De Boston Terriër, oorspronkelijk een Amerikaans hondenras, herken je meteen. Het is energiek, intelligent en klein hondenras. Ze zijn bekend door hun goede manieren en leuke persoonlijkheid. Zijn uitstekende manieren en opvallende vacht die op een pak lijkt, hebben hem de titel ‘American Gentleman’ op geleverd.

Boston Terriërs zijn goed uitgebalanceerde honden. Ze houden van knuffelen en spelen, maar hebben ook echte terriër genen. Wat er voor zorgt dat ze een speelse kant hebben. Als je een klein hondenras zoekt, kan het moeilijk zijn een beter ras te vinden. Let op ze kunnen wat onafhankelijk zijn, hierdoor zijn ze wat moeilijker te trainen dan andere rassen.

Door zijn kleine formaat en zijn vele energie is een Boston Terriër een goede keuze voor gezinnen met huizen van allerlei grootte. Als je een Boston Terriër fan bent en meer over deze gentleman wilt leren, ben je hier op het juiste adres. Laten we beginnen!

Geschiedenis

Het ras is ontstaan uit een kruising die gefokt werd voor pitgevechten en rattenwedstrijden in Liverpool en het Verenigd Koninkrijk. Een Bulldog en een Engelse Terriër werden in 1860 gebruikt om een gespierde pup te fokken, genaamd Judge. Judge werd naar Boston teruggebracht door een Amerikaanse man, die hem later verkocht aan Robert Hooper. 

Hooper kruiste de gespierde Judge met een kleiner, witter vrouwtje om Boston Terriërs te fokken. Boston Terriërs werden in twee decennia kleiner, mooier en minder agressief. In 1891 werd de Boston Terriër Club of America opgericht. Ze zijn een van de 10 hondenrassen die het label “Made in America” draagt.

Zoals verwacht, is de Boston Terriër tot een van de populairste honden in zijn geboortestad Boston. Beroemdheden uit Boston, waaronder Robin Williams, Hellen Keller, en Joan Rivers hebben een Boston Terriër.

Karakter van de Boston Terriër

De Boston Terriër is een familiehond die leuk met je kinderen kan spelen en knuffelen, ook kan hij goed omgaan met kleine kinderen. Dit ras is dit alles en meer. Hij is gevarieerd en is geschikt voor de meeste gezinswoningen.

Zijn uitgebalanceerd karakter maakt de Boston Terriër een goede toevoeging aan gezinnen met kinderen. Ook al is hij klein, toch is het een zeer stevige hond. Een Boston Terriër zal je kinderen vermaken en jou wat welverdiende rust bezorgen. Hij maakt graag deel uit van het gezin en beschouwt zichzelf als een gelijkwaardig lid van de groep, niet als het huisdier. Boston Terriërs willen niet domineren, maar vinden het wel geweldig om in het midden van de belangstelling te staan.

De Boston Terriër houdt van knuffelen en heeft voortdurend contact met zijn baasje nodig. Hij geniet van aandacht en is vriendelijk naar vreemde mensen. De Boston Terriër is een goede hond voor op de uitkijk, ook al maakt zijn vriendelijke aard hem een ongeschikte waakhond. Hij kondigt ieders komst aan, beter dan elke wekker die je ooit gebruikt hebt.

Boston Terriërs zijn een mix van terriër voorouders, pitgevechten en terriër fokken. Ze hebben echter veel minder prooidrift dan andere terriër rassen. Daarom is het een uitstekende keuze voor gezinnen met meerdere huisdieren, met katten of knaagdieren. Je kunt erop vertrouwen dat hij vriendelijk is tegen andere honden, zolang hij goed gesocialiseerd is.

Ook al zijn ze gefokt uit terriër voorouders en pit-gevechten, Boston Terriers hebben weinig prooidrift in tegenstelling tot andere terriër rassen. Daarom is het een uitstekende keuze voor gezinnen met meerdere huisdieren, zoals katten of knaagdieren. Je kunt erop vertrouwen dat hij vriendelijk is tegen andere honden, zolang hij goed gesocialiseerd is.

