Puppy’s zindelijk maken is iets waar veel hondeneigenaren bang voor zijn. Als je voor het eerst begint, lijkt het heel overweldigend. Maar het is mogelijk om het schijnbaar onmogelijke te overwinnen, net als alle andere dingen bij het trainen van je hond.

Je kunt je hond helpen om te slagen in het zindelijk zijn door geduld te hebben, een plan te hebben en te observeren. Zo weet je hond waar hij moet poepen en krijgt hij een idee van de grenzen in je huis.

Voordat je begint: Krijg de juiste mindset

Het belangrijkste bij het zindelijk maken van je hond, is dat je je hond niet de mogelijkheid moet geven om binnen te plassen. Laat hem bijvoorbeeld voor een langere tijd buiten in de tuin lopen.

Dit klinkt vanzelfsprekend, maar dit is een goede instelling om te hebben. Het zindelijk maken van je pup gaat niet over het straffen van je hond wanneer hij binnen plast, maar het gaat erom dat ze zelf naar buiten kunnen.

Hondeneigenaren zijn dan ook het belangrijkste onderdeel van de training. Het zindelijk maken vereist niet dat je hond “braaf” is. Het is afhankelijk van de consequentheid van het baasje, time-management en het belonen van het gewenste gedrag

Stap 1: Koop een bench

Een bench is een essentieel hulpmiddel is bij zindelijkheidstraining. Een bench kan je puppy helpen om zelfstandig te leren zijn en is een geweldig hulpmiddel bij zindelijkheidstraining. Omdat honden de ruimte waarin ze leven en slapen niet willen vervuilen, kan een bench hen helpen om hun plas te leren ophouden.

Bekijk onze top 10 luxe hondenbenches

Er zijn twee belangrijke punten om ervoor te zorgen dat je hond de bench als zijn thuis behandeld.

  1. Zorg ervoor dat de bench de juiste grootte heeft. Benches moeten groot genoeg zijn zodat je hond comfortabel kan zitten, liggen en ronddraaien, maar niet te groot zodat hij van een deel van de bench een plasplek kan maken. Een in grootte verstelbare bench met een tussenschot werkt goed voor kleine puppy’s die snel zullen uitgroeien tot grotere puppy’s.
  2. Laat je puppy genoeg tijd in de bench doorbrengen zodat hij deze als zijn thuis gaat beschouwen. Uw hond moet de bench associëren met goede dingen en zich veilig voelen. Het is dus belangrijk om het in de bench gaan niet als straf te behandelen. 

Als je hond niet plast of poept tijdens een wandeling moet je ze meteen in de bench of gecontroleerde omgeving zetten. Laat ze niet los lopen in je huis want dan is er een grote kans dat hij ergens in je huis zijn behoefte gaat doen.

Laat ze nog 15 minuten in de bench blijven, of langer als je hond in staat is om het langer vol te houden. Ga dan naar buiten en probeer het nog eens.

Als je hond niet in een bench wilt, kun je hem in een gesloten ruimte zetten. Een hekje voor baby’s kan worden gebruikt om de ruimte van je hond te beperken (en plekjes waar die stiekem kan plassen). Je puppy zal het grootste deel van zijn tijd in het huis doorbrengen, bij voorkeur slapend en kauwend op speelgoed in zijn bench. Om de kans te verkleinen dat je puppy in de bench plast, moet je hem zo goed mogelijk in de gaten houden.

Bekijk ook  De top 10 beste clicker hond van 2024

Stap 2: Maak een schema voor zindelijkheidstraining

Als het op zindelijkheidstraining aankomt, is consequent zijn de sleutel. Een consequente dagelijkse routine kan je hond helpen om het zindelijk zijn onder de knie te krijgen en zal ervoor zorgen dat hij zich veilig en beschermd voelt.

