Overweeg je een Basenji in huis te nemen? Deze intelligente, nieuwsgierige en energieke hond brengt plezier in je leven. Laten we, voor je beslist of de Basenji de juiste hond voor je is, eens kijken naar wie ze zijn en wat hun verzorging inhoudt. We bespreken alles, van hun koppige en aanhankelijke karakter tot hun behoefte aan regelmatige beweging.

Dit ras staat ook bekend als de “blafloze” hond. Waarom? Het zijn geen blaffers. Maar muisstil zijn ze ook niet. Basenji’s kunnen namelijk wel jodelen en huilen, wat behoorlijk lawaaierig is! Bovendien hebben ze veel energie en moeten ze geestelijk en lichamelijk veel gestimuleerd worden. 

Ze hebben een elegante uitstraling. Ook al zijn ze klein, hun aanwezigheid is groots. Lees meer over de Basenji om er achter te komen of hij geschikt is voor jou.

Geschiedenis

De Basenji, vaak de “blafloze” hond van Afrika genoemd, komt uit Congo. Het is een van de oudste hondenrassen. Er zijn aanwijzingen dat het ras al sinds 6000 v.Chr. in Egypte en Libië voorkwam. Volgens traditie moest het ras vernoemd worden naar de stam waar het bij leefde. De naam Basenji stamt af van de Pygmeeën stam van de Democratische Republiek Congo. In het midden van de jaren 1800 ontdekten ontdekkingsreizigers die door Afrika reisden de Basenji. Langzaam introduceerden ze het ras in Europa en de Verenigde Staten.

Distemper werd de dood van de Basenji’s die eind 1800 naar Europa werden meegenomen. Vaccins werden pas uitgevonden in 1920 en waren pas makkelijk te verkrijgen rond 1950.

De Basenji’s die rond 1930 door hun baasjes naar Engeland werden gebracht slaagde erin om te overleven, en ze werden het standaard ras voor honden buiten Congo.

De Basenji werd gebruikt als jachthond, vooral om prooien in netten te lokken. Ze waren vrij om onafhankelijk van hun baasjes te zwerven en te jagen, waardoor ze hun intelligente en onafhankelijke karakter snel ontwikkelden.

Karakter van de Basenji

Basenji’s zijn intelligent en nieuwsgierig. Ze kunnen onafhankelijk en energiek zijn. Daarom moeten ze veel worden uitgelaten en veel worden gestimuleerd. Ze kunnen kattenkwaad gaan uithalen als er niet goed toezicht gehouden wordt… Ze kunnen kauwen op voorwerpen uit het huishouden en ze spullen gaan verscheuren. Ze kunnen koppig zijn en blijven vasthouden aan hun ideeën. Zorg ervoor dat ze al het voedsel en lekkers krijgen dat ze nodig hebben. Basenji’s zijn aanhankelijk en kunnen zich aan hun baasje hechten. Ze kunnen ook goed opschieten met oudere kinderen omdat ze hetzelfde energiepeil hebben.

Bekijk ook  Goldendoodle: Feitjes, Eigenschappen, Puppy Prijzen, Foto's & Meer

Basenji’s blaffen niet per se, maar kunnen wel huilen en jodelen. Ze zijn niet geneigd om veel te blaffen, maar dat wil niet zeggen dat het stille honden zijn.

Formaat & Uiterlijk

De Basenji is een middelgrote hond met spitse oren en een gekrulde staart. Ze kunnen 40-43 centimeter hoog worden en wegen gemiddeld zo’n 11 kilo. Omdat ze een slank postuur hebben, kunnen ze gemakkelijk aankomen. Daarom moeten ze een gezond en gebalanceerd dieet volgen, gecombineerd met regelmatige beweging.

Vacht & Kleur

Basenji’s hebben een korte dunne vacht. Meestal zijn ze rood met wit, zwart met wit, driekleurig, en gestroomd met wit. De kleuren kunnen ook crèmewit of blauw driekleurig zijn, maar die komen meer voor in Afrika. Deze kleuren zijn zeldzaam in andere landen.

Basenji’s houden ervan zichzelf te verzorgen en verzorgd te worden. Ze zijn geurloos en hoeven dus niet zo vaak in bad. Dit vinden ze heerlijk omdat ze niet van water houden. Ook houden ze niet van regen. Ze kunnen zich aanpassen aan douchen en baden als ze vroeg getraind worden.