Boston Terriërs houden er niet van te veel alleen gelaten te worden. Hij heeft iemand nodig die het grootste deel van de dag met hem samen kan zijn. Een Boston Terriër is niet gelukkig als hij alleen gelaten wordt en kan hierdoor angst ervaren. Zijn destructieve Bulldog genen kunnen naar boven komen, en hierdoor kan hij alles kapot gaan maken wat in het zicht ligt. 

Formaat & Uiterlijk

De Boston Terriër behoort duidelijk tot de ‘niet-sportieve’ categorie van honden en is een hond van klein formaat. Met een gewicht van slechts 11 kilo voor een grote man is hij geen zware vechter zoals zijn voorouders. Kleine vrouwtjes kunnen zo weinig wegen als 6 kilo. Gemiddeld bereiken Boston Terriërs een hoogte van 15 tot 17 centimeter. De rasstandaard vermeldt echter wel dat hij er nooit slungelig of schriel uit mag zien. Ze worden gefokt om er stevig en doelgericht uit te zien.

De twee opvallendste kenmerken van de Boston Terriër zijn zijn natuurlijk gevlekte staart, en zijn smoking tekening op zijn borst. Deze twee kenmerken onderscheiden hem van andere gelijkaardig uitziende rassen zoals de Franse Bulldog, waar hij vaak verkeerd voor wordt aangezien. Zijn staart is van nature kort en laag bij zijn achterwerk. Zijn hals is lang en hij draagt zijn hoofd met trots.

De Boston Terriër heeft Brachycephaal Obstructief Syndroom (BOS). Zijn snuit is kort en zijn gezicht is gerimpeld. Hij ziet er insectachtig uit door zijn ogen. Zijn glimlach is charmant en dit zorgt ervoor dat hij er wat ondeugender uitziet.

Vacht & Kleur

Boston Terriërs hebben slechts drie vachtkleuren: zwart, wit en bruin. Allemaal hebben ze de witte markeringen van een smoking. Volgens de Boston Terriër rasstandaard is bruin de gewildste kleur. Fokkers die je een andere kleur Boston Terriër proberen te verkopen zullen je er waarschijnlijk van proberen te overtuigen dat het een mix is. Je kunt er vanuit gaan dat het geen vertrouwde fokker is.

Bekijk ook  Cavapoo: Feitjes, Karakter, Puppy Prijs, Foto's & Meer

De smoking markeringen moeten op zijn minst een witte snuitband, een witte voorborst, en een witte gloed tussen de ogen hebben. Andere populaire markeringen bij de Boston Terriër is een witte kraag en wit op de poten. Zijn voorpoten kunnen helemaal wit zijn of gedeeltelijk, en zijn achterpoten moeten wit zijn tot onder de sprongen. Door deze smoking krijgt de Boston Terriër de bijnaam de ‘American Gentleman’.

Zijn dubbele gelaagde, gladde, lange en fijn van textuur vacht is wat hem onderscheidt. De Boston Terriër verhaart het hele jaar door weinig en slechts iets meer tijdens het verharingsseizoen. Later in het artikel gaan we verder in op de verzorging van de Boston Terriër. De ogen van de Boston Terriër zijn altijd bruin.

Leefomstandigheden

Door zijn kleine formaat is de Boston Terriër ideaal voor elk huis. Hij kan in elk huis wonen, of het nu een klein appartement is of een groot landhuis. Hij is populair om zijn wendbaarheid. Ook al heeft een Boston Terriër geen tuin nodig, zou hij het altijd prettiger vinden om er wel een te hebben. Als je hem toegang tot een buitenruimte kunt geven, zorg er dan voor dat die veilig is. Wanneer een Boston Terriër niet in bedwang gehouden wordt, zal deze nieuwsgierige hond zelf gaan rondzwerven.

