Er zijn meer dan 400 verschillende hondenrassen. Elk ras heeft zijn eigen unieke kenmerken, waardoor het zich onderscheidt van de anderen. Deze kenmerken kunnen voor sommigen vreemd overkomen, zoals een hond met blauwe tong. Vaak wordt de tong blauw genoemd, maar de tong van de hond kan soms zwart of lichter dan paars lijken. Ken je een hondenras met een blauwe tong? De Chow Chow is het meest bekend, maar er zijn nog veel meer rassen die een blauwe tong hebben.

Alles4Dieren heeft een lijst samengesteld van de top 9 hondenrassen met een blauwe tong. We leggen ook uit waarom bepaalde hondenrassen een blauwe tong hebben. Als u geïnteresseerd bent in meer informatie, lees dan verder.

Wat betekent een blauwe tong bij een hond?

De meeste hondenrassen hebben geen blauwe tong. Deze hebben namelijk een roze tong. Er zijn enkele hondenrassen die van nature een blauwe tong hebben. Verwar de van nature blauwe tongen van honden niet, met de honden die een ziekte hebben. Dit artikel op Alles4Dieren zal je helpen begrijpen waarom de paarse tong van je hond niet het gevolg is van een ziekte.

Veel wetenschappers zijn niet in staat om de reden aan te wijzen waarom honden van nature blauw-zwarte of paarse tongen hebben. Volgens een theorie zou de blauwe kleur van de hondentong het gevolg kunnen zijn, van genetische afwijkingen die zorgen voor een hogere concentratie melanine en pigmentcellen in de tong. Dit zou kunnen verklaren waarom hij er zo uniek uitziet.

Weet jij welke hondenrassen een donkere tong hebben? Hier zijn 9 van de top hondenrassen met een blauwe tong.

Hond met blauwe tong

Verschillende hondenrassen hebben blauw-zwarte of natuurlijk de normale paarse tong. Dit zijn de 9 hondenrassen die we in dit artikel zullen behandelen.

 • Chow Chow
 • Shar Pei
 • Koreaanse Jindo
 • Tibetaanse Mastiff
 • Akita
 • Rottweiler
 • Dwergkeeshond
 • Border collie
 • Duitse herder

De Shar Pei en de Chow Chow zijn twee van de weinige hondenrassen die een volledig blauwe tong hebben. Bij de andere hondenrassen die we zullen behandelen, zijn er maar een paar die een blauwe tong hebben. Deze rassen kunnen een paar kleine blauwe vlekken hebben, of grotere donkere vlekken die hun hele tong blauwachtig laten lijken.

Ooit werd gedacht dat hondenrassen met een blauwe tong familie waren van de Chow Chow. Maar dat is niet helemaal waar, want ook zuivere hondenrassen kunnen een blauwe tong hebben. Waarschijnlijk worden deze veroorzaakt door overmatige pigmentatie bij de individuele honden, net als moedervlekken bij mensen. Hieronder vindt je meer informatie over alle hondenrassen met een blauwe tong.

Bekijk ook  Waarom dragen sommige honden een geel lintje aan hun halsband?

1. Chow Chow – hond met blauwe tong

De Chow Chow is een hond die het meest bekend is om zijn blauwe tong. De Chow Chow is een Chinees hondenras. Het bestaat al 2000 jaar. Zowel de Shar Pei als de Chow Chow zouden een gemeenschappelijke bloedlijn hebben. Ze staan bekend om hun uitgesproken donkere tong. Er bestaan in China vele legenden over hoe de Chow Chow aan zijn opvallende blauwe tong komt.

Het hoofd van de Chow Chow is groot en zijn snuit is kort en plat. De Chow Chow heeft kleine, rechte oren en ronde ogen. De vacht van de Chow Chow kan lang of kort zijn en is meestal donzig. Ook heeft hij meer vacht rond zijn nek, waardoor het lijkt alsof hij een leeuw is.

2. Shar Pei

De Shar Pei, is een Chinees hondenras. Hij onderscheidt zich door zijn uiterlijk en zijn blauwe tong. Blauwe tongen zijn een gemeenschappelijk kenmerk van alle Shar Peis, maar ze kunnen blauw-zwart of paars gekleurd zijn. De Shar Pei staat bekend om zijn dikke vacht, gerimpelde huid en dichte beharing. De Shar Pei heeft een groot hoofd met een iets donkere snuit, waardoor hij een vriendelijke en zachtaardige uitstraling heeft. Hoewel Shar Peis vriendelijk en kalm zijn, kunnen ze vrij voorzichtig zijn in de buurt van vreemden. Ze zijn sterk en gespierd, waardoor het geweldige waakhonden zijn.

