Het is prachtig om te zien hoeveel verschillende maten, vormen, kleuren, persoonlijkheden, en doeleinden grote honden worden gefokt. Mensen hebben door de eeuwen heen grote hondenrassen van verschillende plaatsen getraind om bepaalde rollen te kunnen vervullen. Zoals het zijn van een bewaker, jager, compagnon, of herder.

Enkele van deze hondenrassen zijn groot omdat ze sneller kunnen jagen, meer huizen kunnen bewaken met minder intimidatie. Of zelfs kunnen overleven in vriestemperaturen. Hier zijn negen van de meest grootste honden ter wereld.

1. Grootste hond ter wereld de Duitse Dog

De American Kennel Club beschouwt de Duitse Dog als de grootste hond ter wereld, tenminste als het om de lengte gaat. Duitse Dogge is Duits voor Duitse mastiff. De Duitse Dog is ontstaan doordat Ierse wolfshonden en Engelse mastiffs werden gekruist met andere honden voordat ze zich in Duitsland vestigden.

Met een gewicht van ongeveer 45 tot 54 kilo zijn het niet de zwaarste honden, maar de Duitse Dog is wel het langste.  Ze zijn gemiddeld 71 tot 76 centimeter lang, maar soms worden ze nog groter. Een Duitse Dog genaamd Zeus was de grootste hond ter wereld, met een indrukwekkende 112 centimeter. Maar deze grote hondenrassen hebben een korte levensverwachting en kunnen 6 tot 8 jaar oud worden. Zeus, die slechts vijf jaar oud werd, stierf aan ouderdom.

Ook al wordt de Duitse Dogs over het algemeen beschouwd als de grootste hond ter wereld, zullen we ook enkele andere grote hondenrassen behandelen. Waaronder een hondenras dat zelfs nog groter is.

2. Mastino Napoletano: Het massiefste hondenras

Mastino Napoletano zijn een van de grootste honden op de wereld als het om massa gaat. Er wordt aangenomen dat de Mastino Napoletano is geboren in Zuid-Italië. De gemiddelde mannelijke Mastino is tussen 66 tot 78 centimeter lang en weegt zo’n 68 kilo. De vrouwelijke Mastino is meestal kleiner en korter, met een gewicht van ongeveer 50 kilo.

De Mastino Napoletano is angstloos en beschermt het gezin en huis. Dit maakt het een ideale waakhond. Mastino’s zijn stil en zullen vaak vreemden besluipen, in plaats van te blaffen om hen te waarschuwen. Je wilt niet dat deze honden gescheiden worden van hun familie. Dit ras is het geschiktst voor mensen die ervaring hebben met hondentraining. En veel tijd kunnen steken in het socialiseren van de hond. Alle informatie staat op de website van American Kennel Club.

Bekijk ook  Wat voor soort hond had inspecteur Columbo?

3. Deerhound: Langbenigste hondenras

De Deerhound is een van de langbenigste grote hondenrassen. Zijn naam verklapt zijn oorsprong en doel. De Deerhound is een jachthond die vroeger werd gebruikt om op edelherten te jagen en prooien op te jagen. Het vindt zijn oorsprong in Schotland, al ver voor de geschiedenis geregistreerd werd. Hoewel ze zwaarder en groter zijn dan de Greyhound, zijn ze als het gaat om grootte vergelijkbaar met Greyhounds. Hun lichaam is echter slungelachtig en gemaakt voor snelheid. 

De gemiddelde Deerhound kan een lengte van 81 centimeter bereiken en kan tot 50 kilo wegen.  Hoewel ze vandaag de dag niet meer voor de jacht op herten worden gebruikt, houden liefhebbers het ras in leven door middel van wedstrijden en shows.

4. Ierse Wolfshond: Grootste honden ter wereld

De Ierse Wolfshond is vergelijkbaar met de Deerhound. Hij werd oorspronkelijk gefokt om op wolven te jagen. De Ierse Wolfshond, die evolueerde van oorlogshonden en nu een jacht- en veiligheidshond. De Ierse Wolfshond werd in Ierland geïntroduceerd in 7000 v. Chr. Hoewel hun voornaamste doel de jacht was. Zijn de moderne honden rustig, terughoudend, intelligent, en makkelijk in de omgang.

De Ierse Wolfshond is de grootste hond ter wereld, inclusief de Duitse Dog. De Ierse Wolfshond is ongeveer 81 centimeter lang bij mannetjes, en ongeveer 76 centimeter bij vrouwtjes.  Dit is slechts het minimum. Mannetjes kunnen vaak een hoogte bereiken van 86 tot 89 centimeter en wegen tot 64 kilo.

De Engelse mastiff kan zo groot worden als een dwergpaard, maar de Ierse Wolfshond kan de hoogte van een ezel bereiken.