Begin met het maken van een schema met:

  • Voedertijden (elke dag op dezelfde tijd)
  • Pauzes om te plassen (naar buiten gaan)
  • Tijd in een bench of gesloten (kleine) ruimte
  • Speeltijd
  • Tijd om te slapen

Zorg ervoor dat alle gezinsleden op de hoogte zijn van het schema en zich eraan houden.

Probeer het niet te onthouden in je hoofd, je kunt het beste het plan uitprinten en ergens ophangen waar iedereen het kan zien, bijvoorbeeld op de koelkast.

Om de voortgang tussen plaspauzes en ongelukjes bij te houden, kun je ook nog een dagboek bijhouden.

Jonge puppy’s kunnen hun blaas pas na een maand of vijf onder controle houden. Als je net begint met trainen of een puppy hebt die pas net in huis is kan je het beste ze overdag om de 45 minuten mee naar buiten nemen. 

Stap 3: Je hond uitlaten

Je hebt een sterke basis voor zindelijkheidstraining wanneer je een bench en een schema hebt. Het belangrijkste van dit schema is natuurlijk wanneer de hond gaat plassen

Dit zijn enkele belangrijke dingen om te onthouden over hoe je je hond zijn behoefte laat doen.

De eerste keer: Neem je hond mee naar een vaste plek voor zindelijkheidstraining wanneer je thuiskomt. Zorg voor een verband tussen de vaste plek en dat je hond zijn behoefte mag doen.

Het is het beste om te beginnen met je hond aangelijnd. Honden zijn vaak snel afgeleid en zullen eerder afdwalen om op het gras te spelen dan aan de slag te gaan. Tijdens de zindelijkheidstraining, wil je je puppy gefocust houden. Dit geldt bij alle honden, ook als je een achtertuin hebt. Het is belangrijk dat je je hond beloont wanneer hij zijn behoefte buiten doet, dit kan niet wanneer je hem los laat rondlopen en geen zicht hier op hebt. Wanneer je je hond niet beloont kan dit leiden tot een rommelige achtertuin en een minder gewenst gedrag.

Dagelijks: Geef je hond 10-15 minuten de tijd om te ruiken en vaak doen ze dan hun plasje. Om je hond geconcentreerd en vermaakt te houden, moet je de geluiden zachtjes houden en de prikkels tot een minimum beperken. Als hij weigert te gaan, neem hem dan weer mee naar binnen en zet hem in zijn bench.

Gebruik een woord of zin: Kies een woord of zin als “plasje doen” dat je gebruikt om het gedrag te communiceren, maar niet één die je ook kan gebruiken in een andere situatie. Je moet het woord of de zin aanleren op het moment je hond de behoefte doet, timing is hierbij het allerbelangrijkste. Zorg ervoor dat hij net begonnen is met plassen, of dat hij op het punt staat te gaan. Als ze er eenmaal aan gewend zijn, kan je hem leren te herkennen wanneer het tijd is om te plassen of te poepen. Zeg de zin of het woord maar één keer.

Beloon hem voor het doen van zijn behoefte: Geef je hond een lekkere traktatie om hen te laten weten dat je blij bent met zijn gedrag. Zorg ervoor dat je je hond iets speciaals geeft, vooral in het begin. Geef hem een beloning als hij net klaar is met plassen. Geef hem de traktatie niet tijdens de wandeling.

Stap 4: Blijf je hond uitlaten (wanneer nodig, overcompenseren)

Probeer je aan je schema te houden en geen uitstapjes te missen. Het is onvermijdelijk dat elke hond wel eens een ongelukje heeft, het is echter belangrijk om van het naar binnen gaan geen routine te maken. Als je twijfelt, wees dan bereid om te overcompenseren. Je hond kan beter te vaak uit te gaan en een patroon opbouwen om buiten te plassen dan dat er ongelukjes binnen ontstaan. De hond zal leren om het patroon te volgen en te begrijpen dat hij alleen buiten zijn behoefte moet doen.

