Je bent nieuwsgierig naar de vraag waarom hijgt een hond? Is het hijgen normaal of ernstig? Wetenschappers hebben het hijgen van honden bestudeerd in een poging de oorzaak te vinden. Je zal verbaasd zijn over wat ze gevonden hebben!

Waarom hijgt een hond?

Honden en puppy’s ademen snel met hun mond open. Dit verlaagt de lichaamstemperatuur en zorgt voor zuurstof in de bloedbaan.

Doordat honden niet zulke efficiënte zweetklieren hebben als mensen, moeten ze hun hijg vermogen gebruiken om zichzelf af te koelen. Honden koelen zichzelf door hete lucht uit hun longen te wisselen met koudere lucht. Dit zorgt ervoor dat vocht uit hun bek en tong wordt verdampt.

Hijgen moet niet verward worden met een moeizame ademhaling. De ademhaling is gespannen en geluiden van angst, zoals huilen, janken of een verstopping van de luchtpijp, kunnen daarbij horen.

Waarom hijgt een hond

Oorzaken van een hond die hijgt

Waarom hijgt een hond? Je hond of puppy zou kunnen hijgen om een van deze vijf oorzaken.

1. Om af te koelen

Honden hijgen zelfs als ze niet oververhit zijn. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop mensen uitademen als ze sporten. Honden zweten niet zo veel, dus hijgen is hun belangrijkste manier om af te koelen. Ook al zweten honden via hun voetzolen, het is niet genoeg om ze af te koelen. Honden koelen af via hun bek.

Door te hijgen kan de warmte van de hond worden afgevoerd en vervolgens worden vervangen door koele lucht. Dit is geen efficiënt proces, zoals je kunt zien. Vooral bij honden met een klein gezicht, zoals bulldogs en mopshonden. Honden beginnen te hijgen als ze het ook maar een beetje warm hebben. Hoe warmer een hond het krijgt, hoe intenser zijn gehijg zal zijn. Hijgen kan samengaan met kwijlen of een rode tong en tandvlees.

Bekijk ook  8 Oudste Honden ter Wereld (met Foto’s)

Waarschuwingssignalen van oververhitting zijn overmatig hijgen, felrood tandvlees, en tong, maar ook zwakte en wijd opengesperde ogen. Zorg dat je hond koel blijft om oververhitting te voorkomen, en beperk blootstelling aan hitte tot een minimum. Neem voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat je hond veilig is bij warm weer. Laat je hond niet in een auto zitten. Auto’s kunnen snel warm worden en ernstige brandwonden veroorzaken. Als je het niet zeker weet, breng je hond dan naar de dierenarts voor medische hulp.

2. Spanning of stress

Het kan zijn dat de lichaamstemperatuur geen rol speelt bij het hijgen van je hond. Hijgen hoeft niet gerelateerd te zijn aan de lichaamstemperatuur. Om te weten of je hond angst ervaart, of andere vormen van angst, moet je naar zijn lichaamstaal kijken. Dit zal je helpen om angst en ongerustheid bij je hond te verminderen. Hijgen dat te maken heeft met angst, spanning of stress moet zo snel mogelijk opgelost worden.

3. Honden hijgen tijdens het spelen

Je hond kan gelukkig zijn, omdat hij door te hijgen signalen van zijn geluk laat zien. Dit zou kunnen worden weerspiegeld in de lichaamstaal van je hond. De staart kwispelt op een blije manier. Het lichaam van de hond zal meer ontspannen lijken. De ogen van je hond zien er gelukkig en helder uit. Het hijgen zal stoppen wanneer je hond weer rustig wordt. Bij een kalme, gelukkige hond is licht hijgen met een open mond en heldere ogen normaal. Veel mensen zien dit als een hondenlach.

4. Pijn

Honden zijn vrij goed in het verbergen van pijn en ziekte voor mensen. De ene hond doet meer zijn best dan de andere om zijn pijn te verbergen. Maar als ze eenmaal een bepaald niveau van pijn hebben bereikt, moeten ze vaak wel signalen geven. Let ook op andere signalen van pijn. Bijvoorbeeld braken, gebrek aan eetlust, diarree, lusteloosheid, hinken, ijsberen en gedragsveranderingen. Neem contact op met je dierenarts als je denkt dat je hond ziek of gewond is.

Bekijk ook  Waarom dragen sommige honden een geel lintje aan hun halsband?

5. Fysieke problemen

Dit zijn maar een paar mogelijke oorzaken waarom je hond kan hijgen.

  • Bij hoge koorts kan de hond hijgen om zijn lichaamstemperatuur te verlagen.
  • De dierenarts kan medicijnen voorschrijven die de ademhaling bevorderen of het hijgen stimuleren.
  • Je hond kan hijgen als hij een volle maag heeft, oftewel bloated. Dit kan een voorbereiding zijn op het braken. Als je hond moet braken of hijgen, kan dit een ernstig probleem zijn dat onmiddellijk moet worden behandeld.
  • De ziekte van Cushing is een aandoening die resulteert in een overmatige productie van het stresshormoon cortisol. Dit kan leiden tot overmatig hijgen.
  • Hijgen kan ook worden veroorzaakt door laryngeale verlamming. Dit is een aandoening waarbij de spieren achter in de keel, die de mond van het strottenhoofd openen en sluiten, verlamd of verzwakt zijn. Hijgen kan ook worden veroorzaakt door een hoge piepende toon.