De meeste Boston Terriërs zijn rustig, zelfs in kleine woonruimten zullen ze je levensstijl niet belemmeren. Ze doen graag een dutje op de bank en zijn over het algemeen lui. Zorg ervoor dat je je Boston goed traint, zoals eerder al is verteld. De kans is groot dat je dan een leuke en relaxte gezelschapshond hebt.

Beweging

Boston Terriërs zijn energiek en beweeglijk voor hun kleine formaat. Ze houden van knuffelen, maar verwacht niet dat hij de hele dag blijft hangen. Hij heeft gemiddeld tussen de 30 en 45 minuten beweging nodig. Een deel daarvan kan als speeltijd thuis beschouwd worden, maar het grootste deel moet buiten wandelen en snuffelen zijn.

Tijdens de zomermaanden moet je de Boston Terriër in de gaten houden. Door zijn platte gezicht moet hij harder werken om te ademen en het lichaam van zuurstof te voorzien. Boston Terriërs moeten daardoor vaker een pauze nemen van intensievere lichaamsbeweging. Het is het beste om hem in de zomer overdag niet te trainen. In plaats daarvan kun je hem beter ’s morgens uitlaten en ’s avonds trainen.

Zijn intelligente en nieuwsgierige terriër genen vragen de hele dag om stimulatie. Met hem spelen is een geweldige manier voor hem om zich te amuseren en het middelpunt van de belangstelling te staan. Je kunt denken aan touw- en trekspeelgoed. Boston Terriërs zijn dol op apporteren van ballen. Je kunt ook kauwstaafjes of traktatie puzzelspelletjes kopen waarmee hij alleen kan spelen als je niet in staat bent te veel te spelen.

Training van de Boston Terriër

De Boston Terriër is slim en wil graag behagen. Hij beschikt wel over een eigenwijze eigenschap die hij waarschijnlijk van zijn Bulldog ouders erfde. Hoewel de Boston Terriër geschikt is voor nieuwe baasjes, verwacht niet dat hij zich volledig zal gehoorzamen.

Door zijn speelse karakter is de Boston Terriër altijd in voor het leren van nieuwe dingen. Positieve bekrachtiging is de beste trainingsmethode. Dit betekent in wezen dat je hun training positief maakt en ze beloont voor goed gedrag. Ze zijn dol op speelgoed en lekkere traktaties! Om aan de unieke grootte van je Boston Terriër tegemoet te komen, train je ze vroeg aan de lijn.

Vroege socialisatie is belangrijk voor Boston Terriërs. Wanneer je hem dit leert, zal hij een gebalanceerde hond zijn. Bij de socialisatie zullen zijn nestgenoten en zijn ouders de eerste stap zijn. Dagelijks moet de Boston Terriër door jou aan nieuwe omgevingen en geluiden  moeten worden blootgesteld.

Benchtraining is aan te bevelen voor de Boston Terriër omdat hij er een hekel aan heeft langere tijd alleen gelaten te worden. Benches zijn niet iets wat veel baasjes leuk vinden, maar hondenprofessionals en dierenartsen over de hele wereld raden het aan. Het geeft hem zijn eigen plekje om de tijd door te brengen, weg van andere huisdieren, en vermindert zijn angst als hij alleen gelaten wordt. Je kunt er ook gerust op zijn dat zijn ex-Bulldog kaken niet in staat zullen zijn je mooiste vloerkleed of schoenen kapot te maken.

Gezondheid

Een gezonde Boston Terriër heeft een gemiddelde levensverwachting van 11 tot 13 jaar. Je kunt de levensduur verlengen door hem actief te houden en hem goede voeding te geven. Het is belangrijk hem op de hoogte te houden van zijn gezondheidscontroles en te werken met fokkers die hun honden screenen. Bepaalde gezondheidsaandoeningen komen bij de Boston Terriër meer voor dan bij andere honden. Dit zijn de waarschijnlijkste aandoeningen die een Boston Terriër zou kunnen krijgen.

