De Bernedoodle is een kruising van een Berner Sennenhond en een Poedel. Dit gemengde ras heeft de reputatie om speels en zachtaardig te zijn. De Bernedoodle is een erg schattige hond en wil het liefst de hele dag bij zijn familie zijn.

Ze zijn meestal erg loyaal, maar ze kunnen ook een beetje afstandelijk zijn tegenover vreemden. Daarom is het belangrijk ze te leren om in sociale situaties te zijn. Een Bernedoodle is een echte mensenhond en kunnen dan ook last hebben van verlatingsangst. Vanwege hun prachtige vacht is het ras erg geliefd. Hoewel ze niet veel verharen, maakt dat ze niet per se hypoallergeen.

De Bernedoodle is een gemengd ras, dus het is moeilijk te voorspellen hoe elke pup zich zal gedragen en eruit zal zien. Gemengde rassen zijn het resultaat van twee zeer verschillende ouders. De eigenschappen die ze van elke ouder erven zijn totaal willekeurig. Wel kunnen we een goede inschatting maken van het temperament en het uiterlijk van jouw (toekomstige) Bernedoodle.

Ouderrassen

De Bernedoodle is een relatief nieuwe ras. De Bernedoodle is pas in het afgelopen jaren populair geworden als kruisingsras. Ze zijn waarschijnlijk bij toeval ontstaan, maar ze zijn pas in het laatste jaar populair en gewild geworden. Hun ouderrassen hebben echter wel een lange geschiedenis.

Berner Sennenhond

Berner Sennenhonden komen uit de regio Bern in Zwitserland, vandaar hun naam. Bern is een groot landbouwgebied dat bekend staat om zijn zuivelproductie. De zuivelproductie van Bern is zeer belangrijk aangezien dit wordt gebruikt voor de productie van chocolade en kaas, twee van de meest belangrijke exportproducten van Zwitserland.

Dit ras werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de zuivelproductie. Ze dreven vee en verjoegen roofdieren. De berner staat ook bekend als de karrehond. Ze kunnen ladingen verslepen die vele malen zwaarder zijn dan hun eigen lichaamsgewicht.

Dit ras was vroeger erg nuttig voor mensen, maar het begon in de jaren 1800 achteruit te gaan. De honden die overbleven waren van lage kwaliteit en moeilijk te vinden. Een paar Zwitserse enthousiastelingen redde het ras van een zekere ondergang. In 1907 werd een Zwitserse rasvereniging opgericht en de hond werd al snel een populair huisdier.

Poedel

De Poedel of wel Franse Poedel is eigenlijk Duits, ondanks wat zijn volledige naam en sommige mythes laten lijken. Het oorspronkelijke doel van de Poedel was om een eendenhond te zijn.

Hoewel de Standaard Poedel ongeveer 400 jaar geleden werd gecreëerd, leek hij pas veel later op de Poedel die wij kennen. Deze hond werd oorspronkelijk getraind om watervogels uit het water te halen nadat ze waren neergeschoten. Ze waren geschikt voor deze taak vanwege hun krullende, korte vacht. Hun vacht beschermd ze tegen de bosjes en takken wanneer ze in en rond het water springen.

Het uiterlijk waar we de poedel van kennen is eigenlijk heel praktisch. Het ras moet zich vrij in het water kunnen bewegen en niet vast komen te zitten door hun haar, zoals de jagers graag wilden. Ze wilden ook dat ze beschermd waren tegen de kou. De jagers scheerden hun poten, nekken en staarten om deze twee behoeften in evenwicht te brengen. Dit resulteerde in het uiterlijk die we vandaag de dag vaak zien.

De poedel is altijd al een werkhond geweest. Ze werden populair bij de Franse adel en waren vaak te zien in circussen in heel Europa. Het zijn van nature entertainers en zijn door hun intelligentie vaak goed getraind. Vanwege hun uitstekende neuzen werden ze ook gebruikt om truffels te vinden.

Karakter van de Bernedoodle

Raszuivere honden hebben meer kans om een gemeenschappelijke “raspersoonlijkheid” te hebben, maar dit is niet zo met gemengde rassen zoals Bernedoodles. Het karakter kan worden beïnvloed door de genetica. Je weet dan ook nooit hoe gemengde rassen eruit komen te zien omdat ze gefokt zijn uit een grotere genenpoel.

Toch kun je uit de persoonlijkheid van de twee ouderrassen een aantal conclusies trekken over de mix. Veel van het karakter kan ook worden beïnvloed door de omgeving. Om vriendelijk en kalm te zijn, moet een puppy al op jonge leeftijd gesocialiseerd worden. Hoe vriendelijk het ras ook is, een hond die nog nooit een kat heeft ontmoet, zal zich met katten waarschijnlijk niet op zijn gemak voelen.