Leefomstandigheden

Basenji’s zijn nieuwsgierige honden. Ze kunnen in huizen of appartementen wonen. Maar let op, ze staan erom bekend dat ze kasten en kamers binnendringen. Het is belangrijk om je huis hond-proof te maken, voor de veiligheid van de hond. Tuinen moeten volledig worden afgeschermd wanneer ze buiten zijn. Basenji’s zijn snel afgeleid door kleine dieren en zullen ze achterna rennen. Het gebruik van een hondenriem voorkomt dat de Basenji ervandoor gaat.

Beweging

Basenji’s zijn energiek en moeten door hun hoge energie regelmatig worden uitgelaten. Ze mogen niet loslopen, want het zijn jachthonden die gemakkelijk afgeleid kunnen worden door voorwerpen en bewegende wezens. Hierdoor kan de hond uiteindelijk de achtervolging inzetten. Door de Basenji bezig te houden met activiteiten die hem geestelijk en lichamelijk uitdagen blijft hij tevreden.

Training van de Basenji

Basenji’s zijn intelligent en onafhankelijk, wat betekent dat ze kunnen kiezen om te gehoorzamen of niet. De beste manier om ze te trainen is op jonge leeftijd. Ze kunnen koppig zijn en zullen vaak hun eigen gang gaan, wat het trainen moeilijk maakt. Trainingen voor dit ras kunnen heel erg nuttig zijn.

Bekijk ook  Weimaraner: Feitjes, Karakter, Puppy Prijs, Foto’s & Meer

Gezondheid

Enkele van hun erfelijke aandoeningen zijn het Fanconi Syndroom, Progressieve Retinale Atrofie en Heupdysplasie.

Fanconi syndroom

Fanconi syndroom is een nieraandoening die veroorzaakt wordt door het gebrekkige transport van voedingsstoffen en water naar het lichaam. Omdat het lichaam niet in staat is de voedingsstoffen op te nemen, worden ze verwijderd. Dit kan ernstige schade toebrengen aan de gezondheid van een Basenji.

Progressieve Retinale Atrofie

Progressieve Retinale Atrofie is een oogaandoening die het gezichtsvermogen van de Basenji aantast. Het kan leiden tot volledige blindheid. PRA is een aandoening die pas laat optreedt. Hoewel de ogen gezond kunnen lijken als ze een puppy zijn, kan gezichtsverlies optreden als ze ouder worden.

Heupdysplasie

Enkele Basenji’s lijden aan heupdysplasie. Dit is wanneer het kraakbeen en het bot van de heup beginnen af te slijten. Dit kan leiden tot spieratrofie, artritis en beperkte mobiliteit. Hierdoor kan ongemak en pijn ontstaan.

Voeding

Een pup zal drie keer per dag gevoed moeten worden, terwijl een volwassen Basenji misschien maar één maaltijd per dag nodig heeft. Door hun lichaamsbouw hebben ze aanleg om aan te komen; om een gezond lichaamsgewicht te behouden is dus enige discipline nodig en moeten snoepjes buiten hun bereik worden gehouden.

Verzorging van de Basenji

Basenji’s houden ervan schoon te zijn. Bovendien zijn ze makkelijk te verzorgen. Basenji’s hebben een kortere vacht dan andere rassen en verharen daarom minder vaak. Hun vacht blijft netjes door een grondige borstelbeurt. Zoals bij andere honden, zorg ervoor dat hun poten en oren goed schoongehouden worden.

Fokkers & Basenji pups

Basenji pups kunnen bij fokkers worden gekocht vanaf €1.200 tot €1.800. Bij het kopen van een pup moet je rekening houden met erkende en verantwoordelijke fokkers.

Conclusie

De Basenji is een slimme, onafhankelijke, en lieve hond. Een Basenji brengt plezier in je huis. Ze kunnen ondeugend zijn, maar zijn ook zorgzaam. Ze zijn koppig en nieuwsgierig. Hoewel ze misschien niet altijd bevelen opvolgen en er soms vandoor kunnen gaan om achter de andere honden aan te rennen, zijn ze over het algemeen heel vriendelijk. Belangrijk is dat je hun behoefte aan stimulatie en beweging niet vergeet. Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat ze tevreden zijn, om een duurzame en sterke relatie met hun charmeur op te bouwen.