Chinese dwerghamsters, ook wel bekend als de Chinese hamster. Zijn kleine knaagdieren die leven in de woestijnen van China en Mongolië. Het zijn technisch gezien geen dwerghamsters. Hun grootte is vergelijkbaar met die van andere hamsters zoals de Goudhamster. Hun typische kleur is bruin met een donkere streep op hun rug en een lichtere buik. Hun staarten zijn langer dan bij andere hamsters. Deze hamsters zijn geweldige huisdieren. Over het algemeen zijn ze vriendelijk en makkelijk in de omgang zijn, sommige kunnen wat schrikachtig en nerveus zijn. Hun huisvesting is klein en ze zijn te vinden in de meeste dierenwinkels.

Gedrag en karakter van de Chinese dwerghamsters

Chinese dwerghamsters zijn nachtdieren. Dit betekent dat ze ’s nachts wakker zijn, en overdag slapen. Af en toe kunnen ze midden in de nacht wakker worden, om te eten of om even te bewegen. Het is het beste om een slapende hamster niet wakker te maken. Hij zal waarschijnlijk chagrijnig worden en proberen je te bijten.

Deze hamsters zijn geweldige huisdieren, en zijn makkelijk vast te houden. Maar alleen als je dit al vanaf jongs af aan al doet. Sommige hamsters kunnen nerveus of nijdig worden als ze niet gewend zijn om vastgehouden te worden. Ze zijn klein en beweeglijk, dus het kan moeilijk zijn om ze vast te houden. Je moet altijd gaan zitten als je de hamster vasthoudt. Bij een val vanaf een paar meter al, kunnen ernstige verwondingen optreden.

Chinese dwerghamsters hechten zich niet aan mensen zoals honden of katten. Maar als ze zich eenmaal op hun gemak voelen, zullen ze naar je toe komen. Je kunt Chinese dwerghamsters alleen houden, in tweetallen of in kleine groepjes. Maar hamsters die samen gehouden worden, kunnen agressief naar elkaar zijn. Het is het beste om nestgenootjes te nemen die samen kunnen opgroeien en aan elkaar gewend kunnen raken. Probeer contact tussen je hamster en andere huisdieren in huis te voorkomen. Ze kunnen het kleine, kwetsbare knaagdier namelijk verwonden.

Hoe groot zijn deze hamsters?

Chinese dwerghamsters worden gemiddeld 3 tot 5 centimeter lang en wegen 28 tot 57 gram.  Ze worden rond de 2 maanden volwassen.

Huisvesting

Ook al is deChinese dwerghamster klein, ze hebben een zo groot mogelijke leefruimte nodig. Dit is hun belangrijkste ruimte om te bewegen en te spelen, en is dus nodig voor hun gezondheid. De minimale afmetingen voor een kooi zijn 2 meter lang, 1 meter breed, en 1 meter hoog.

Er zijn twee opties voor kooien: een kooi met een bovenkant van traliewerk en een bodem van plastic, of een kooi met een aquarium van glas of plastic. Een traliekooi zorgt voor meer luchtstroom.

Bekijk ook  De top 10 beste hamstervoer van 2024

Een nest of kleine schuilplaats voor de hamster kan in de kooi worden opgenomen. Deze zijn verkrijgbaar bij de meeste dierenwinkels. Voor beweging kan een hamsterwiel worden gebruikt. Je kan ook buizen, graaftunnels en bruggen toevoegen aan de kooi van je hamster. Houten kauwstaafjes en andere speeltjes helpen de hamsters hun tanden te laten groeien.

De kooi moet minstens 1 keer per week worden schoongemaakt. Hamsters zullen een hoekje in hun verblijf uitkiezen om te gebruiken als hun toilet. Het is een goed idee voor hamsters om hun badkamer elke dag schoon te maken.

Specifieke eisen voor de ondergrond

Leg op de bodem van de kooi een laag beddingsmateriaal van 3 tot 5 cm, zoals Aspen bedding en papier. Bepaalde bodembedekkers, zoals cedersnippers, kunnen bij hamsters overgevoeligheid veroorzaken. Deze ondergrond kan een droge huid, haaruitval en secundaire bacteriële infecties bij de zieke hamster veroorzaken.

Wat eten en drinken Chinese dwerghamsters?

Hamsters in het wild eten een variatie aan noten, zaden, planten, insecten en groenten. Je kunt je hamster commercieel voer geven, wat rijk is aan vitaminen en mineralen. Lees de verpakking voor dagelijkse voedingsinstructies. De meeste baasjes zetten een klein voerbakje in hun verblijf, met daarin het voer van een dag. Dit kan op elk moment van de dag worden gedaan. Hamsters grazen liever de hele dag, in plaats van eten op een vaste tijd.