Bekijk ook  De top 10 beste hondenhek van 2024

Stap 5: Los ongelukjes op de juiste manier op

Hoewel het belangrijk is om je hond op tijd te houden en oplettend te zijn, zullen er zeker ongelukjes gebeuren. Het is belangrijk dat je deze ongelukjes goed oplost. Als je je hond betrapt op poepen of plassen in huis, kun je hard klappen of “NEE” roepen, maar het is belangrijk om niet te schreeuwen tegen hem.

Als je toch een vervuilde plek in je huis vindt, maak die dan onmiddellijk schoon. Wordt niet boos op je puppy want dat kan ertoe leiden dat hij bang wordt. Ze zullen geen verband leggen tussen jou en de reden dat je boos bent. Leer van je fouten, neem hem de volgende keer bijvoorbeeld langer mee uit.

Om helemaal van de stank af te komen, moet je het gebied schoonmaken met een effectieve, niet-giftige, enzymreiniger. Als je dat niet doet, zullen ze waarschijnlijk weer op dezelfde plek terugkomen voor een nieuwe ronde.

Sommige honden poepen in huis, wat een teken van trauma of angst kan zijn. Het is een goed idee om een gedragstherapeut of hondentrainer in te schakelen als je hond dit gedrag vertoont.

Puppy pads en kranten training

Sommige hondeneigenaren nemen hun toevlucht tot het gebruik van puppy pads of kranten omdat ze denken dat de hond nog niet naar buiten mag door inentingen of omdat het een makkelijke eerste stap is. Echter raden veel trainers het gebruik van puppy pads en kranten af.

Puppy pads leren je hond hoe ze moet plassen binnen in je huis. Doordat puppy’s hieraan gewend raken, is het lastig om dit weer af te leren en duurt de zindelijkheidstraining uiteindelijk alleen maar langer. 

De zindelijkheidstraining van je pup vergt geduld en tijd. Maar de lessen die ze leren en de band die je met ze opbouwt, zijn voor zowel jou als je hond erg belangrijk.

Veelgestelde vragen over de zindelijkheidstraining van een puppy

Hoe kan je voorkomen dat je puppy in huis plast?

De eenvoudigste manier is om je hond niet binnen te laten. Dit is een van de belangrijkste aspecten van de zindelijkheidstraining. Wees een goede planner en zorg ervoor dat je je hond vaak naar buiten laat gaan. Een ander belangrijk ding is het opsluiten van je puppt. Zoals we al verteld hebben, zal het opsluiten van je hond in een bench of in een beperkt gebied in het huis voorkomen dat ze binnen plassen omdat ze van nature niet hun eigen plekje vies willen maken

Is er een bepaalde leeftijd om een puppy zindelijk te maken?

Met het zindelijk maken van puppy’s kan worden begonnen als ze 8 weken oud zijn. Indien mogelijk, moet de puppy minstens 8 weken bij zijn moeder blijven. Je kunt het beste beginnen met zindelijkheidstraining als je puppy tussen de 8 en 16 weken oud is. Jonge puppy’s hebben nog een kleine blaas en darmen ze krijgen pas volledige controle over hun blaas als ze 5 maanden oud zijn. Hoewel je een puppy makkelijker zindelijk kan maken kan het bij een oudere hond 

langer duren als ze slechte gewoontes hebben aangeleerd.

Hoe lang duurt het om een puppy zindelijk te krijgen?

Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de tijd die het kost om je puppy zindelijk te maken, waaronder hoe strikt je je schema volgt. Het zal een paar weken duren om je puppy zindelijk te maken, de accurate tijd is afhankelijk van je situatie en het ras van je hond. Hoewel het geen gemakkelijk proces is, moet je geduldig zijn en volhouden. Je pup zal er uiteindelijk komen. Je zult waarschijnlijk een paar tegenslagen krijgen, maar dat zijn meestal gewoon hobbels op de weg. Je kunt contact opnemen met een trainer als je het gevoel hebt dat je vastzit. Zij kunnen je misschien helpen met hardnekkige zindelijkheidsproblemen.