De Australian Cattle Dog is een opkomend ras in de hondenwereld. Het hondenras is de afgelopen tien jaar steeds populairder geworden, dit komt door zijn flamboyante persoonlijkheid. Tegelijkertijd wordt hij opgemerkt vanwege zijn schitterende unieke uiterlijk. Dit unieke hondenras is echter meer dan je op het eerste gezicht zou denken.

Voor veel actieve gezinnen is dit hondenras het allermooiste wat je je maar kunt wensen. Hondenbaasjes die geen actieve hond willen, zullen een ander hondenras moeten overwegen. Sommige nieuwe baasjes vinden al snel dat hun hond te moeilijk is om mee om te gaan, en helaas belanden veel van hen in asielcentra.

In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over de Australian Cattle Dog. Over zijn geschiedenis en de invloed daarvan op zijn persoonlijkheid. Tot zijn behoeften voor training en beweging. Laten we eens kijken of dit hondenras perfect bij jou en je gezin past!

Geschiedenis

Anglo-Keltische Australiërs brachten de Australian Cattle Dog naar Australië vanuit de kustgebieden. Ze vonden daar ideale omstandigheden voor het houden van vee. Want hun huidige herdershonden waren niet bestand tegen de extreme hitte, en het ruwe terrein. Ze moesten op zoek naar een sterke herdershond die zou presteren in hun nieuwe omgeving.

De Smithfield honden werden gefokt met gedomesticeerde Dingo’s, dit zijn wilde honden die afkomstig zijn van de  Australische Bush. De Bearded collie zou ook deel hebben uitgemaakt van deze mix, welke top herdersvaardigheden met zich meebracht. Later werden deze honden gefokt met de Dalmatiër. Dit betekende dat ze niet alleen beschikten over fantastische herderskwaliteiten, maar dat ze nu ook affiniteit hadden met het werken met paarden en het beschermen van hun land.

Thomas Hall, een man uit Australië. Speelde een belangrijke rol in het fokproces van de Australian Cattle Dog. Net als veel andere hondenrassen, bestaat hun manier van hoeden uit het opjagen van vee. Zo kreeg Thomas Hall de bijnaam “Hall’s Sheelers”. Het is onbekend wanneer hij naar Amerika is gereisd. Hij werd in 1980 opgenomen in het stamboek van de Amerikaanse Kennel Clubs.

Zijn uitzonderlijke herderskwaliteiten, harde werklust en doorzettingsvermogen. Hebben hem werk bezorgd op veel amerikaanse boerderijen. Vooral in warmere staten, waar Collies en Australische herders het moeilijk hebben. De Australian Cattle Dog wordt steeds populairder bij actieve gezinnen als gezelschapsdier.

Karakter van de Australian Cattle Dog

De Australian Cattle Dog is een stoere hond. Zijn karakter staat bekend om zijn kracht om hard te werken, zelfs als hij ernstig gewond is. Deze hond kan de extreme hitte van de Australische outback aan. Voor mensen die graag in de zon zitten en naar warme landen op vakantie gaan is dit de perfect hond.

Het karakter is een hardwerkende hond die niets liever doet dan werken. Je zult andere manieren moeten vinden om hem te laten bewegen als hij geen regelmatig werk heeft. Deze honden kun je niet lang alleen thuis laten zonder dat hij iets te doen heeft, dit gaat leiden tot een ramp. Dit is een van de voornaamste redenen waarom er zo veel van deze honden in asielen eindigen.

Het is een leuk hondenras voor degenen die in staat zijn om aan zijn behoeften te voldoen. Als je geluk hebt, kun je urenlang met de puppy spelen. Het is ook een geweldig maatje om mee te trainen. Ze zullen eindeloze uren speelplezier hebben in de tuin. Hij heeft wel wat tijd nodig om te wennen aan mensen buiten zijn roedel. Hij kan een beschermende hond zijn voor zijn familie en huis.

Hij is liefdevol voor het hele gezin, maar Hij is vooral gehecht aan de persoon die hij als zijn voornaamste verzorger beschouwt. Hij hecht zich meer aan één persoon dan aan zijn hele gezin. Dit komt ook veel voor bij Duitste herders. Omdat dit hondenras veel aandacht nodig heeft, wordt hij soms een klittenband hond genoemd.

Formaat & Uiterlijk

Dit middelgrote hondenras weegt tussen de 16 en 24 kilo. De lengte vanaf zijn poot tot aan zijn schouder is 43 tot 51 centimeter. Volgens de rasstandaard is hij compact en stevig met een symmetrisch frame. Zo hoort een werkhond eruit te zien. Zijn schedel is groot en vlak aan de bovenkant, met een in verhouding staande snuit.