Hoewel het onmogelijk is te voorspellen hoe een Bernedoodle zich zal gedragen, zijn ze over het algemeen speels en aanhankelijk. Ze staan dicht bij hun gezin en zijn graag bij hun dierbaren. Door hun grote omvang zijn ze geduldig en kunnen ze goed met kinderen overweg. Ze moeten wel op jonge leeftijd aan kinderen worden geïntroduceerd om ze aan hen te laten wennen.

Ze zijn vaak gereserveerd en afstandelijk ten opzichte van vreemden. Om agressie te voorkomen, moeten Bernedoodles al vroeg in hun leven gesocialiseerd worden. Bernedoodles hebben vaak last van verlatingsangst en kunnen dan ook niet heel lang alleen zijn.

Bernedoodles zijn vaak erg intelligent en aanhankelijk. Ze kunnen de meeste situaties aan en zijn dol op gehoorzaamheidslessen. Ze leren graag trucjes en zijn goed in basistrucjes zoals pootje schudden.

Formaat & Uiterlijk

Net als andere poedelmixen kunnen ook Bernedoodles verschillende eigenschappen overnemen van elk van hun ouderrassen. Je weet nooit wat je krijgt als je twee verschillende hondenrassen mengt. Je krijgt niet bij elke hond hetzelfde donzige uiterlijk, ondanks alle schattige foto’s die je online ziet. Zelfs als het broers of zussen zijn, kunnen ze er heel verschillend uitzien.

Bekijk ook  Boxador: Feitjes, Eigenschappen, Foto’s & Meer

Het is onmogelijk om het uiterlijk van een puppy van een gemengd ras te voorspellen. Ze kunnen elke eigenschap van hun totaal verschillende ouders erven. Toch zijn er een aantal eigenschappen die alle Bernedoodles in gemeen hebben. Deze puppies kunnen behoorlijk groot worden wanneer ze volwassen zijn, ze kunnen 31 tot maar liefst 41 kilo zwaar worden.

Bernedoodles worden gemiddeld tussen de 54 en 76 cm groot, dit is erg afhankelijk van de genene van de Poedel ouder. Met een grotere Poedel als ouder heb je een veel grotere kans dat de Bernedoodle ook groot zal worden.

Wanneer een Berner sennenhond gekruist wordt met een Toy poedel, krijg je een Toy Bernedoodle. Een Toy of wel Tiny Bernedoodle kan tussen de 30 en 44 cm groot worden met daarbij een gewicht tussen de 5 tot 11 kg. Naast deze schattige Tiny Bernedoodle kan een Berner sennenhond ook gekruist worden met een dwergpoedel, hieruit ontstaat de Mini Bernedoodle. Een Mini Bernedoodle wordt tussen de 45 en 57 cm groot en weegt gemiddeld tussen de 10 en 22 kg.

Veel Bernedoodles hebben de gekrulde, enkel gelaagde vacht van de poedel. Dit is echter niet altijd het geval, hoewel hun vacht vaak langer is, zie je ze soms ook met een veel kortere vacht. Ze kunnen ook in vele verschillende kleuren voorkomen. Dit ras is meestal driekleurig, hoewel het niet ongewoon is om ook andere kleuren te zien. Je kunt effen kleuren krijgen, maar ook een grote verscheidenheid aan aftekeningen. Ondanks hun effen kleuren kunnen ze niet verward worden met de vaak goudbruine Goldendoodle.

De kleur van de ouders hebben een belangrijke invloed hebben op de kleur van de pup. Je kan aan de kleur van de ouders een idee krijgen hoe de pup eruit zal komen te zien. Ze zijn vaak sterk en gespierd, en kunnen ook als werkhond worden gebruikt.

Vacht & Kleur

Bernedoodles hebben een enkel gelaagde vacht. Zijn ouderrassen hebben wel verschillende lagen van elkaar, zo heeft de berner een dubbele laag maar de poedel wel weer een enkele laag. De poedel mix zorgde ervoor dat ze een vacht ontwikkelden die minder verhaard dan de Berner en makkelijker te verzorgen is. Hoewel deze pups verharen, is het nog steeds minder dan hondenrassen met een dubbele vacht.

Bernedoodles hebben een vacht die wit, zwart, bruin of een combinatie van deze kleuren is. Dit ras heeft geen “rasstandaard” wanneer het komt tot uiterlijk. Fokkers en potentiële eigenaren zoeken meestal naar een hond met dezelfde kleur vacht als hun Berner ouder. Echter, willen ze ook een consistente haarstijl die ergens tussen deze twee rassen in ligt. Vaak komen Bernedoodles in de volgende 2 type vachten:

  • Gekrulde of Golvende Vacht: Dit type vacht zal dichter bij hun poedel ouder staan. Het haar is gekruld en licht golvend, en ze zien er glanzender uit dan hun Berner ouder.
  • Rechte Vacht: Ze kunnen ook een rechtere vacht hebben dan hun Berner ouder. Ze zullen er dan meer uitzien als een Berner met alle anti-haar voordelen die een poedel ouder biedt.