Oogaandoeningen

Boston Terriërs kunnen te maken krijgen met verschillende soorten oogproblemen. Zowel volwassen als jonge Boston Terriërs krijgen last van staar. Denk ook aan de mogelijkheid van het ontstaan van een cherry-eye of van hoornvlieszweren. Hij is kwetsbaarder voor algemene oogletsels door zijn grote, uitpuilende ogen.

Doofheid 

Boston Terriërs hebben een hoog percentage doofheid binnen hun genetische pool. Voordat een pup geadopteerd wordt, voeren alle erkende fokkers een BAER test uit om na te gaan of de pups doof zijn.

Allergieën

De Boston Terriër loopt, net als andere terriërs, een hoger risico op allergieën. Deze allergieën kunnen voedselallergieën zijn of contactallergieën zoals gras of pollen. Ze kunnen verholpen worden met betere voeding of medicijnen.

Bekijk ook  Labradoodle: Feitjes, Eigenschappen, Puppy Prijzen, Foto’s & Meer

Brachycephaal Obstructief Syndroom (BOS)

Boston Terriërs hebben een plat gezicht, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. De platte neuzen en korte snuiten betekent, dat hun keel en luchtwegen misvormd en langgerekt zijn. Daardoor snotteren ze veel. Beweging moet daarom met extra voorzichtigheid gedaan worden. Ze zijn ook vatbaarder voor een hitteberoerte omdat ze hun lichaamstemperatuur moeilijker onder controle kunnen houden.

Wat eet een Boston Terriër?

De Boston Terriër is klein en heeft maar weinig voedsel nodig. Elke dag heeft hij een kopje nodig. Een Boston van 6 kilo zal minder voedsel nodig hebben dan een van 11 kilo. Het is belangrijk om alle aanwijzingen op de verpakking zorgvuldig te lezen.

Je moet je Boston Terriër een brok voeren dat geschikt is voor kleine honden. Zijn voedingsbehoeften zullen ook veranderen naarmate hij ouder wordt, dus is het belangrijk dat je de verschillende levensfasen van de Boston Terriër leert kennen, en welke voedingsstoffen en hondenvoer het beste bij elk ervan passen. De belangrijkste levensfase van een hond is de puppytijd. Die vormt de basis voor een gezonde levensstijl.

Een goed uitgebalanceerd dieet is de sleutel tot goede voeding. Al deze voedingsstoffen worden geleverd door hoogwaardig vlees, groenten, fruit, vezels, gezonde vetten en vitaminen, en door brokken van hoge kwaliteit. De Boston Terriër staat bekend om zijn winderigheid. Dus, als je merkt dat hij nogal eens winderig is, is voedsel met een hoger vezelgehalte, toegevoegde probiotica, en yucca extract beter voor hem.

Deze honden kunnen gulzig zijn, dus je moet goed opletten hoeveel traktaties je hem geeft. Als je hond aankomt, kun je overschakelen op brokjes die minder calorieën bevatten en de hoeveelheid traktaties die hij krijgt verminderen. Dit helpt zijn winderigheid te verminderen. Je kunt hem ook gezonde traktaties geven zoals paprika of wortels.

Verzorging van de Boston Terriër

De Boston Terriër is een schoon en netjes ras. Het is een gentleman die trots is op zijn uiterlijk. Hij hoeft, maar eens in de 8 tot 12 weken in bad, nooit vaker want dan loop je het risico zijn natuurlijke vachtolie te beschadigen. Vanwege zijn gevoelige huid moet je kiezen voor een zachte shampoo. Havermout shampoos zijn een populaire keuze voor Boston Terriërs.

