Wat zijn de mooiste honden, daar heeft iedereen zijn eigen mening over, vooral als het om honden gaat. Er zijn mensen met een voorkeur voor grote, of langharige honden, maar er zijn ook mensen met een voorkeur voor Labradors en Poedels. In dit artikel gaan we het hebben over de hondenrassen die over het algemeen mooiste honden worden genoemd.

1. Golden Retriever

Als het om de mooiste honden gaat, is de Golden Retriever een van de populairste in Nederland. Ze werden gefokt om vogels te apporteren zonder dat ze gewond raakten. Hierdoor ontwikkelde zich een zachte bek, wat betekent dat de hond niet met kracht bijt. Ze hebben een aangeboren liefde voor water, wat nodig is voor de activiteit waarvoor ze gefokt zijn.

Deze honden kunnen het best gehouden worden in de buitenwijken en op het platteland, aangezien hun lichaamsbeweging belangrijk is. Het zijn slimme en eenvoudige honden om op te voeden, daarom is dit een goede keuze wanneer je nog nooit een hond hebt gehad. Ze zullen in principe doen wat je van ze vraagt, en ze zullen snel reageren op aanwijzingen.

Deze mooie honden hebben over het algemeen een goede gezondheid en kunnen gemiddeld 15 jaar oud worden. Ze zijn vatbaar voor enkele ziekten, waaronder kanker en heupdysplasie. Over het algemeen lijken ze echter in goede gezondheid te verkeren.

2. Labrador Retriever

De Labrador Retriever wordt door veel mensen het mooiste hondenras van de wereld genoemd. Honden als deze staan niet bekend om hun unieke uiterlijk, maar zijn gebalanceerd. Deze honden hebben de reputatie vriendelijk en extravert te zijn. Omdat ze vriendelijk en slim zijn, kunnen ze worden ingezet in allerlei situaties.

Het is een goed opgevoed ras dat een uitstekende keuze is voor een gezin. Ze staan erom bekend goed om te kunnen gaan met mensen, kinderen en andere huisdieren. Door hun lage prooidrift zijn ze een uitstekende keuze voor mensen met andere huisdieren, zoals katten. Omdat het werkhonden zijn, vereisen ze veel fysieke beweging. Ze passen goed in huishoudens waar veel activiteit is.

Hoewel veel Labrador Retrievers langer leven, is de gemiddelde levensduur van dit ras ongeveer 12 jaar. Rond de leeftijd van acht jaar begint het haar aan de zijkanten en op de snuit normaal gesproken grijs te worden. Ze zijn gevoelig voor enkele gezondheidsproblemen, maar over het algemeen hebben ze een goede gezondheid.

3. Siberische husky

De Siberische Husky komt altijd naar boven als er over de mooiste honden wordt gepraat. Hun doordringende blauwe ogen en zachte, witte vacht maken ze een populaire keuze voor veel mensen. Ze hebben rechtopstaande oren, een dubbele vacht, en een variatie van opvallende vlekken.

Hierdoor nemen een groot aantal mensen de hond alleen vanwege zijn uiterlijk. Maar het is niet aan te raden voor nieuwe baasjes. Omdat ze zo actief zijn, hebben ze veel beweging nodig. Ze staan ook bekend om hun koppigheid. Doordat ze intelligent zijn, zijn ze moeilijk te trainen. In plaats van bevelen op te volgen, hebben ze de neiging ze in de wind te slaan en hun eigen ding te doen. Door hun hoge intelligentie kunnen ze zichzelf ook in de nesten werken. Deze slimme honden kunnen erachter komen hoe ze kasten of deuren kunnen open maken. Ze kunnen je te slim af zijn, net wanneer je daar totaal geen zin in hebt.

Bekijk ook  11 Grote honden die niet verharen

Maar het zijn fantastische honden met een leuke persoonlijkheid. Veel mensen zijn dol op hun persoonlijkheid, maar ze kunnen wel lastig zijn in de omgang.

4. Samojeed

Deze witte, pluizige hond is schattig, en daarom onderdeel van het lijstje van mooiste honden. Om rendieren bij elkaar te drijven, gebruikte het Samojeense volk deze herdershonden. Gezinnen zullen ze graag om zich heen hebben vanwege hun beminnelijkheid en bereidheid. Ze zijn altijd alert en lijken altijd vrolijk te zijn. Soms worden ze door mensen “lachend” genoemd. Sommige mensen noemen ze ook “alarmhonden” vanwege hun neiging tot blaffen. Echter, vanwege hun vriendelijke aard, zijn het geen goede waakhonden.

Gedurende het grootste deel van hun leven, zijn deze honden actief en speels. Ze zijn het gelukkigst als ze rondrennen met hun vrienden.

Ziekten die vaker voorkomen bij deze honden zijn onder andere de onderstaande. Ze hebben bijvoorbeeld een erfelijke aanleg voor een zeldzame nieraandoening. Mannetjes hebben meer kans om aan deze aandoening te lijden. Vrouwen hebben meer kans op symptomen, maar ze krijgen normaal gesproken geen nierfalen zoals bij mannetjes.

