Columbo had geen partner, maar hij werkte nooit alleen. In de première van seizoen twee van “Etude in Black” adopteert Columbo een Bassethond uit het asiel. Columbo, die een verantwoordelijke huisdiereigenaar is, neemt de hond mee naar de dierenarts voor inentingen. Columbo’s bezoek aan de dierenarts blijkt nuttig te zijn bij het oplossen van een zaak. Maar we zijn hier om de hond te bespreken en niet het mysterie.

Columbo denkt na over een naam voor zijn hond. Columbo praat met de hond en geeft hem een paar suggesties voor namen. Uiteindelijk noemt hij de hond “Dog”. Dog werd al snel een geliefd huisdier. Dog was een geliefd huisdier omdat hij van televisie en ijs hield. In Budapest, Hongarije, staat een bronzen standbeeld van Columbo en Dog dat hun vriendschap voor altijd symboliseert.

De waarheid zat in het plot van “Etude in Black”. Hoewel er geen moord werd gepleegd, werd Henry, de hondenacteur die Dog speelde, gered uit een dierenasiel. Ray Berwick, een dierentrainer die honderden kraaien verzamelde in Alfred Hitchcock’s The Birds redde Henry uit het dierenasiel van Burbank.

Richard Levinson, co-creator van Columbo, herinnerde zich dat ze spraken met Steven Bochco (screenwriter), die bezig was met het schrijven van de eerste aflevering van seizoen 2. De zender wilde een jonge agent om als zijn hulpje te spelen. Bill [Link] en  Bochco zeiden, “Laten we hem een hond geven.”

Peter Falk weigerde eerst. Hij realiseerde zich dat Columbo al genoeg capriolen had, met zijn regenjas, Peugeot, chili, maar ook sigaren en andere dingen. Falk gaf niet alleen toe, maar hij werd ook zachter tegen de hond. Hij had het niet kunnen doen!

Henry was trouw aan Columbo, maar ondanks zijn luie uiterlijk, werkte de hondachtige acteur hard in Hollywood. Je kent hem misschien ook nog wel van de Emergency! In de aflevering “Fair Fight”, die in 1976 werd uitgezonden, werd de mascotte van Station 51 geïntroduceerd, Droopy Basset. De hond kreeg een naam in die serie. Dit was ook Henry.

Bekijk ook  Hond hijgt veel? 5 oorzaken die je MOET weten!

“Randolph Mantooth had moeite om met Henry te werken omdat Bassethonden een bepaalde geur hebben”, verklaarde Ray Berwick protege Karl Mitchell in The Encyclopedia of TV Pets.

Henry stopte met televisie om zijn dagen als huisdier en gezinslid door te brengen, waarbij hij veel dagen in de achtertuin doorbracht. Mitchell zei dat hij stierf van ouderdom. Hij heeft een voltooid leven gehad.