Zijn grote, driehoekige oren zijn alert en rechtopstaand. Ze hebben ovaalvormige ogen en zijn middelgroot. Een Australian Cattle Dog kan worden aangetroffen met heterochromie. Dit is een pigmentverschuiving in het oog waardoor een enkelblauw of enkelrood oog ontstaat. Dit wordt een Blue Heeler of Red Heeler genoemd. Zijn neus is rond en vlezig, zijn hals is gespierd en dik. Het hondenras heeft een lange staart. De staart is ook nogal pluizig, net zoals die van een vos.

Vacht & Kleuren

De Australian Cattle Dog heeft een zachte korte vacht. Zijn ondervacht is dicht en kort, waardoor hij warm blijft in de winter en koel in de zomer. De bovenvacht is dicht. Elk haar zit dicht tegen zijn lichaam en heeft een stijve textuur om regen af te weren. Zijn haar is korter rond zijn oren en aan de voorkant, evenals het haar op zijn poten. Vergelijkbaar met de vacht rond zijn nek en onderbuik, die langer zijn. Zijn haar is tussen 2,5 en 4 centimeter lang.

Veel mensen geloven dat er twee soorten Australian Cattle Dogs zijn. Ze zijn allebei hetzelfde en kunnen allebei vlekken hebben. Ze hebben alleen een andere vacht. De Blue Heeler heeft een zwarte, grijze en witte kleur, terwijl de Red Heeler een zwarte, bruine en witte kleur heeft. De kleur eisen zijn heel streng als je met dit hondenras wilt meedoen aan een hondenshow.

Bekijk ook  Cockapoo: Feitjes, Karakter, Puppy Prijs, Foto's & Meer

De Australian Cattle Dog moet veel beweging krijgen

De Australian Cattle Dog is een extreem energieke hond. Het liefst zou hij de hele dag op de boerderij werken. Indien dit niet het geval is, heeft hij minstens 90 minuten intensieve beweging nodig om aan zijn werkbehoeften te voldoen. Een kleine wandeling door de buurt zal niet genoeg zijn voor deze hond. Hij heeft intensieve beweging nodig om zijn hart te laten pompen.

En dat is nog niet alles. Hij heeft veel speeltijd en stimulatie nodig als je thuis bent. Hij zal niet alleen maar op de bank kruipen en slapen. Interactief spelen, als touwtrekken of apporteren in de tuin, gaat noodzakelijk voor hem zijn. Deze honden hebben ook behoefte om alleen te spelen, zoals spelen met kauwstaafjes en puzzelspeeltjes.

Wanneer je zijn energie niet richt, gaat hij andere dingen doen. Hij gaat bijvoorbeeld bloembedden uitgraven, meubels vernielen en lakens versnipperen. Dit zal ook leiden tot problematisch en onhandelbaar gedrag in huis. En met zijn bijttechniek zorgt dat niet voor een prettige gezinsomgeving. Het is daarom heel belangrijk dat je eerlijk bent over wat je hem aan beweging kunt geven. En dat hij niet geschikt is voor een gemiddeld gezin.

Leefomstandigheden

Hij is geschikt voor grote huizen of appartementen, maar moet wel toegang hebben tot een tuin. Het is een hond die houdt van het buitenleven en van frisse lucht en geuren. Hij zal onhandelbaar worden als hij geen beschikking heeft over een tuin. Zijn erf moet veilig zijn, want hij rent en jaagt graag op dieren. Nogmaals zijn omgeving moet veilig zijn, de Australion Cattle Dog is een meester in ontsnappen!

Ze zijn dol op kinderen en behandelen hen als familie. Maar alleen als hij opgroeit met de kinderen. Hij kan zijn nieuwe broertje of zusje niet zien als een deel van zijn gezin, maar als een dier dat beveiligd moet worden. Deze puppy komt het beste tot zijn recht bij een gezin dat al kinderen heeft, zodat hij hen als zijn oudere gezinsleden respecteert.

Bij het beoordelen of deze honden geschikt zijn voor je gezin, moet ook worden gekeken naar zijn neiging om te gaan jagen. Hij knabbelt aan zijn enkels, wat opnieuw een eigenschap is van zijn herders achtergrond. Hij zal bijten als hij kinderen of dieren als kuddedieren beschouwt. Dit zal leiden tot frustratie, ontevredenheid en mogelijke verwondingen. Dit zijn allemaal belangrijke factoren om over na te denken. Ze kunnen goed in een gezinsomgeving functioneren als ze in de juiste omgeving worden opgevoed.

Training

Dit hondenras is zelfstandig, net als veel andere uitstekende werkhonden. Hoewel hij kan worden getraind op het gebied van schapendrijven. Is dat grotendeels te danken aan zijn natuurlijke instincten, en niet aan zijn opvoeding. Het is een sterke, eigenwijze hond en heeft een vastberaden baas nodig. Dit ras wordt niet aangeraden aan nieuwe hondenbaasje.