5. Australische herder

De Australische Herder is ontstaan in Californië, niet Australië. Een van de populairste en mooiste honden, deze herdershond komt oorspronkelijk uit het westen van de Verenigde Staten.

Dit ras staat erom bekend intelligent en actief te zijn. Ze vereisen veel beweging. Ze zijn niet geschikt voor inactieve gezinnen. We zouden ze niet aanraden voor nieuwe honden baasjes, omdat ze voldoende training en beweging moeten krijgen. Als ze niet genoeg beweging of mentale stimulatie krijgen, kunnen ze destructief worden, dus zorg ervoor dat je veel tijd met deze hond doorbrengt.

6. Poedel 

Poedels zijn het klassieke voorbeeld van een vrouwelijk hondenras. Ze zijn populair door hun krullende haar en bijzondere eigenschappen. Hierdoor verdienen ze een plekje op het lijstje van mooiste honden. Als werkhond vereisen ze veel lichaamsbeweging. Deze dieren kunnen behoorlijk energiek zijn en hebben veel beweging nodig. Omdat het waterhonden zijn, hebben ze een natuurlijke affiniteit met het water.

Het is een ras met een hoge intelligentie. Daardoor zijn ze eenvoudig op te voeden. Geestelijke stimulatie is belangrijk voor hun gezondheid, maar lichamelijke beweging ook. Als ze alleen gelaten worden, gaan ze zich vervelen en kunnen ze zelfs ondeugend worden. Wanneer ze nieuwe mensen ontmoeten, zijn ze een beetje op hun hoede en aarzelen ze om oogcontact te maken. Normaal gesproken zijn ze niet vijandig. 

Bekijk ook  Waarom dragen sommige honden een geel lintje aan hun halsband?

Met kinderen, is de Standaard Poedel goed. Belangrijk om te weten is dat ze zachtaardig zijn en graag spelen. Dit ras is ideaal voor gezinnen als de sfeer rustig en stabiel is. De Toy Poedel en Miniatuur Poedel hebben de neiging banger te zijn voor kinderen, wat kan leiden tot agressie uit angst.

7. Duitse herder

Duitse herders zijn van oorsprong werkhonden. Ondanks zijn wolfachtige uiterlijk is dit hondenras vrij nieuw, want het bestaat pas sinds 1899. Hun oorspronkelijke doel was het hoeden van schapen. Maar door hun intelligentie en aanpassingsvermogen worden ze vandaag de dag ingezet in een breed scala van industrieën en beroepen. Hierdoor vinden veel mensen Duitste herders een van de mooiste honden.

Hun dagelijkse beweging is nodig. Maar ze zijn niet zo actief als sommige van de andere grote werkhonden die er zijn. Deze honden hebben een ongelooflijk aanpassingsvermogen en hebben de neiging een hechte band te vormen met hun baasjes. Ze kunnen vijandig en bezitterig worden tegenover hun familie als ze niet goed gesocialiseerd zijn. Socialisatie is voor hen van noodzakelijk belang omdat ze niet van nature sociaal zijn naar iedereen.

Over het algemeen is dit ras gezond, hoewel een paar showhonden symptomen beginnen te krijgen van rugproblemen. Daarom is de rasstandaard aangepast in een poging om ongewone rugvormen bij honden te voorkomen.

8. Chow Chow

Hoewel deze honden waarschijnlijk niet in het gebruikelijke plaatje van “schoonheid” passen, zijn het toch geweldige honden om te zien. Ze zijn mooi en compact gebouwd, met enorme rimpels op hun gezicht en een kenmerkende leeuwen manen.

Ze hebben een ruwe of gladde vacht en zijn verkrijgbaar in vele kleuren. Een unieke eigenschap van deze honden is hun netheid. Ze wassen zichzelf zoals katten en het is een hond met blauwe tong.

9. Dalmatiër

Door de opvallende vlekken zijn Dalmatiërs herkenbaar en een van de mooiste honden. Vanaf de schouder gemeten zijn ze tussen de 48 en 59 centimeter groot. Deze honden werden oorspronkelijk gefokt om paarden en koetsen te beschermen. Het instinct om zichzelf te beschermen is nog steeds aanwezig, maar het is niet zo krachtig als het vroeger was.

Deze honden kunnen echter terughoudend zijn tegenover vreemden. Ze zijn toch vriendelijk en gehecht aan hun baasjes.

10. Ierse setter

De schoonheid van de Ierse Setter is ontstaan in het verleden. Ze vallen op in de hondenwereld vanwege hun weelderige vacht en crème kleurige tinten. Ook al lijken ze koninklijk, deze honden werden gefokt om te werken. Het zijn actieve, atletische honden die uitblinken in een sportieve omgeving.

Hun vrolijke karakter maakt ze ook een goede kameraad. Kinderen en gezelligheid zijn twee van hun favoriete activiteiten. Zolang aan hun behoefte aan activiteit wordt voldaan, zijn ze ook makkelijk op te voeden. Hierdoor verdienen ze een plekje op het lijstje van mooiste honden van 2022.