Ondanks dat kleine huisdieren leuk zijn om te hebben, vinden niet alle huisdieren het prettig om meteen vastgehouden te worden. Sommige hamsters moeten eerst getraind worden om tam te worden. Voordat ze zonder te bijten vastgehouden kunnen worden.

Hamster tam maken stappenplan

Er zijn een aantal stappen die je kunt volgen om je hamster zo snel mogelijk tam te maken. Volg het stappenplan om ervoor te zorgen dat je hamster niet gestrest is voordat je met de training begint.

1. Laat een nieuwe hamster wennen

Nadat je een nieuwe hamster in huis hebt genomen, moet je hem minstens een week de tijd geven om aan zijn nieuwe omgeving te wennen. Zorg er voor dat je hamster een grote kooi en alle benodigdheden krijgt voor een stressvrije omgeving. De kooi van je hamster moet in een ruimte staan, waar hij omringd kan worden door mensen, maar niet gestoord of afgeleid kan worden door huisdieren. Maak je hamster niet wakker als hij slaapt.

2. Bereid jezelf en je hamster voor

Het kost geduld en tijd om een hamster tam te maken. Overhaast de stappen niet. Neem de tijd om je hamster te leren kennen, en op zijn signalen te reageren. Dit is waar het om gaat: het vertrouwen van je hamster winnen, zodat hij leert dat er niets is om bang voor te zijn.

Je zult het vanzelf merken als je hamster zich op zijn gemak voelt. Pas als je hamster uit het nest is gekomen, wil je hem tam maken. Een ontspannen hamster is een hamster die eet, drinkt of speelt terwijl je er bent. Om je hamster tegen je te laten praten, breng je meer tijd in de kooi door. Je kunt een boek lezen of zachtjes zingen als je niet zeker weet wat je moet vertellen.

Bekijk ook  De top 10 beste hamstervoer van 2024

3. Lok je hamster met snoepjes

Je hamster zou wat lekkers van jou kunnen waarderen. Begin met het geven van snoepjes door de draadkooi. Als je geen draadkooi hebt, geef dan wat lekkers bij het deurtje. Je hamster zal blij zijn als je je hand in de kooi legt. Raak je hamster niet aan, maar laat hem je hand ontdekken.

4. Hou je hamster vast

Je kunt het snoepje binnen in de kooi in je handpalm leggen. Je hamster kan het dan van je hand afpakken en eventueel een paar pootjes op je hand zetten om het te pakken. Je hoeft je hamster niet te dwingen om dit te doen. Laat hem of haar in plaats daarvan naar je toe komen. Leg vervolgens het snoepje op je handen zodat je hamster omhoog moet klimmen om het te pakken. Als je hamster dit doet, en alleen dan, pak je hem voorzichtig op. Je hamster kan de eerste paar keer dat je hem vasthoudt springen, maar wees geduldig en blijf hem voorzichtig opscheppen tot je handen veilig aanvoelen.

Er zijn veel factoren die invloed kunnen hebben op de tijd die nodig is om je hamster tam te maken. Het kan zijn dat je hamster al snel snoepjes aanneemt en opgepakt wil worden, maar het kan ook een paar maanden duren voordat hij zich hier comfortabel genoeg bij voelt.

5. Laat je hamster rondlopen

Het beste is om de hamster op te pakken in de palm van je hand, terwijl je de andere hand over de rug van de hamster houdt. Zorg ervoor dat je hem vlak boven je schoot houdt, voor het geval hij valt of wil springen.

Naarmate je hamster zich meer op zijn gemak voelt, laat je hem van de ene hand naar de andere kruipen. Geef hem eventueel nog wat snoepjes. Het kan zijn dat je hamster minder geïnteresseerd is in snoepjes, als er nieuwe dingen te zien en te ontdekken zijn.

Bekijk ook  Hoe zorg je voor een Chinese dwerghamster?

6. Problemen en bewijsgedrag

Het kan zijn dat je de kooi van een hamster die je nog niet tam hebt gemaakt moet schoonmaken. Plaats een bekertje in de kooi om het af te sluiten. De meeste hamsters zullen gewoon in het bekertje lopen uit nieuwsgierigheid. Als je een hamster moet oppakken die je eerder gebeten heeft, zijn handschoenen of een handdoek een goede optie. Als je een hamster moet oppakken die bijt, kan dit ervoor zorgen dat hij meer gestrest raakt en zich niet meer laat oppakken.

Je kunt ervan uitgaan dat het niet de bedoeling was van je hamster om je te bijten. De hamster voelde zich gewoon bedreigd. Schreeuw niet tegen de hamster en beweeg hem niet te hard. Hij zal bang voor je worden wanneer je dit doet. Breng hem in plaats daarvan rustig terug naar zijn kooi en maak de beet schoon.

https://www.youtube.com/watch?v=bcXfgbkIhVM