Hij is eigenwijs en zal niet altijd luisteren. Als hij zich goed voelt, zal hij naar je luisteren. Het is verstandig om je Australian Cattle Dog in te schrijven voor een puppycursus. Voor dit ras is een doordachte aanpak van de training aan te raden. Speeltjes en ballen zullen dit ras motiveren, gebruik ze dus zeker in je training. Wees vasthoudend! Het is mogelijk om eigenwijze honden te laten geloven dat het zo niet werkt.

Hij is van nature beschermend tegenover zijn gezin, dus het is belangrijk om hem vroeg te socialiseren. Hij kan te beschermend worden als hij niet vroeg gesocialiseerd wordt. Neem hem mee naar buiten met andere honden. Neem hem mee naar binnen en laat hem nieuwe dingen zien en horen.

Je moet niet toestaan dat hij dieren of mensen in je huis opjaagt. Je kunt zijn aandacht afleiden als je hem dit ziet doen. Dit gedrag mag niet worden geaccepteerd. Het kan leiden tot een slecht functionerende gezinssamenstelling. Zorg ervoor dat je de beste manieren onderzoekt om dit gedrag te voorkomen, en wees klaar om snel te reageren als hij het toch doet. Dit ras vereist bench training. Je moet op zoek naar een bench die gemaakt is van versterkt staal. Dit is nodig om hem in de bench te houden. Ook is het beter om hem aangelijnd te trainen, want hij zal het niet goed doen zonder.

Gezondheid van de Australian Cattle Dog

De Australian Cattle Dog is een uiterst gezonde hond. Hij kan gemiddeld 12-16 jaar oud worden. Zorg ervoor dat hij regelmatig de dierenarts bezoekt en dat hij actief en gezond is. Je kunt hem ook helpen gezond te blijven door hem de beste voeding te geven die je je kunt veroorloven.

Hij heeft meer kans op bepaalde gezondheidsproblemen dan andere. Hieronder staan de aandoeningen waar je op moet letten. Deze lijst is niet volledig, maar is een goed begin.

Heup en Elleboog Dysplasie

Dit hondenras is gevoelig voor heup- en elleboogdysplasie. Dit wordt veroorzaakt door een ongelijke groei van de botten, wat leidt tot knarsen en slijtage in de gewrichten. Als dit niet wordt behandeld, kan dit problemen veroorzaken in zijn mobiliteit en uiteindelijk tot artritis leiden. Het kan wijzen op gewrichtsdysplasie. Dit houd in dat je hond niet meer kan staan, lopen of zijn poten niet meer goed kan gebruiken.

Bekijk ook  Shih Tzu: Feitjes, Karakter, Puppy Prijs, Foto’s & Meer

Oogaandoeningen

Progressieve netvlies atrofie is de voorkomendste oogaandoening bij deze honden. Dit is het geleidelijk aftakelen en uiteindelijk volledig blind worden van het netvlies. Lensluxatie, ook bekend als dislocatie van de lenzen, is een andere veel voorkomende aandoening die tot blindheid kan leiden. Als je hond problemen vertoont, breng hem dan naar de dierenarts.

Doofheid

De Australian Cattle Dog is net als veel andere herdershonden, gevoelig voor erfelijke doofheid. Fokkers met een goede reputatie zullen hun pups een BAER test laten ondergaan om vast te stellen of ze doof zijn. Vraag naar certificaten!

Voeding

Hoewel de Australian Cattle Dog energiek kan zijn, heeft hij tussen de twee en drie maaltijden per dag nodig. Het hangt allemaal af van hoe energiek hij is en of hij een werkhond is. Daarnaast hangt het ook af van zijn leeftijd en hoe groot hij is. Om er zeker van te zijn dat hij niet verhongert, moet je altijd de instructies op de verpakking volgen. Overgewicht is niet goed voor je hond en is bovendien ongezond!

Geef je hond altijd geschikt voer. Dit is vooral belangrijk voor puppy’s, omdat het alle noodzakelijke voedingsstoffen voor groei en ontwikkeling bevat. Zoek een merk dat ingrediënten van hoge kwaliteit gebruikt en een evenwichtige voeding biedt. Overweeg om op volwassen brokken over te schakelen als hij een jaar oud is.

Een uitgebalanceerde voeding moet bestaan uit vleeseiwitten, gezonde koolhydraten, vetten, vezels, vitaminen en mineralen. Vis, lijnzaad en visolie zijn rijk aan gezonde omega-vetten die goed zijn voor zijn huid, haar, hersenfunctie en algeheel welzijn. We raden je aan om je hond te voeren met minimaal 25% eiwit. Dit houdt hem actief en helpt zijn hardwerkende spieren te onderhouden.

