht. Je moet meer tijd besteden aan het borstelen van de vacht van een Standaard Cockapoo dan je zou doen bij een Toy Cockapoo. Dit lijkt logisch, maar het is belangrijk om over na te denken bij het kiezen van een Cockapoo maat.

Cockapoos hebben een eenlaagse vacht. Deze vachten lijken meer op mensenhaar en groeien sneller dan dubbellaagse vachten. Zoek een vertrouwde trimsalon of ga op YouTube om te leren hoe je dit zelf kunt doen. Het is oké om fouten te maken, maar het zal snel beter gaan. Wees dus niet te streng voor jezelf. Je Cockapoo puppy moet van jongs af aan worden blootgesteld aan verzorging, zodat hij er van leert houden.

Een bad is voor de Cockapoo eens in de twee maanden nodig. Als het noodzakelijk is, doe de Cockapoo dan niet vaker in bad. Je loopt het risico zijn gevoelige huid te irriteren en zijn natuurlijke oliën aan te tasten. Je kunt een zachte hondenshampoo gebruiken die gemaakt is van natuurlijke ingrediënten. Om tandvleesaandoeningen te voorkomen, poetst het gebit minstens een keer per week met hondentandpasta. Het is belangrijk om zijn oren schoon te maken met oorcleaners. Zijn lange oren kunnen namelijk vatbaar zijn voor bacteriële infecties.

Fokkers & Cockapoo pups

De Cockapoo is een hondenras dat veel voorkomt in Nederland. Je hoeft niet ver te rijden om betrouwbare fokkers van Cockapoos te vinden. Je kunt verwachten dat je op een wachtlijst voor pups komt te staan, omdat dit ras erg populair is. Wanneer je op zoek bent naar een fokker van hoge kwaliteit, doe dan je onderzoek. 

Eventuele vragen die je hebt zullen worden beantwoord door een goede fokker. Ze zullen geïnteresseerd zijn in je levensstijl en de manier waarop je leeft, om ervoor te zorgen dat de Cockapoo een zo goed mogelijk thuis krijgt. Ontmoet de fokker en hun pups. Controleer de gezondheid van de pups en vraag naar de certificaten.

Je moet rekening houden met alle kosten die het opvoeden van een pup met zich meebrengt. Je zult je huis moeten inrichten met speelgoed, bedjes, bench en tuigjes. Om de doorlopende kosten zoals dierenarts kosten, verzekering en voeding. Al deze kosten moeten worden overwogen.

Wat kost een Cockapoo?

De prijs voor een Cockapoo pup begint meestal vanaf € 1.750,- bij een betrouwbare fokker en kan oplopen tot € 3.000,-. De gemiddelde prijs voor een Cockapoo pup is ongeveer € 2.000 ,-.

Als een Cockapoo pup voor weinig verkocht wordt moet je erg goed opletten, er zijn namelijk veel puppy massa kwekerijen, hier fokken ze vaak zieke pups. Je kan er dan ook van uitgaan dat bij een erg goedkope Cockapoo pup je veel geld gaat betalen aan dierenartskosten.

Conclusie

 • De Cockapoo is een geweldig familiehuisdier en is geschikt voor alle gezinnen.
 • Het is een gebalanceerde hond, die speels is, maar niet overdreven.
 • Het is een liefdevolle en zorgzame hond die graag tijd doorbrengt met zijn gezin.
 • Je moet hem niet te vaak alleen laten, want dan kan hij angstig worden.
 • Het is een vrolijke hond en hij is altijd bereid om een leuke tijd met je te hebben.
 • Een Cockapoo heeft tussen de 30-60 minuten beweging per dag nodig.
 • Hij is vriendelijk voor vreemden, dus verwacht niet dat hij een waakhond is.
 • Om klitten te voorkomen, moet zijn vacht dagelijks worden geborsteld. Hij verhaart echter niet zo veel.
 • Deze populaire hond van een gemengd ras is intelligent en gemakkelijk te trainen.
 • Het is een prooidriftige hond, maar hij schiet goed op met andere honden.
 • Gelukkig kan hij met meerdere huisdieren samenleven.

Cockapoos zijn vriendelijke, zachtaardige, kalme, respectvolle honden. Het is een lieve hond, die zich goed kan aanpassen. Doordat hij zich zo goed kan aanpassen en zo vrolijk is, zijn er maar weinig mensen die hem geen thuis zouden willen geven.

Het is belangrijk om aan zijn behoeften te voldoen. Om onaangename verrassingen te voorkomen, vraag de fokker naar zijn formaat. Het is duidelijk waarom Cockapoos een van de populairste hondenrassen zijn.

Kruisingen die lijken op de Cockapoo