Wil je een hamster als huisdier? Er zijn veel dingen die je moet weten over de hamster. Veel mensen zijn nieuwsgierig naar hoe lang hun huisdier zal leven, voordat ze de beslissing nemen om een hamster aan te schaffen. Voordat je een hamster in huis neemt, is het goed om het antwoord te weten op de vraag: Hoe oud wordt een hamster?

Indien je ervoor kiest om een hamster te nemen, is het belangrijk om te onthouden dat ze op jou zullen rekenen. Daarom is het handig om te weten hoe lang je voor ze zult moeten zorgen.

Hoe oud wordt een hamster gemiddeld

Zoals bij alle huisdieren, is het belangrijk om te weten dat hamsters om verschillende redenen oud kunnen worden. Er zijn veel factoren die de levensverwachting van een hamster beïnvloeden. Daarom is het verstandig om een idee te krijgen van hoe lang een hamster zal leven.

Een hamster wordt tussen de 2 en 2,5 jaar oud. Dit is een gemiddelde. Hoewel sommige hamsters langer kunnen leven, zijn er ook hamsters die minder lang leven.

Volgens het Guinness World Records heeft de langstlevende hamster 4,5 jaar geleefd.

Factoren die de levensduur van hamsters beïnvloeden 

Er zijn veel factoren die de levensverwachting van een hamster kunnen beïnvloeden. Hier zijn een paar dingen waar je op moet letten:

 • Geslacht
 • Omgeving
 • Beweging
 • Hamstersoort
 • Dieet
 • Gezondheid
 • Kwaliteit van de verzorging

Hoewel je geen invloed hebt op genen en zijn soort, zijn er wel dingen die je kunt doen om je hamster een zo goed mogelijk leven te geven.

Sommige hamsters hebben meer erfelijke genen dan andere. Deze genen zorgen ervoor dat ze langer leven dan andere hamsters. Sommige hamsters kunnen echter slechte genen erven, die hun levensduur kunnen verkorten. Je kunt het verschil in genetica zien, als je de levensverwachting van een Russische dwerghamster en een Woestijndwerghamster vergelijkt. Hun levensduur kan hierdoor beïnvloed worden.

Bekijk ook  De top 10 beste hamsterkooi van 2024

Er zijn ook hamsters die zwakker zijn dan anderen. Ze kunnen ook een ziekte krijgen door genetica of andere oorzaken.

Tips voor een langere levensduur van je hamster

Iedereen wil graag dat zijn huisdier zo lang en gezond mogelijk leeft. Er zijn een aantal tips die je kunt toepassen om de levensduur van je hamster te verlengen. Dit zijn enkele van de beste tips:

 • Stimuleer de beweging van je hamster (dagelijks is het beste)
 • Geef je hamster gezonde voeding en traktaties. (volg alle voedingsbehoeften)
 • Zorg ervoor dat je hamster in een schone, gezonde omgeving leeft.
 • Let op eventuele ziektes bij je hamster. Als je die opmerkt, laat ze dan snel en efficiënt behandelen.
 • Zorg goed voor je hamster. Geef ze aandacht, geef ze eten, speel met ze en let op hun gezondheid.

Met deze tips kan je ervoor zorgen dat je hamster een zo lang mogelijk leven heeft. Hoewel het hun genen niet zal veranderen, kan het wel hun levensverwachting verhogen.

Levensverwachting van verschillende hamstersoorten

Je hebt verschillende manieren gelezen waarmee je je hamster kunt helpen langer te leven. Maar, hoe oud wordt een hamster? Dit hangt af van welke soort je kiest. Een hamster kan 2,5 jaar oud worden.

Hier zijn enkele hamster levensverwachtingen waar je geïnteresseerd in zou kunnen zijn:

 • Roborovski dwerghamster: 3 – 3.5 jaar
 • Goudhamster, ook wel Syrische hamster genoemd: 2 – 2.5 jaar
 • Campbelli dwerghamster: 2 jaar
 • Chinese dwerghamster:  1.5 – 2 jaar
 • Russische dwerghamster: 1.5 – 2 jaar

Deze levensverwachtingen zijn slechts gemiddelden. Een Roborovski dwerghamster kan 1,5 jaar worden, terwijl een Russische dwerghamster 3 jaar kan leven. Er is geen vast getal voor de levensverwachting van hamsters. Deze gemiddelden geven je een beeld van de levensduur. Deze informatie kan nuttig zijn bij de keuze voor een hamster.

We hopen dat je nu een beter beeld hebt van hoe oud een hamster kan worden. Verschillende soorten hamsters hebben verschillende levensverwachtingen. Dit betekent dat je geen bepaalde leeftijd kunt voorspellen. Er zijn veel factoren die de levensverwachting van elk dier beïnvloeden, zelfs die van hamsters. Deze gids kan gebruikt worden om je te helpen om de juiste hamster te kiezen.

Bekijk ook  Hoe train je een hamster om tam te worden

Veelgestelde vragen

Hoe oud wordt een hamster?

Het is belangrijk om te weten dat er veel soorten hamsters zijn, met verschillende levensverwachtingen. Er zijn ook verschillende factoren die de levensduur van een hamster kunnen beïnvloeden. De gemiddelde levensduur van een hamster, volgens de ASPCA, is tussen de 2 en 3 jaar. Het verschilt echter heel erg per hamster, de één kan langer leven terwijl de andere weer niet zo oud wordt.

Hoe oud wordt een hamster gemiddeld?

Als je van plan bent een hamster als huisdier te nemen, kun je je afvragen hoe lang hij zal leven. Er is geen exacte levensduur voor een hamster, maar meestal leven ze 2 tot 3 jaar.