Beweging & Leefomstandigheden

Bernedoodles hebben een gemiddelde behoefte aan beweging. Het zijn energieke honden die wel regelmatig beweging nodig hebben. Maar ze hoeven niet urenlang te bewegen zoals bij andere rassen. Bernedoodles zijn ook erg actief en hebben een groot uithoudingsvermogen. Ook al kan een afgesloten achtertuin handig zijn, het is niet nodig, zolang je Bernedoodle dagelijks uitgelaten wordt.

Bernedoodles moeten elke dag minstens dertig minuten intensieve lichaamsbeweging krijgen. Je kunt een wandeling maken of met hem apporteren. Dit ras houdt er ook van om de hele dag te spelen. Ze zijn graag buiten, en genieten ervan om bij hun gezin te zijn.

Bernedoodles zijn intelligent, en hebben elke dag mentale stimulatie nodig. Een kwartiertje trainen kan daarbij helpen. Je kunt je Bernadoodle stimuleren met puzzelspeelgoed en door verstoppertje met hem te spelen.

Training van Bernedoodles

Bernedoodles kunnen snel getraind worden. Bernedoodles zijn intelligent en willen hun baasje graag tevreden houden. Aangezien ze gevoelig zijn, is het beter om geen harde trainingsmethoden te gebruiken, maar alleen positieve bekrachtigingsmethoden. Op het gebied van zindelijkheidstraining raden we aan je Bernedoodle te trainen om in je kamer te slapen, terwijl hij in de bench zit. Bernedoodles zijn actief en zullen elke nacht in een bench getraind moeten worden.

Speelgoed kan nuttig zijn bij het trainen van je Bernedoodle. Bernedoodles kauwen niet zo vaak, en zullen dus niet zo snel speeltjes vernielen die ze voorgeschoteld krijgen. We raden aan je Bernedoodle pup een tuigje aan te doen voor training aan de lijn. Als ze volwassen zijn, kun je ze laten overgaan op het lopen met een gewone halsband en riem.

Gezondheid

Gemengde rassen hebben de neiging gezonder te zijn dan raszuivere honden. Omdat ze een bredere verscheidenheid aan genetische lijnen hebben, is de kans dat ze genetische problemen erven kleiner. Raszuivere honden hebben meer kans om een breed scala van genetische aandoeningen te erven door de nauwe genetische verwantschap tussen hun ouders.

Bij het ontstaan van bijna alle raszuivere honden heeft inteelt een rol gespeeld. Ook deze mix is tamelijk gezond. Bernedoodles hebben niet veel gezondheidsproblemen. Je kunt verwachten dat ze gemiddeld tussen 12 en 15 jaar oud worden. Laten we eens kijken naar enkele problemen waar Bernedoodles mee te maken kunnen krijgen.

Bekijk ook  Australian Cattle Dog: Feitjes, Eigenschappen, Foto's & Meer

Elleboog- en heupdysplasie

Dysplasie ontstaat als de heup- en ellebooggewrichten zich niet goed vormen. Daardoor passen de botten niet goed in de gewrichten. Het kan leiden tot artritis en pijn. Deze aandoening is genetisch en komt meestal voor als honden ouder worden.

Omdat de BMI van grotere rassen hoger is, zijn ze vatbaarder voor deze aandoening. Dit probleem ontstaat meestal voordat de Bernedoodle 18 maanden oud wordt. Verschillende symptomen kunnen door verschillende honden ervaren worden. De hond zal proberen de pijn te vermijden door het gewricht niet te bewegen vanwege de pijn. Dit veroorzaakt een konijnachtige loopbeweging.

Andere symptomen zijn pijn bij het lopen, lichte verlamming, en lusteloosheid. Meestal zijn de symptomen van dysplasie niet dramatisch. Maar ze kunnen na verloop van tijd of plotseling erger worden. Deze aandoening is levenslang en ongeneeslijk. In plaats daarvan richten we ons op het verlichten van de pijn en het behandelen van de symptomen. Veel honden kunnen een volwaardig leven leiden, ondanks de aandoening.

Sebaceous Adenitis

Dit is een zeldzame huidaandoening die voorkomt bij enkele hondenrassen. Deze ziekte kan voorkomen bij de Bernedoodle en de Poedel. Deze ziekte is een ontsteking van de talgklieren. Deze klieren bevinden zich in de haarzakjes van een hond. Ze produceren een stof die talg heet en die helpt de huid en de vacht van zoogdieren te smeren en waterdicht te maken.