5. Bordeauxdog: Het oudste Franse grote hondenras

De Bordeauxdog zijn nog steeds grote hondenrassen. Hoewel er veel andere Franse grote hondenrassen zijn die bekender zijn. Zoals de Franse Bulldog, de Pyrenese Berghond of de Basset hound. De Bordeauxdog blijft een van de oudste Franse grote hondenrassen.

De Bordeauxdog is tussen 58 tot 68 centimeter lang en weegt 45 tot kilo. Hoewel het een vrij algemeen Mastino hondenras is. Wordt er gezegd dat de Bordeauxdog, het grootste hoofd heeft in verhouding tot zijn lichaamsgrootte.

De Bordeauxdog is niet zoals de Mastino Napoletano. Zijn functie bestond uit veel meer dan het bewaken van het huis. Ze werden ook gebruikt om karren te trekken en te waken over kuddes. Het grote hondenras is een uitstekende werkhond, en is een meester in alle werkzaamheden. Buitenshuis is het een actieve en energieke hond, maar binnen is hij op zijn minst zachtaardig te noemen.

6. Newfoundlander

De Newfoundlander zijn werkhonden. Deze grote honden waren oorspronkelijk niet gefokt als waakhonden. De grote honden werd oorspronkelijk gefokt om vissers te helpen. De Newfoundlander kan karren trekken. Netten en lijnen binnenhalen, en elk voorwerp dat overboord valt apporteren. Deze zachtaardige, groot gebouwde honden zijn uitstekende zwemmers en waterhonden. Er zijn veel reddingen geweest van zeelui die hebben geprofiteerd van hun kracht en behendigheid.

Bekijk ook  8 Oudste Honden ter Wereld (met Foto’s)

Newfoundlander honden zijn gemiddeld tussen 66 tot 72 centimeter lang en wegen ongeveer 68 kilo. En zijn daardoor een van de grootste honden ter wereld.

7. Mastiff: Oud titel houder van grootste honden ter wereld

De American Kennel Club beschouwt de Mastiff als een van de grootste honden ter wereld. Deze honden kunnen wel 76 centimeter lang worden en tot 104 kilo wegen.  Terwijl een Duitse Dog momenteel het record van de langste hond houdt, stond het record voor de grootste hond ter wereld op naam van een Mastiff. In 1989 was Aicama Zorba, een Mastiff met een gewicht van 156 kilo. Zorba was de houder van de titel van de zwaarste hond ter wereld.

Hun formaat is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van dit grote hondenras. De Mastiff kent bloedsporten zoals het temmen van stieren, bokken en leeuwen. Tegenwoordig zijn het zachtaardige reuzen, en de dappere en onverschrokken kanten van het temperament van het ras zijn aan de kant geschoven. De rustige en loyale kant komt naar voren. Omdat ze gemakkelijk in de omgang zijn, zijn het geweldige gezinshonden. Wanneer je kinderen naar een hond of een pony vragen, zou de grootte geen invloed moeten hebben op je beslissing.

8. Sint Bernard: Grote honden die gezinsvriendelijk zijn

De Sint Bernard, is een ras dat oorspronkelijk werd ontwikkeld in Noord-Italië en de Zwitserse Alpen als een reddingshond. Sint Bernard Hospitaalmonniken staan bekend om het trainen van reddingshonden. Zij speelden mee aan de ontwikkeling van het grote hondenras zoals we dat nu kennen. Sint Bernards kunnen tussen de 66 tot 76 centimeter lang worden en wegen tussen de 54 en 82 kilo.

De Sint Bernard werd oorspronkelijk opgeleid om reizigers te redden en terug te vinden. Het zijn tegenwoordig geliefde gezinshonden. Het zijn vriendelijke en lieve honden. Bovendien zijn ze goed met kinderen. Ze schijnen ook geweldig te zijn met kittens.

9. Leonberger

De Leonberger is een kruising tussen een Sint Bernard en een Newfoundlander. Het grote hondenras ontstond op deze manier. Heinrich Essig, een Duitse burger uit Leonberg, kruiste vier generaties lang een Sint Bernard en een Newfoundlander. Daarna voegde hij een Pyreneese Berghond toe aan de mix. Uit deze vele generaties van fokken ontstond de Leonberger.

Deze grote honden kunnen tot 77 kilo wegen en zijn tussen de 63 en 78 centimeter lang.

Het zijn grote familiehonden, ondanks hun grootte. Hoewel ze in de eerste plaats bedoeld zijn als gezelschapsdieren, blinken ze uit in alle aspecten van het schapendrijven, speuren, en zelfs waterredding. De Leonberger blinkt uit in elke activiteit die kracht en intelligentie vereist.