Verzorging

De Australian Cattle Dog heeft zeer weinig verzorging nodig. De korte, rechte vacht van deze hond vereist slechts één borstelbeurt per week. Je hoeft je geen zorgen te maken over klitten of krullen. Gewoon een snelle borstel naar beneden zorgt ervoor dat alle dode haren en stof dat hij verzamelt op zijn avonturen worden verwijderd. Een borstel met zachte haren is het beste voor dit hondenras.

Hij verhaart veel tijdens het verharing seizoen. Om zijn verharing onder controle te houden, zal hij meerdere keren per week geborsteld moeten worden. Wij raden je aan een verharingsapparaat aan te schaffen. Zo komt er minder haar op je bank en kleren, en meer haar op de borstel dat de vuilnisbak in gaat.

Een bad nemen hoeft maar om de 12 weken, of zo vaak als je denkt dat hij het nodig heeft. Hij heeft een schone vacht en heeft geen last van geurtjes. Je kunt zijn huid en vacht voorzichtig wassen met een natuurlijke hondenshampoo. Om het wassen voor de hond gemakkelijk te maken, moet je al vroeg beginnen met wassen.

Om de adem van je hond fris te houden, en de ontwikkeling van tandvleesproblemen te voorkomen. Poets zijn tanden één keer per week met hondentandpasta. Zijn nagels zullen vanzelf slijten als hij actief is. Als ze op de grond beginnen te tikken, zijn ze waarschijnlijk te lang. Veeg zijn oren eens per week schoon met een vochtige doek om ze te ontlasten van vuil en bacteriën.

Australian Cattle Dog Fokkers & Prijzen

Hoewel Australian Cattle Dogs misschien niet de meest bekende honden zijn, zijn er veel betrouwbare fokkers. Het is niet moeilijk om ze te vinden. Een puppy van een betrouwbare fokker kost ongeveer €800. Als je op zoek bent naar een puppy van een prijswinnende stamboom, reken er dan op dat je meer betaalt.

Een betrouwbare fokker kan je door het proces begeleiden en veel vragen beantwoorden. Om er zeker van te zijn dat je de juiste familie bent voor dit ras, kunnen ze bij je thuis langskomen. Ontmoet de ouders en de pups, en vraag om hun gezondheidscertificaten!

Vermijd fokkers van slechte kwaliteit. Een Blue Heeler die voor een lage prijs wordt verkocht is misschien niet gezond, of zelfs geen Blue Heeler. Draag je steentje bij om deze praktijken te stoppen. Je moet onmiddellijk vertrekken als je een negatief gevoel over hen hebt.

Hoewel een Australian Cattle Dog pup misschien niet duur is om voor te zorgen, zijn ze nog steeds duur. Belangrijk is alles te voorzien wat je puppy nodig heeft, zoals bedden, halsbanden en tuigjes. Houd ook rekening met een goede hondenverzekering en medische kosten. Deze financiële verplichtingen moeten worden overwogen bij het nemen van een definitieve beslissing.

Conclusie

  • De Australian Cattle Dog is een energiek hondenras.
  • Ze hebben minstens 90 minuten intensieve beweging per dag nodig.
  • Hij zal onhandelbaar worden als hij niet genoeg beweging krijgt.
  • Australian Cattle Dogs zijn beschermend tegenover hun gezin.
  • Een Australian Cattle Dog kan vaak een hechte band vormen met zijn primaire verzorger.
  • Dit ras is een goede keuze voor gezinnen met kinderen.
  • Hij staat bekend als een klittenband hond, wat betekent dat hij er niet van houdt om alleen gelaten te worden.
  • Een grote, veilige tuin is een must voor een Australian Cattle Dog.
  • Als hij vroeg gesocialiseerd wordt, kan hij met andere dieren en kinderen samenleven.
  • Dit hondenras houdt van jagen en zal alles achterna rennen.Hij heeft een ervaren en vastbesloten baas nodig.

De Australian Cattle Dog, een opmerkelijk hondenras, is taai tot op het bot. Deze hond kan bijna elke situatie aan, behalve te lang alleen gelaten worden. Deze pup is een uitstekende keuze voor extreme omgevingen en zwaar werk. Hoewel hij onafhankelijk en koppig is, heeft hij charme, liefde, kameraadschap en veel plezier.

Dit hondenras heeft een speciaal soort gezin nodig, zoals je hebt gelezen. Hij is niet geschikt voor een standaard gezin. Als je een goede match bent, zal je een Australian Cattle Dog vinden die je beste vriend wordt!