3. Koreaanse Jindo

Dit hondenras komt uit Korea, om precies te zijn van het eiland Jindo. Ze staan bekend om hun intelligentie, jachtvaardigheid en onafhankelijkheid. Dit hondenras is zeer beschermend en aanhankelijk naar zijn gezinsleden. Koreaanse Jindo’s zijn loyaal en hebben een sterke wil. Ze vormen vaak een sterke band met hun baasjes. De Koreaanse Jindo heeft een dichte, zachte vacht die zowel roodachtig, grijs, wit of zwart kan zijn. Sommigen hebben een blauwe of zwarte tong.

4. Tibetaanse Mastiff

De Tibetaanse Mastiff is een opvallende hond, vanwege zijn grote postuur en dikke vacht. Hoewel het vriendelijke, speelse en edele honden zijn, kunnen ze ook op hun hoede zijn voor vreemden. Een goede socialisatie bij puppies is belangrijk. Ze kunnen een destructieve persoonlijkheid ontwikkelen als ze niet goed gesocialiseerd worden. De Tibetaanse Mastiff wordt gekenmerkt door een dikke en dichte vacht. Hij is meestal roodachtig gekleurd met donkere vlekken. Hoewel de meeste exemplaren een roze tong hebben, kunnen er ook donkere vlekken of blauw/zwarte vlekken voorkomen op de tong.

Bekijk ook  8 Oudste Honden ter Wereld (met Foto’s)

5. Akita

De Akita, is een Japanse hond. Hij wordt gerespecteerd om zijn loyaliteit aan de mensen van Japan. De Akita is een onafhankelijk, intelligent ras. Hij heeft een dichte vacht, die kort of halflang kan zijn. De Akita is geschikt voor een koude omgeving. De vacht van de Akita, is lichtbruin met roodachtige of lichtbruine vlekken aan de bovenkant van zijn lichaam. Hij heeft een zwarte neus. Hoewel de tong van de Akita meestal roze is, kan hij ook blauwe of zwarte vlekken hebben.

6. Rottweiler

Rottweilers zijn gespierde, actieve en oplettende honden. Ze staan bekend om hun felle uiterlijk. Hoewel ze de reputatie hebben gevaarlijk te zijn, zijn ze lief en vriendelijk voor hun baasjes. Rottweilers behoren tot een oud hondenras, dat in Europa werd geïntroduceerd door de veroverende legers van het Romeinse Rijk. Hij heeft driehoekige oren en middelbruine ogen. Een grove, roestkleurige vacht. Rottweiler horen ook bij het lijstje van honden met blauwe tongen. Blauwe tongen kunnen namelijk voorkomen bij Rottweilers als gevolg van pigmentatie van donkere vlekken of lichte vlekken.

7. Dwergkeeshond

De Dwergkeeshond is een hond die bekend staat om zijn dikke, crèmekleurige, of oranje vacht. Dwergkeeshonden zijn klein en wegen rond de 3,5 kilo. Hoewel sommige exemplaren een blauwe tong of blauwe vlekken hebben op hun tong, hebben de meesten de meer voorkomende roze tong. Dwergkeeshonden zijn beschermende honden die vreemden wantrouwen. Ze zijn wel lief voor hun baasjes.

8. Border collie

De Border Collie is een ras dat oorspronkelijk uit Schotland komt. Hij werd vroeger in Schotland gebruikt als herdershond.  Ze zijn intelligent, energiek en hebben minstens een keer per dag beweging nodig. De vacht van de Border Collie is dik met rechte haren. Het lichaam van de Border Collie bestaat voornamelijk uit wit, maar de rest van hun haar is een mix van verschillende kleuren. Sommige Border Collies hebben, net als de andere hondenrassen, een blauwe tong. De tong kan blauwpaars of blauw-zwart zijn.

9. Duitse herder

De Duitse Herder is gemakkelijk te herkennen. Hij staat bekend om zijn intelligentie, loyaliteit, en moed. Sommige Duitse Herders kunnen blauwe of zwarte vlekken op de tong hebben. Dit komt niet vaak voor. Dit komt door een hogere concentratie pigmentcellen in hun tong, die vergelijkbaar is met die van de Shar Pei en Chow Chow honden. Het is zeldzaam bij de Duitse Herder.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de natuurlijke kleur van de tong van je hond. Raadpleeg een dierenarts als je Duitse Herder plotseling paarse of zwarte vlekken op zijn tong krijgt.

Andere dieren met een blauwe tong

Behalve honden zijn er nog veel andere dieren die een blauwe tong hebben. Hieronder staan een aantal andere dieren die een blauwe, paarse of zwarte pigmentatie op de tong hebben:

 • Giraffe
 • Okapi
 • Amerikaanse zwarte beer
 • Blauwtong Hagedis