Deze ziekte manifesteert zich het duidelijkst in de vorm van zilverachtige roos op de vacht van de hond. Haaruitval komt veel voor en kan in sommige gevallen ernstig zijn. Het is mogelijk dat het haar dof en vuil wordt.

Naarmate de ziekte verergert, ontstaan er laesies op de huid van de hond en ontstaat er een muffe geur. Het is niet bekend wat deze aandoening veroorzaakt. Deze aandoening kan veroorzaakt worden door verschillende hondenrassen. Het is mogelijk dat de ziekte bij Poedels genetisch bepaald is.

Voeding

Het is overbodig je te vertellen dat Bernedoodles veel voeding nodig hebben. Het zou je wel eens kunnen verbazen wat voor voedsel ze moeten eten.

Een Bernedoodle hoort geen graanvrij voedsel te eten, wat voor misverstanden er ook over bestaan. Dit is onwaarschijnlijk want ze zijn niet bijzonder allergisch voor granen. Honden zijn erop geëvolueerd granen te eten, dus het is niet schadelijk voor de gemiddelde hond.

Hoewel graanvrije voeding geen granen bevat, bevatten sommige toch vulstoffen die schadelijk kunnen zijn voor honden. Dit zijn onder andere erwten en peulvruchten maar ook aardappelen. Deze ingrediënten kunnen problemen veroorzaken in vermogen en spijsvertering van je hond, wat tot verdere gezondheidsproblemen kan leiden. DMC, een ernstige aandoening die het hart kan aantasten, kan veroorzaakt worden door honden die veel erwten, peulvruchten en aardappelen eten.

Het is beter om een voeding te kiezen die graan bevat dan een die deze mogelijk gevaarlijke ingrediënten bevat. Vermijd voedsel dat eend, lam, en zwijn als voornaamste eiwitbron bezit. Deze eiwitbronnen zijn niet op voedingswaarde getest. Deze eiwitbronnen kunnen gebruikt worden in combinatie met andere eiwitten, maar ze mogen niet de enige eiwitbron voor je hond zijn.

Vermijd “boetiek” diëten. Deze voedingen worden vaak door kleinere bedrijven gemaakt en bevatten “sjieke” ingrediënten. Deze bedrijven hebben geen hondenvoeding deskundigen in dienst, en ze hebben hun voedsel niet goed getest. In plaats daarvan kun je beter voedsel kiezen dat aan de FEDIAF normen voldoet.

Verzorging van de Bernedoodle

Bernedoodles hebben middelmatige vachtverzorging en zorg nodig. De hoeveelheid haar die Bernedoodles verliezen is wisselvallig en neemt met elk seizoen toe. Dit haar kan in de vacht van de hond verstrikt raken of er gewoon uitvallen. Toch moet dit haar verwijderd worden door het regelmatig te borstelen.

Je Bernedoodle moet minstens een keer per week geborsteld worden. Ook als je Bernedoodle poedelachtig haar heeft, moet hij regelmatig geborsteld worden. Regelmatig schoonmaken van de ogen en het gehoor is ook nodig, maar dat kan thuis gedaan worden met water en een watje. Poets de tanden van je Bernedoodle met een enzymentandpasta die voor honden gemaakt is.

Fokkers & Bernedoodle pups

Je kunt je zoektocht beginnen door online te gaan zoeken naar een fokker. Een fokker die al eerder Bernedoodles heeft gefokt heeft, is de beste keuze. Als je bij een fokker koopt, moeten de pups gezond zijn. Dit is een hond van een gemengd ras en zal geen certificeringen hebben.

De prijs voor een Bernedoodle pup bij een betrouwbare fokker ligt tussen de  € 1.000 en € 3.000. Je kan je Bernedoodle pup het beste kopen bij een betrouwbare fokker. Je hebt ook Bernedoodles pups die zonder bekend stamboom te koop zijn en vaak veel goedkoper zijn, let bij deze fokkers goed op want hier heb je het risico dat de pup gezondheidsproblemen gaat vertonen op latere leeftijd.

Designer honden worden steeds populairder en het komt vaak voor dat deze rassen gefokt worden door puppymolens. Probeer altijd puppymolens te vermijden. Puppymolens fokken namelijk voortdurend zieke hondjes, en geven niks om de gezondheid van de pups. 

Conclusie

Bernedoodles zijn grote, liefdevolle honden die voor het juiste gezin een prachtige metgezel vormen. Omdat Bernedoodles nogal actieve rassen zijn, is het van essentieel belang dat je thuis voldoende ruimte voor hem heb om te rennen. Vanwege het grote formaat zijn ze dan ook niet geschikt voor appartementen.

Een Bernedoodle is een uitstekende keuze als je een speels ras zoekt dat goed met mensen kan opschieten en een pluizige vacht heeft. We raden hem aan als je de energie en tijd hebt om een levendige hond te houden die graag onder de mensen is.

Kruisingen die lijken op de Bernedoodle