Zijn dubbele vacht is kort en fijn. De Boston Terriër hoeft maar een keer per week geborsteld te worden om verharing te voorkomen. Hij verhaart het hele jaar door heel weinig, wat prettig is. Een tandenborstel met zachte haren is het beste voor de Boston Terriër. Het zal vuil voorzichtig verwijderen. Maar wordt niet te enthousiast, want wat hij mist aan slordig haar maakt hij goed in rimpels die extra zorg en aandacht nodig hebben. Sorry!

De huid rond zijn platte snuit is over het algemeen gerimpeld. Omdat dit een broedplaats kan zijn van bacteriële infecties, hebben zijn rimpels dagelijkse verzorging nodig. Veeg tussen de huidplooien met een schone en vochtige doek, en veeg zeker nog eens met een droge doek om het vocht te verwijderen. Je hoeft dit niet dagelijks te doen als de huid niet gerimpeld is. Maar voor de Boston Terriër die dat wel heeft, is het belangrijk om huidplooidermatitis te voorkomen.

Als de Boston Terriër loopt en beweegt, moeten zijn nagels op natuurlijke manier slijten. Als je zijn nagels op de grond hoort tikken terwijl hij loopt, is het tijd om ze te knippen. Om parodontale aandoeningen te voorkomen moeten zijn kleine mond en compacte tanden meerdere malen per week gepoetst worden met een speciale hondentandpasta. Controleer zijn ogen regelmatig op roodheid, overmatige afscheiding, of andere veranderingen in het uiterlijk. Je Boston zal de aandacht op prijs stellen.

Fokkers & Boston Terriër pups

De Boston Terriër is een populair hondenras. Dit is zowel goed als slecht nieuws. Het betekent dat er veel fokkers van hoge kwaliteit zullen zijn. Het slechte nieuws is dat sommige fokkers niet te vertrouwen zijn en snel geld willen verdienen. Je speurderskwaliteiten zijn hiervoor belangrijk. Het is noodzakelijk het goede van het slechte te onderscheiden en de juiste fokker te kiezen.

Praat met andere Boston Terriër baasjes die je kunnen helpen te verwijzen naar een goede fokker. Maar, het is belangrijk om ook zelf je research te doen. Je kunt online zoeken naar fokkers met jarenlange ervaring of kijken op verschillende erkende fokker websites. Voordat er geld wordt uitgewisseld, werk je alleen samen met fokkers die er voor open staan dat je de pups ontmoet en je uitnodigt om ze te bezoeken. 

Wat kost een Boston Terriër?

Een betrouwbare fokker zal een Boston pup aanbieden voor ongeveer €1.000.

Fokkers van slechte kwaliteit zullen hun pups waarschijnlijk op advertentie-websites zetten en niet toestaan dat je hun huis bezoekt. In plaats daarvan zullen ze je op parkeerplaatsen ontmoeten en je onder druk zetten om het geld te betalen. Ze fokken vaak zieke honden en tonen geen belangstelling voor het welzijn van hun pups.  Vermijd puppy fokkers van slechte kwaliteit.

Bij het budgetteren van je Boston Terriër moet je ook aan alle andere kosten denken die erbij komen kijken. Je moet rekening houden met alle kosten die gepaard gaan met het inrichten van je huis, inclusief de aanschaf van spullen zoals een bed en een bench. Ook moet je budgetteren voor lopende kosten zoals voeding en een goede verzekering.

Conclusie

De Boston Terriër is de best geklede hond van de wereld. Hij is slim en charmant en hij heeft een stralende glimlach die iedereen aan het lachen maakt. Zelfs kattenmensen! Hij is geschikt voor alle gezinsleden, van jong tot oud. 

Hij heeft er een hekel aan alleen gelaten te worden, wat het enige is dat hem anders maakt dan andere hondachtigen. Zorg ervoor dat je een levensstijl hebt waar je veel thuis bent zodat hij niet veel alleen thuis blijft. Je zou kunnen overwegen hem mee te nemen. We vermoeden dat je nooit meer zonder de hond zult zijn als je hem eenmaal in je huis verwelkomd hebt.