Voeg granen, vers fruit, en groenten toe aan het commerciële hamstervoer. Let erop dat deze extra voeding gescheiden is van de standaard voeding van je hamster. Extra voedsel mag niet meer dan 10% van het totale dieet uitmaken. Je kunt je hamster stukjes wortel, appel, of haver geven. Vers voer moet alleen aan je hamster gegeven worden als hij wakker is. Zo kan hij het eten voordat het bederft. Verwijder al het verse voer na 24 uur uit het verblijf. Zorg ervoor dat je controleert of er voedselresten zijn.

Tot slot heeft de Chinese dwerghamster schoon water nodig. Een klein drinkflesje dat aan de behuizing wordt vastgemaakt is handiger dan een drinkbakje. Maar zorg ervoor dat je hamster consequent uit het waterflesje drinkt, voordat je het drinkbakje weghaalt.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen

Hoewel hamsters over het algemeen sterke dieren zijn, kunnen ze gevoelig zijn voor een aantal gezondheidsproblemen.

Nattestaart is een veel voorkomende ziekte bij knaagdieren, met name hamsters. Nattestaart, ook bekend als enteritis, is een vorm van diarree. Het komt meestal voor als gevolg van stress, of slechte leefomstandigheden die kunnen leiden tot een bacteriële infectie. Ook kan je hamster last hebben van diarree en gebrek aan eetlust. Ga onmiddellijk naar de dierenarts. Natte staart kan leiden tot de dood als het niet behandeld wordt. Het kan ook verspreid worden naar andere hamsters. Als je andere hamsters in huis hebt, plaats ze dan in aparte kooien en houd ze in de gaten. Zorg ervoor dat de kooi wordt schoongemaakt, en voeg de hamsters pas weer samen als ze allemaal symptomenvrij zijn.

Bekijk ook  Hoe oud wordt een hamster?

Chinese dwerghamsters zijn ook gevoelig voor long- en luchtwegaandoeningen, die snel ernstig kunnen worden. Symptomen zijn piepende ademhaling, neusuitvloeiing, niezen en lusteloosheid.

Deze aandoening moet snel door de dierenarts worden behandeld.

Verder kunnen sommige hamsters last krijgen van overgroeiende tanden als ze niet genoeg kauwspeeltjes hebben. Dit kan hun vermogen om te eten belemmeren. Je kan merken dat de tanden van je hamster langer zijn dan normaal, of je kan gewoon zien dat hij niet eet en gewicht verliest. Een dierenarts kan de tanden indien nodig knippen en je daarna adviseren over het onderhoud van het gebit.

Training van je Chinese dwerghamster

De training van hamsters is meestal beperkt. Zodra je hamster jong is, moet je voorzichtig met hem beginnen. Als je hamster gestrest is, kun je hem ergens veilig neerzetten. Elke keer dat hij in je handen is, moet hij een prettige ervaring hebben. Om hem te helpen met het tam maken, kun je hem met de hand traktaties geven terwijl hij nog in je handen ligt.

Beweging

Een looprad en een grote kooi zijn voldoende om je hamster gezond en fit te houden. Ook kan je een loopbal kopen om je hamster buiten zijn hok te laten lopen. Als je hamster buiten zijn verblijf is, moet je hem altijd in de gaten houden.

Verzorging

Chinese dwerghamsters zijn redelijk schone dieren, omdat ze zichzelf wassen. Een bad hebben ze niet nodig. Maar als je hamster toch vuil of rommel in zijn vacht heeft, kun je hem met een vochtig doekje voorzichtig helpen schoonmaken.

Kosten voor onderhoud

De belangrijkste maandelijkse uitgaven voor een Chinese dwerghamster zijn het voer en de bodembedekking. Afhankelijk van de grootte van het hok en het voer dat je kiest, moet je rekenen op een uitgave van € 20 tot € 40 per maand. Het vervangen van kauwstaafjes, nestjes en ander speelgoed kost gemiddeld zo’n € 10 per maand. Je moet ook rekenen op een jaarlijkse check-up door de dierenarts en medische noodhulp.

Voor- en nadelen bij het houden van een Chinese dwerghamster

Chinese dwerghamsters kunnen een onderhoudsvriendelijk huisdier zijn, dat niet veel ruimte inneemt en weinig geluid maakt. Bovendien kunnen ze erg leuk en fascinerend zijn om naar te kijken. Het zijn kwetsbare dieren waarmee voorzichtig moet worden omgegaan. Het zijn nachtdieren en overdag zijn ze niet altijd actief.

Kopen van een Chinese dwerghamster

Deze hamsters zijn in veel dierenwinkels te vinden, maar het is beter om naar een erkende fokker te gaan. Goede fokkers kunnen je meer informatie geven over de afkomst van het dier, de gezondheid, het karakter en de verzorging. Reken op ongeveer € 20, Dit kan verschillen door de leeftijd en tamheid van het dier.