Hou je van grote hondenrassen, maar niet van hondenharen in je huis en op je kleren? Dan heb je geluk, want er zijn veel grote hondenrassen die niet verharen. Sommige van deze niet verharende rassen zijn ook hypoallergeen, ideaal voor als je allergisch bent voor hondenharen.

Lees verder om kennis te maken met 11 grote honden die niet (of nauwelijks) verharen. 

1. Airedale Terriër

De Airedale Terriër staat ook wel bekend als de “Koning der Terriers”, omdat hij de grootste is onder de terrier rassen. De Airedale werd ontwikkeld in Engeland, waar hij werd gewaardeerd als eendenjager en rattenbestrijder. De korte vezelige vacht kan recht, gekroesd of licht golvend zijn. De Airedale Terriër is een hond die niet verhaart. Het is ook belangrijk om dit ras wekelijks te borstelen met een zachte slickerborstel om de vacht klitvrij te houden. 

2. Afghaanse windhond

De Afghaanse windhond is een zeer oud ras dat duizenden jaren geleden is ontstaan in het berggebied van het huidige Afghanistan, India en Pakistan. Hier werden de prachtige honden gebruikt voor de jacht, en gewaardeerd als trouwe vrienden door koningshuizen en mensen van adel. De lange, dikke, zijdezachte, vloeiende vacht verhaart niet. Maar vergt wel veel onderhoud, waaronder regelmatig wassen (met shampoo en conditioner) en veel borstelen (tot enkele uren per week). 

3. Briard

De Briard ras komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Hier werd hij al lang gebruikt om schapen te hoeden en kuddes te beschermen tegen roofdieren en dieven. De lange, grove, licht golvende vacht is vuil- en waterafstotend, en verhaart zeer weinig. Zolang deze goed wordt onderhouden door veel te borstelen en te kammen (je moet hier misschien een paar uur per week aan besteden). Geef de Briard daarnaast één keer per maand een bad, en laat zijn haar om de paar maanden trimmen door een professionele trimsalon. 

4. Reuze schnauzer

De Reuze schnauzer is de grootste soort van de drie verwante schnauzer rassen. Hij werd oorspronkelijk gefokt vanuit de standaard Schnauzer, de Dwergschnauzer. Vroeger dreef de Reuze schnauzer het vee in Duitsland naar de markt toe, en werkte als een all-around boerderij hond en waakhond. De dichte, vezelige vacht van de Reuze schnauzer verhaart zeer weinig. Deze hond heeft regelmatig professionele vachtverzorging nodig, maar tussendoor kan hij gemakkelijk onderhouden worden met een wekelijkse borstelbeurt. 

Bekijk ook  Top 9 Hondenrassen met een Blauwe Tong! Foto's & Meer

5. Ierse waterspaniël

De Ierse waterspaniël is afkomstig uit Ierland. Hier wordt hij al lang gebruikt als een veelzijdige jachthond, die in staat is om vogels, eenden, ganzen en fazanten aan te wijzen en neergehaalde vogels terug te brengen. De Ierse waterspaniël is bedekt met dichte, strakke, knisperende krullen, maar de lange staart is volledig glad, waardoor het ras de bijnaam “rattenstaart spaniël” heeft gekregen. De vacht verhaart niet en wordt beschouwd als hypoallergeen, maar hij moet regelmatig worden geborsteld en regelmatig professioneel worden verzorgd om er op zijn best uit te blijven zien.

6. Komondor

De Komondor komt oorspronkelijk uit Hongarije, waar hij al eeuwenlang wordt gebruikt om schapen te beschermen tegen wolven en andere roofdieren en om de boerderij en het gezin te bewaken. De vacht is traditioneel koordachtig, wat betekent dat het haar wordt aangemoedigd om uit te groeien tot lange witte dreadlocks, hierdoor gaat de hond goed op in de kudde van schapen. De koorden van haar zijn zelfs zo dik dat ze kunnen dienen als een bescherming tegen aanvallende wolven en ook houden deze de hond warm in koude omstandigheden. Hoewel de koordvacht niet verhaart, vereist het een enorme hoeveelheid zorg om hem gezond, schoon en droog te houden. 

7. Peruaanse naakthond (groot)

De Peruaanse naakthond, ook wel bekend als de Peruaanse Inca Orchid is een zeer oud ras dat zich op natuurlijke wijze in Peru heeft ontwikkeld. Afbeeldingen van dit ras werden zelfs gevonden in aardewerk dat dateert uit 750 na christus. De Peruaanse Inca Orchid komt voor in haarloze en behaarde variëteiten, evenals in drie soorten maten (klein, middelgroot, en groot). De Peruaanse naakthond verhaart niet, hij is meestal geheel vrij van lichaamshaar, sommigen kunnen een zeer kleine hoeveelheid kort haar op het hoofd, de voeten, en het uiteinde van de staart hebben. Deze honden hebben bescherming van de huid nodig als ze buiten zijn, hier valt zonnebrandcrème in de warmere maanden onder en truien bij koud weer.

Bekijk ook  8 Oudste Honden ter Wereld (met Foto’s)

8. Koningspoedel

De poedel komt voor in drie groottes. De grootste is de standaard Koningspoedel, gevolgd door de Dwergpoedel en de Toypoedel. De standaard Koningspoedel was de oorspronkelijke Poedel. De van nature harde, dichte krullende vacht van de Koningspoedel is hypoallergeen en verhaart niet, maar vergt wel veel onderhoud. De Koningspoedel moet om de één à twee maanden professioneel worden verzorgd en om de dag (bij langere vachten dagelijks) worden geborsteld om vervilting te voorkomen. 

9. Portugese waterhond

De sportief ogende Portugese Waterhond is al honderden jaren bekend in Portugal, waar hij vissers hielp, zwemmend van boot naar boot of vanaf de boot naar de kust om berichten af te leveren, gebroken netten terug te halen en zelfs vissen in netten te drijven. De waterdichte vacht verhaart niet en wordt als hypoallergeen beschouwd. De Portugese waterhond moet wekelijks worden geborsteld en gekamd, en om de maand of twee moet hij professioneel worden verzorgd.

10. Griffon Korthals

De Griffon Korthals werd eind 1800 in Nederland gefokt tot een veelzijdig jachtras. Vandaag de dag is de Griffon Korthals nog steeds een uitstekende aanwijzende en apporterende hond die wordt gebruikt voor de jacht op hooglandvogels. De rechte, pezige, harde, waterafstotende dubbele vacht verhaart niet, maar moet wel minstens eenmaal per week grondig worden uitgeborsteld. De Griffon Korthals moet ook drie of vier keer per jaar professioneel worden getrimd. 

11. Mexicaanse naakthond (Xoloitzquintle)

De Mexicaanse naakthond, ook bekend als Xoloitzquintle, is minstens 3000 jaar geleden op natuurlijke wijze in Mexico geëvolueerd. De Mexicaanse naakthond is er in drie maten: standaard is de grootste, gevolgd door middenslag en toy. Het ras is haarloos met een taaie en gladde huid, sommigen hebben een kleine hoeveelheid kort, grof haar op het hoofd, op de voeten en op het laatste derde deel van de staart hebben. De behaarde variëteit is volledig bedekt met een korte, gladde vacht. Net als de Peruaanse naakthond, heeft de Mexicaanse naakthond bescherming van de huid nodig, waaronder zonnebrandcrème bij warm weer en een trui of vacht in de winter.